Erik Nordström tillbaka på friidrottsbanan!

Ons 30 mar

Klubbens bästa manliga senior på Stora SM utomhus förra säsongen, Erik Nordström, har sakta men säkert hittat tillbaka till friidrottsbanan efter en envis hälseneskada. Erik har slutligen identifierat orsaken till sina skadeproblem och nu väntar ett kort besök på Artrokliniken följt av två veckors vila och sedan ska förhoppningsvis skavankerna vara ett minne blott!
För tillfället så tränar Erik på så gott det går i väntan på den magiska proceduren. Det blir 6-7 pass i veckan med, som för de flesta just nu, mycket betoning på grundträning. Vår spänstiga längdhoppare följer elittränaren Oscar Gidewalls program.
I sommar kommer det bli mest satsande på längdhopp eftersom det är den grenen han känner att det finns störst kapacitet i. Går det bra så vore det väldigt kul att tävla i sommar, säger Erik som för övrigt har sett stark ut i gymmet på Enskede IP den senaste tiden!
Erik är den nuvarande klubbrekordsinnehavaren i 200m med tiden 21,84 och han är dessutom en av de få vindsnabba sprinters i klubben som varit under 11 sekunder på 100m. Hans personliga rekord i längdhopp mäter stabila 7,52. Vår klubbrekordsinnehavares målsättning i sommar är först och främst att känna sig fräsch i kroppen igen. Kan han uppnå den känslan så tror han att resultaten kommer att komma och att det kan bli riktigt bra! Är han skadefri så inleds tävlingssäsongen troligtvis med Lag-SM kval och Stafett-SM.
Men vi får se om jag fortfarande är klubbens bästa manliga senior på SM även den här säsongen skämtar Erik, och syftar självklart på att det inte kommer bli det lättaste mot stjärnlängdhopparen Michel Tornéus.


Triangelkampen+klubbrekord!

Tis 29 mar

Förra helgen avgjordes den första deltävlingen av tre i Triangelkampen. Detta är en lagtävling för barn födda år 2000-2002 där de fem bästa resultaten i varje gren läggs ihop till ett slutresultat och en slutpoäng. Den första tävlingen gick i Storängshallen i Huddinge.
Sju grupper från Hammarby deltog.
2000:1-gruppen slutade på en tredje plats.
2002:2-gruppen kom på femte plats
2001:1-gruppen avslutade den första tävlingen med en femte plats.
2001:2-gruppen blev fyra efter första tävlingen.
2001:3-gruppen vann den första deltävlingen.
2002:1.-gruppen kom på en sjätte plats.
2002:3-gruppen slutade på en femte plats.
Vi fick nya klubbrekord på triangelkampen, och även nu senast på Haninge Open och Vintersportsspelen!
F11-tjejen Siri Lindvall Adebesin slog nytt klubbrekord i favoritdistansen 60m! Det nya rekordet lyder 9,21!
Hon passade även på att slå sitt egna klubbrekord i längdhopp från tidigare den här säsongen. 4,33 är nu det nya rekordet!
Hon tangerade sedan klubbrekordet i höjdhopp med resultatet 1,27.
F13-tjejen Grete Ahlberg som ju slagit klubbrekord i kula sju gånger i vinter slog nu klubbrekord en osannolik åttonde gång! Det nya rekordet: 12,83! Grete har under vintern persat med nästan hela två meter! Hon provade även på den tunga 3-kiloskulan som kommer att gälla från och med nästa vinter för Grete och där stötte hon iväg kulan 9,37.


Fartima Makakala!

Mån 28 mar

Klubbens bäste kvinnliga häcklöpare sprang i helgen 100mh på en tävling i Kalifornien, som denna helg faktiskt var regnigt. Men det gick ändå fort för Fatima! Fatima sprang häckloppet på fantastiska 13,89! Det är första gången hon är under dröm-14! Med prestationen vann hon sitt försöksheat och tog en prestigefylld finalplats i tävlingen! Tiden sattes dock i något för stark medvind (+2,5) men tiden är otroligt bra, speciellt med tanke på att det är första loppet för säsongen utomhus för vår häckspecialist!
I finalen kunde Fatima förståeligt nog inte ladda om och slutade där på nionde plats med tiden 14,23, som ändå endast var tre hundradelar från hennes personbästa! I Mississippi sprang Sofie Persson 400mh och vann igen! Klockan stannade på 58,81. Den här gången blev segermarginalen nästan två sekunder. Roligt att konstatera är att vi fått en ny häcklöpare i klubben! Sofia Hellberg-Jonsén sprang 400mh för första gången någonsin i ett lopp av denna dignitet när hon sprang i samma lopp som Sofie! Sofias tid blev goda 61,12 på vilket hon slutade trea! Tjejerna sprang också mycket bra på 4x400m-stafetten! De vann med fem sekunder före rivalskolan Mississippi State och klockan slutade på 3.36,62. För tillfället ligger de på andra plats med tiden i hela USA och den är dessutom den femte bästa någonsin för Ole Miss-studenter.


Vem är egentligen Henrik Attersand?

Ons 23 mar

På årsmötet förra veckan blev Henrik Attersand tillsammans med den gamle räven Fredrik ”Freppa” Karlsson invalda i Hammarby Friidrotts styrelse! Freppa känner ju de allra flesta i klubben redan till men alla kanske inte vet lika mycket om Henrik Attersand.
Efter ett samtal med Henrik så gavs svar på många frågor!
Vad kommer din roll i styrelsen att innebära?
Jag kommer att syssla mycket med marknadsföring. Nu har styrelsen och jag inte träffats och pratat om min roll specifikt men den huvudsakliga uppgiften kommer alltså vara att se till så att klubben syns och hörs mycket i positiv bemärkelse.
Hur såg din aktiva karriär ut?
Jag började vid 9-10 års ålder och har varit i Hammarby hela tiden. Min brorsa Johan Attersand (den nuvarande klubbrekordshållaren i tresteg) var redan med i klubben sedan tidigare. Jag höll på med andra idrotter samtidigt men satsade sedan enbart på friidrotten. De grenar jag höll på med var tresteg och längd. Jag var väl ingen superstjärna direkt. Min största merit var ett brons i tresteg på JSM i Västerås 2006. Mina personbästan är 13,78 i tresteg och 6,23 i längdhopp. 
Vad är din roll i klubben förutom att du nu är med i styrelsen?
Jag tillsammans med Johan Attersand, genom Oscar Gidewall, är tränare åt Love Fältström, Ritchie Moba (IFK Tumba) och Erik Ehrlin (IF Ärla). Oscar är den som lägger upp program åt grabbarna medan vi sköter träningen. Någon gång då och då när tillfälle finns så samkör vi med Michel Tornéus och Mehdi Alkhatib. Förutom samarbetet med Oscar så har jag även börjat ge stöd åt Tomas Avebäcks 95-grupp där jag fungerar som tekniktränare inom längdhopp och tresteg på måndagar.
Vad händer i framtiden?
I helgen så ska några av oss i styrelsen på förbundsårsmötet med Svenska Friidrottsförbundet i Gävle. Annars så kommer vi nog ha ett första styrelsemöte med den nya styrelsen inom snar framtid.


Tre stycken nya klubbrekord!

Tis 22 mar

Stockholm hade inga problem att försvara segern i årets Regionsmästerskap, som gick i Örebro under helgen. Hammarby hade hela 19 deltagare med som gjorde 35 individuella grenstarter. Det blev fyra medaljer varav två guld och många fina personliga rekord. Framförallt var det våra duktiga flickor i klassen F13 som utmärkte sig.
Grete Ahlberg fick på en riktig kanonstöt och tog hem segern med resultatet 12.67, vilket är en rejäl ökning av hennes egna klubbrekord. Detta är otroliga sjunde gången Grete satt klubbrekord den här inomhussäsongen!  Klubbrekord och seger blev det även för Wilma Nordkvist i höjd där hon nu putsade sitt tidigare rekord till 1.54. Wilma knep även ett brons på 60mh där det blev pers med 9.91. Pernilla Hansson satte klubbrekord i tresteg då hon kom trea på 10.25. ”Pillan” löpte också bra på 60mh 10.07 och 60m 8.55 på vilket hon tog sig till finaler. Medalj blev det också för Isa Diamant då hon kom tvåa i stav F14 på 2.42. Nära medalj var Hanna Kapell i stav F13 då hon kom fyra på 2.22. På killsidan var det Simon Werner som var närmast en medalj då han kom fyra i höjd med 1.54 i klassen P13, samma resultat som segraren!


Så ser framtiden ut för våra
USA-studerande hammarbyare!

Mån 21 mar

Efter en tuff och hård inomhussäsong har det nu direkt blivit dags för utomhussäsongen i USA. På andra sidan Atlanten befinner sig fyra av våra elitaktiva hammarbyare. Sofie Persson och Sofia Hellberg Jonsén studerar på Ole Miss som ligger i Oxford, Mississippi. Björn Barrefors pluggar på University of Nebraska, som ligger i landets centrala delar. Fatima Makakala läser i sin tur på BYU (Brigham Young University) i Provo, Utah, som ligger mer västerut.
Mississippitjejernas säsong drog faktiskt igång redan nu i helgen på en tävling i Memphis i grannstaten Tennessee efter en veckas välbehövlig ”spring break”.
Tävlingarna kommer att dugga tätt nu för tjejerna. I princip varje helg kommer det att tävlas ända fram till mitten av maj innan det blir lite mer glesare i programmet. Tävlingarna nu i början av säsongen är rätt små och har inte så tufft motstånd så de fungerar mer som träning för våra collegestjärnor. Denna tävling var mot skolor som låg i flera divisioner under tjejernas skola.
Sofie gjorde säsongsdebut inom favoritdisciplinen 400mh och noterade tiden 58,30. Hon vann loppet med drygt två och en halv sekund. Sofia sprang 400m och kom tvåa på 55,84. ”HJ” sprang även 4x400m-stafett på tävlingen medan vår NCAA-medaljör fick vila ifrån denna. Ole Miss vann överlägset med 13 sekunder på stafetten.
Nu framöver kommer Sofie att satsa på framför allt 400mh, men kommer även att springa några lopp på 400m och 800m. Sofia kommer att satsa på 400m. Tjejerna satsar även på stafetten. Sofia har ju sprungit väldigt bra på stafetterna under inomhussäsongen och har sett bättre och bättre ut ju längre säsongen gått och har nu fått en bra start på säsongen. Båda tjejerna kommer att springa stafett varje helg i fortsättningen.
Fatima Makakala, klubbens bästa kvinnliga senior inom tre grenar under inomhussäsongen, kommer att dra igång med tävlandet nu till helgen. Hon kommer att åka till Stanford, Kalifornien, för att tävla på Stanford Invitational. Grenar är inte helt fastställda men kommer förmodligen bli 100mh, 200m och stafett. Sedan kommer tävlingarna att rulla på för henne. Fatima har gått framåt mycket den här säsongen!
Klubbens mångkamparstjärna, Björn Barrefors, kommer börja tävla lite senare än de andra. Det blir i början av april. Björn kommer att köra en mångkamp i Kalifornien i mitten av april. Sedan är planen att det ska bli lite allmänt tävlande för att förbereda sig inför BIG 12 i mitten av maj och sedan NCAA-mästerskapen en månad senare.
Efter mästerskapet blir det lite grundträning så att formen för den svenska utomhussäsongen finns. Där blir det mångkamps-SM och SM. Det stora målet är VM. Universiaden ingår också i Björns planer, som går veckan innan VM.


Emil 15:e i Rom-maran

Mån 21 mar

Emil Lerdahl har sprungit Marathon i Rom i helgen.
åhär skriver Friidrott.se om Emil:
 "Hammarbys Emil Lerdahl var först i mål av de svenska deltagarna i årets upplaga av Rom Marathon i den italienska huvudstaden. Men faktiskt inte bara det: Han var även först i mål av hela "resten av världen".  Detta eftersom samtliga före honom kom från supersupermakterna i branschen Kenya och Etiopien. Kenyanskt var det på placeringarna 1-5-9-11 och alltså etiopiskt på 2-3-4-6-7-8-10-12-13-14!  Emils tid 2:25:11 var bara 18 sekunder från perset han noterade i höstas i New York. Med 1:09:58 halvvägs kan man ana att loppet var upplagt för rejält pers, men andra halvan blev tung i ensamheten (drygt sex minuter till närmaste löpare framför)."


Ännu fler nya klubbrekord!

Lör 19 mar

Det slås många klubbrekord nu i klassen F13. Grete Ahlberg har denna säsong slagit klubbrekord i kula totalt imponerande sex gånger! Hon inledde klubbrekordsslakten den 8 januari då hon nådde resultatet 10,87. Sedan den 23 januari slog Grete rekordet igen, då hon fick iväg kulan 10,94. Helgen därpå tog hon sig över 11 meter.
Resultatet blev då 11,29.
På Hammarbyspelen den 5 februari slog Hammarbys 12-åriga kulspecialist till igen med 11,77. Nästa helg fick hon iväg en stöt på 11,87. Grete skulle sedan ta sig över drömgränsen 12 meter! Det hände när hon vann Falu Kurirspelen förra helgen på resultatet 12,22.


Det vimlar av klubbrekord i Wilma!

Ons 16 mar

Förra helgen arrangerade Hammarby Friidrott IUDM i mångkamp i Sätra Friidrottshall. En tävling som kom lite i skymundan efter prestationerna av våra Hammarbyare på NCAA-mästerskapen. Här hade vi med massor av deltagare i F/P 13-klassen och totalt fick vi två nya klubbrekord!
Hammarbys 12-årige mångsysslare Wilma Nordkvist satte två nya klubbrekord på tävlingen. Först hoppade hon 1,52 i höjdhopp, vilket innebar klubbrekord för tredje gången i vinter i grenen! Hon var dessutom mycket högt över i rekordhoppet!  Sedan blev det även klubbrekord i 4-kampen med resultatet 3.653 poäng, vilket var en förbättring med hela 269 poäng jäntemot det gamla klubbrekordet! På det resultatet kom hon tvåa i hårt motstånd. Även trean Pernilla Hansson gjorde en bra 4-kamp och slog det förra klubbrekordet då hon uppnådde 3.530 poäng.
På killsidan tog Theodor Ilbäcken en bronsmedalj på 3.035 poäng.


Händer härnäst för
Oscar Gidewalls stjärntrio!

Mån 14 mar

Grundträningen har precis dragit igång för Oscar Gidewalls Hammarbystjärntrio Michel Tornéus, Mehdi Alkhatib och Joni Jaako. Samtliga grabbar är skadefria och nu utvilade efter en veckas vila.
Joni drabbades ju av en elak förkylning över ISM men nu är även han med på banan igen!
Om två veckor åker årets tränare 2010 med Michel Tornéus och Mehdi Alkhatib till Teneriffa på träningsläger. De kommer sedan att åka på landslagslägret till Formia i Italien i början av maj. Joni kommer åka till Portugal istället för Formia då han jobbar och inte har möjlighet. Det lägret kommer troligen bli i slutet av april någon gång efter terräng-SM.
Michel kommer sannolikt att börja tävla relativt sent den här säsongen på grund av att VM, som ju är huvudmålet, går väldigt sent (27 augusti-4 september, Daegu, Sydkorea). Mitten av juni är en trolig tid för säsongsöppning för vår högklassige längdhoppare. Diamond League-tävlingen den 9 juni i Oslo är det mycket troligt att han hoppar längd i. Om ett par veckor kommer vi veta mer då planeringen har gjorts lite mer utförligare.
För de andra grabbarna är det lite mer öppet och där kommer säsongsdebuten troligen göras tidigare än i Michels fall.
Mehdi satsar också på att ta sig till VM men satsar även på Universiaden som äger rum i Shenzhen, Kina den 17-22 augusti. Universiaden är ett stort internationellt mästerskap där deltagarna är universitetsstudenter och är mellan åldrarna 18-28 år. Tävlingen är en motsvarighet till OS för studenter.
Joni har även han VM i sikte. Vår uthållige löpare kommer troligtvis göra sin första tävling för säsongen på Lag-SM-kvalet den 22 maj, lite beroende på hur det ser ut i herrlaget. Sedan kommer Joni att tävla på Stafett-SM 2-3 juni.


Sofie brons på NCAA-Mästerskapen!

Mån 14 mar

Det blev en lyckad helg för våra NCAA-deltagare borta i USA. Sofie Persson svarade för en imponerande insats när hon tog en bronsmedalj på 800m!
Sofie sprang i försöken på tiden 2.04,96, nytt klubbrekord! Detta trots att vår långsprintstjärna tog det relativt lugnt de tre första varven. Hon spurtade i mål på en andra plats i sitt heat och tog en av de säkra platserna till finalen.
Sofie hade i finalen en stor chans till en bra placering då många av de bästa löparna försvunnit i försöken. Vår imponerande USA-friidrottare hade i finalen inledningsvis en liknande taktik som i försöken och låg i den bakre delen av fältet efter halva sträckan avverkad (60,84). Sofie tog sig sedan upp till tätposition efter ett snabbt tredje varv (31,24) men tröttnade lite på slutet efter det starka tredje varvet och blev omsprungen av två konkurrenter. Tiden blev 2.04.89, nytt klubbrekord igen, för vår rekordslående Hammarbyare som även slog ytterligare ett rekord: tredjeplatsen som hon presterade var även den högsta NCAA-placering någonsin för en deltagare från Ole Miss på distansen! Sofie har gjort en otroligt bra säsong!
Björn Barrefors gjorde en bra mångkamp och slutade totalt på 5.779 poäng, endast 37 poäng från persserien! I brutal konkurrens räckte det till en nionde plats. Björn hade en ganska stabil nivå men missade lite i höjd, häck och stav om man jämför med sin persserie. Samtidigt slog vår supermångkampare klubbrekord i kula med en stöt på 14,30! Han sprang även bra på 1000m med 2.50,50! Kan Björn ha en perfekt dag där allt stämmer så är drömgränsen 6.000 poäng inte alls någon omöjlighet för vårt mångkamparess. Björn har gjort en mycket bra säsong trots skador och sjukdomar i vinter!
Serien såg ut enligt följande:
60m: 7,12
Längdhopp: 7,20
Kula: 14,30
Höjd: 1,99
60mh: 8,22
Stav: 4,80
1000m: 2.50,50


Frida Persson numera boendes i Stockholm!

Ons 9 mar

Vår duktige långsprinter Frida Persson har precis flyttat upp till Stockholm efter att hon haft sin bas i Helsingborg tidigare under sin friidrottskarriär. Undertecknad ringde upp en glad Frida för en kort intervju om hur framtiden ser ut.
Hur känns det att flytta till Stockholm?
-Det känns jättekul! Det ska bli spännande att prova något nytt. Stockholm är dessutom en väldigt fin stad! Jag kommer att träna mycket ihop med Stine (Tomb) så bättre sparring på träningarna är svårt att få.
Är du nöjd med inomhussäsongen?
-Nej, inte jättenöjd. Men jag har varit rätt nertränad nu under inomhussäsongen så jag har inte kunnat prestera på min absoluta topp. Det är utomhussäsongen som jag satsar mest på. Lång häck finns ju inte på inomhusprogrammet och det är ju där mitt största fokus ligger.
Vilken är din målsättning för utomhussäsongen?
-Mitt huvudmål är att kvalificera mig för Junior-EM i Ostrava den 14-17 Juli. På 400mh så satsar jag  tidsmässigt att komma ner på 57,0.
Hur ser fortsättningen ut för dig?
-Grundträningen började i måndags och kommer väl att pågå en 5-6 veckor. Sedan åker jag på träningsläger till Formia i Italien två veckor i början av maj. Jag kommer efter det de två sista veckorna av maj att vara i USA eftersom min syster Sofie (Persson) tar sin examen då. När det gäller första tävlingen så blir det förmodligen Stafett-SM i början av juni.


Gristräning med Wu(o)lffen

Tis 8 mar

Nu har grundträningen inför utomhussäsongen börjat!
Efter två veckors vila så sattes grundträningen, som kommer pågå i sex veckor, igång igen på måndagskvällen för Janne Wulffs träningsgrupp.
Första uthållighetstestet gjordes på träningen i Sätrahallen och det var 200m-intervaller som fick inleda grundträningen.
 Träningen gick till som så att man skulle springa så många 200m-lopp som möjligt. Tid på loppen skulle för killarna ligga mellan 35 och 37 sekunder och för tjejerna mellan 39 och 41 sekunder. Man hade två och en halv minuts vila på det första loppet för att sedan dra av tio sekunder av vilan efter varje lopp ända tills man endast hade en minuts vila mellan loppen.
Förhoppningarna var att alla i gruppen skulle göra minst 20 stycken lopp och det klarade de av galant! Några fortsatte att kämpa efter de 20 loppen och sprang 30 (!) lopp till! När 50-loppsintervallen passerades var det fortfarande fyra tappra killar kvar och de höll ett tempo på 36 sekunder per lopp. Till slut fick vi en vinnare, vår allsidige och uthållige Philip Green, som klarade otroliga 54 stycken lopp! Bästa tjej blev vårt nyförvärv från Tyresö,  Alexi Ramskog, som klarade imponerande 41 lopp.


Alex Smirnov guldmedaljör!

Tis 8 mar

Veteranlöparen Alex Smirnov tog guld när han vann 1500m på veteran-SM i Karlskrona i helgen! Det blev ett sololopp för Alex ända från start till mål i stort sett. Eftersom vår veteranmästare var tvungen att springa helt själv i täten så fanns inte riktigt chansen till att göra en supertid. 4.36,43 blev sluttiden för Alex som tävlar i klassen M50.


Sofie klar för NCAA-mästerskapen!

Mån 7 mar

Sofie Persson tog sista chansen till en säker kvalificering och gör nu Björn Barrefors sällskap på NCAA-mästerskapen i College Station, Texas, den 11-12 mars.
Sofie som satsat på 800m hela inomhussäsongen var tvungen att springa på en tid under 2.05,00 på en tävling i lördags i Ames, Iowa, för att säkerställa sitt deltagande i de amerikanska universitetsmästerskapen. Vår uthålliga långsprinter visade upp mycket god form när hon vann tävlingen (med fyra hundradelar till godo) och underskred kvalgränsen med råge! Tiden för Sofie blev imponerade 2.04,51, vilket även är en förbättring av hennes tidigare skolrekord! Det ska observeras att noteringen sattes på överlång bana men det är oavsett det en oerhört stark tid!
Så här tycker tränaren Joe Walker om Sofies insats:
"We felt like Sofie was ready for a fast race," head coach Joe Walker said. "While it didn't happen last week at SEC's, it was great to see it happen today. Automatic marks are extremely hard to get, so this was a significant effort on her part. I am very proud for her."
Sofie sprang också 4x400m- stafett för sitt Ole Miss University där hon som vanligt sprang den fjärde och sista sträckan. Sofia Hellberg Jonsén sprang även hon, sin vana trogen, den andra sträckan. Tjejerna vann sitt heat på tiden 3.36,81, vilket de kom trea på totalt. Deras bästa tid på stafetten den här säsongen är från förra veckans tävling då de gjorde 3.36,43 så de är inte helt säkra på en plats i NCAA-Championships. Men rent spontant så känns det som att tjejernas tid ändå kommer att räcka för kvalificering.
Det kan alltså bli tre stycken Hammarbyare på NCAA-mästerskapen!


Michel Tornéus EM-sjua

Mån 7 mar
Vår enda EM-deltagare Michel Tornéus slutade på sjunde plats i längdfinalen. Tyvärr så fick inte Michel till hoppningen i Paris. Efter det dramatiska kvalet när han kom till final som siste man slutade han nu på sjunde plats med resultatet 7,84. Vann gjorde tysken Sebastian Bayer med 8,16. Silvret togs av Kafétien Gomis på 8,03 och bronset bärgades av danske Morten Jensen med ett hopp på 8,00. Med andra ord längder som Michel legat på den här säsongen.

Så här säger Michel själv om hoppningen:
Jag hade stora problem med ansatsen igen. Jag var inte tillräckligt bra mot plankan idag, det var inte bättre. Det är klart att det svider att åtta meter hade räckt till medalj. Men man måste kunna bemästra alla underlag och situationer och det gjorde inte jag idag.


Michel i längdfinal efter kvaldrama!!!

Fre 4 mar

Vår storstjärna Michel Tornéus tog sig idag till längdhoppsfinal i EM i Paris! Men det blev ett väldigt dramatiskt kval. Trots ett osäkert kval med en därefter orolig väntan där Michel slutade som femte hoppare i den första av två längdhoppspooler och bara åtta man totalt kunde kvalificera sig till final så grejade vår spänstiga längdhoppare finalen! Och det med minsta möjliga marginal minst sagt. Michels serie såg ut enligt följande: 7,83-7,73-7,88.
Eftersom Michel slutade på femte plats i den första kvalgruppen så fick bara tre stycken hoppare från andra längshoppspoolen hoppa längre än honom om det skulle bli final. Michel slutade totalt på åttonde plats men det var jämnt om centimeterna! Fransmannen och hemmahopparen Salim Sdiri hoppade lika långt som Michel men hade ett sämre andra hopp (7,63) än Tornéus.
Det var många hoppare som hade problem, bland andra den grekiska världsettan Loúis Tsátoumas som hoppat hela 8,21 i år. Greken blev utslagen efter att endast ha hoppat 7,81.
Så här sa Michel själv om sin hoppning:
- Jag är jättebesviken, jag gjorde bort mig helt enkelt. Jag är ju bra och det kändes bra men jag träffar ju inte rätt på plankan!  Jag fegade ur och sista hoppet trodde jag till och med var övertramp så det la jag ner. Jag gjorde inte det jag skulle, det här kommer inte att räcka till final. Och så här sa han om kvaldramatiken:
Jag låg på sängen och såg den andra gruppen hoppa på TV. Höll på att dö innan det var klart. Man måste ha tur men det här var mer än tur, det var högre makter.  Nu är det bara att ladda om och börja om från början. 

Nyhetsarkiv 2011
Mars

Utökade artiklar här nedan


Äntligen dags för NCAA-mästerskapen!

Fre 11 mar

Idag drar de amerikanska universitetsmästerskapen igång och det är glädjande att kunna konstatera att 50 % av det svenska startfältet är från Hammarby Friidrott! Tävlingarna går på den toppmoderna arenan The Rhonda & Frosty Gilliam Indoor Track Stadium i College Station, Texas, som endast har varit öppen för träning och tävling i drygt två år.
Banan är skapad av exakt samma material som användes vid OS i Peking 2008. Mondobanorna har dessutom en fördel när det gäller de kortare rundbaneloppen med en fördelaktig vinkel i kurvorna. Man har försökt kopiera doseringen från banan i arenan i Fayetteville, Arkansas, som anses vara väldigt snabb.

Först ut på mästerskapen är Hammarbys begåvade mångkampare Björn Barrefors. Björn som vann den stora tävlingen BIG 12 tidigare den här säsongen och satte personligt rekord är i toppform! Inför tävlingen är vår stjärnmångkampare på delad andra plats i USA med 5.816 poäng. Björn gjorde en mycket stabil serie senast i Lincoln där han låg nära eller på pers i de flesta grenarna. Kan han återupprepa den mångkampen så har han alla möjligheter till en bra placering! Nu kommer det också med all säkerhet att vara kamp ända fram till mållinjen på 1000m också och där finns det potential för den allsidige Björn att ta in poäng på sin senaste serie då han redan i princip hade vunnit när det var dags för det avslutande loppet.
Björns första gren 60m inleds kl 12 lokal tid. Texas tidszon är Central Standard Time och är sju timmar efter Stockholm, vilket innebär att vår pålitlige mångkampare först tävlar vid 19-tiden utifrån ett svenskt perspektiv. Björn fortsätter sedan med längdhopp, kula och höjd. På lördagen återupptas mångkampen och då är det 60mh (börjar kl. 19 svensk tid), stav och 1000m som står på schemat.

Vår uthålliga stjärnlångsprinter Sofie Persson har även hon prickat in formen perfekt! Säsongens bästa tid kom förra veckan när hon som mest behövde den. Sofie inleder sitt tävlande med 800m försök kl. 18.00 amerikansk tid, vilket innebär 01.00 svensk tid.
Hon har sjätte bästa tid inför tävlingen med sina 2.04,51 och har en god chans till att gå till final. Hon kommer att springa i det sista och andra heatet där hon har tredje bästa tid och där kvalifikationsreglerna innebär att de tre första från varje heat går till final och dessutom de två bästa tiderna. Fördelen för vår duktiga långsprinter är att hon nu förhoppningsvis själv inte behöver dra loppet för att göra en bra tid utan hon kan istället försöka hänga på någon annan i fältet som är mer villig att dra. På det sättet kan Sofie få en enklare resa. Detta har hon inte kunnat göra i de flesta av hennes tidigare lopp under säsongen. Kan hon alltså få till ett väldisponerat lopp och dra nytta av god farthållning så kan det gå riktigt snabbt för Sofie i helgen! Finalen går på söndag kl. 01.20 svensk tid.
Sofie och Sofia Hellberg-Jonsén lyckades tyvärr aldrig att kvalificera sig till tävlingen på 4x400m-stafetten men var nära! Det sista kvalificerade laget hade 3.35,65 och tjejernas bästa tid under säsongen var 3.36,43. Enligt rapporter kommer Sofia att finnas på tävlingen som stöd för Sofie!


Sprintvågen

Ons 2 mar

Det går för tillfället en riktig sprintvåg igenom Hammarby Friidrott där vi sprintmässigt sett vassare ut än på många många år. Kanske till och med bättre än någonsin i klubbens historia!
Jonathan Wulff
Jonathan har gått från klarhet till klarhet den här säsongen. Med sina 7,13 på 60m så toppar han Sverigestatistiken för P17 och vårt sprintlöfte gjorde ingen besviken när SM-guldet bärgades på distansen!
Sunday Ojuri
Med 7,06 på 60m denna säsong ligger Sunday på statistiken etta bland sina jämnåriga konkurrenter i klassen P18. Fyra om man räknar in de ett år äldre konkurrenterna. Vår vindsnabba juniorsprinter har en mycket stor potential och kan han få till tekniken att stämma hundraprocentligt så kan han komma ner på riktigt snabba tider.
Michel Tornéus
60m är inte huvudfokus för vår i år hittills obesegrade längdhoppstjärna men snabbheten är självfallet en viktig del i ett längdhopp. Michel har gjort 6,97 i år och skulle säkerligen med mer tävlande på sprintsträckan komma ner på tider runt 6,80.
Erik Nordström
Klubbens bästa manliga senior på stora SM utomhus förra säsongen har haft skadebekymmer med en envis hälsena de senaste månaderna. Men det verkar som att Erik äntligen har kommit tillbaka i hyfsad träning och kan han förbli skadefri så finns det potential i sprint, såväl som i längdhopp. Erik har sprungit på tider som 10,95 på 100m och är bäst i klubben någonsin på 200m där han klockats för 21,84.
Love Fältström
Vår spänstiga hoppartalang Love Fältström har under åren haft horribel otur med skador och har haft svårt att nå upp till den talang som han besitter. Han har gjort imponerande 11,09 på 100m. Men enligt rapporter från tränaren Henrik Attersand så tränar Love på bra med rehab och det ser bättre och bättre ut för varje dag för honom!
Björn Barrefors
Vår mästermångkampare besitter många friidrottsliga egenskaper, självklart även snabbheten. Björn sprang nyligen på 7,10 på 60m och det känns som att han kan gå ner på ännu snabbare tider.
Dennis Acson
V
år klubbrekordsinnehavare på 60mh med tiden 8,07 har haft skadeproblem ett tag men har sett stabil ut den senaste tiden och verkar nu vara på god väg tillbaka!
Andreas Almlöf
Vår IUSM-mästare på 60mh har imponerat oerhört på sista tiden. Med 8,39 på sträckan visar han att sprintvågen även finns närvarande hos klubbens yngre ungdomar. Och det är viktigt, för vad vore vi utan våra egna led?
Fatima Makakala
Fatima har gjort en supersäsong borta i USA! Med 7,66 på 60m samt 24,69 på 200m är hon den kvinnliga grunden i den aktuella sprintvågen som råder i klubben. Att hon dessutom innehar klubbrekordet på 60mh och 100mh gör henne inte till mindre sprinter..
Linnéa Alstermark
Med tider som 7,63 på 60m och 11,96 på 100m är Linnéa också en i grundstommen när det gäller sprint för många år framöver i Hammarby Friidrott.
Frida Persson
Frida har trots skadeproblem denna säsong gjort det bra med totalt 2 brons på JSM och SM. Vår långsprinter satsar ju mer på den lite längre distansen 400m/400mh men faktum är att Frida ändå i grunden är en riktig sprinter. Hon är bäst i klubben genom alla tider på 200m(i) på 24,47 och ligger på 60m trea med 7,64.
Emma Fredriksson
Emma har satt personliga rekord den här inomhussäsongen både på 60m och 60mh med tiderna 7,78 och 8,77 och verkar ha tagit ett kliv framåt i utvecklingen.
Elin Lindell
Bronsmedaljören på IUSM på 60m med en tid på 7,87 har imponerat gång på gång under vintern och representerar den yngre generationen i klubben.
Tittar man också längre ned i åldrarna så ser det minst sagt lovande ut för framtiden när det gäller sprint och Hammarby Friidrott!