Årets 10 händelser


2023


Grete Ahlbergs fina stabilitet

Vår superkastare Grete Ahlberg har visat ännu ett år av stabilitet! Hon gjorde ett riktigt statement förra vintern när hon slog till med 22,20 i vikt och blev andra bästa kvinna genom tiderna i Sverige i grenen! Grete har befäst sig i landslaget och är numera mer eller mindre given i slägga i landslagstruppen. Under året har det därför blivit många landslagsuppdrag när det varit en landskamp, såsom Nordenkampen, Europacupen i kast, Lag-EM, NM och Finnkampen. Säsongens stora mål, VM i Budapest, lyckades Grete ta sig till vilket innebär att hon 2 år i rad varit med i stora internationella seniormästerskap!


Stafett-SM

Vi avslutade säsongen på ett finfint sätt på Stafett-SM som bjöd på soligt och varmt sommarväder. Vi blev totalt sjätte bästa klubb men bästa klubb i våra starka PF17-klasser där vi tog massor av medaljer. Vem minns inte Dennis Otienos otroliga upphämtning i manliga 4x100m när han gjorde en sanslös upphämtning på sin sträcka och till slut pressade sig förbi Ullevi vilket innebar att vi lade vantarna på bronset efter favoriterna MAI och Upsala.
Maja McCarthy som hoppade in i F17 4x100m och förde pinnen över mållinjen till seger var också något som kommer sitta på näthinnan en lång tid framöver!

 
Lag-USM guld

En av de absolut största händelserna under året var den magiska majdagen i Karlskrona när vi lyckades bärga guldet med minsta möjliga marginal i en dramatisk tillställning! En helt otrolig laginsats och kämparanda som aldrig tidigare skådats. Vi hämtade in ett underskott på nästan 30 poäng på värsta konkurrenten Tureberg och vände till seger i en sagolik historia där vi i delad buss med Tureberg nöjda och belåtna åkte hem till Stockholms igen.
Vi har vunnit tävlingen två år i rad nu och nästa år så kan vi bli historiska om vi skulle vinna en tredje gång.

 
Kraftmätningen guld

Vi lyckades med bedriften att stå högst på prispallen även i Kraftmätningsfinalen. Segern var det aldrig något snack om då vi
till slut vann med en ganska stor segermarginal i sådana här sammanhang. Vi ska vara otroligt stolta att vi lyckades försvara vårt guld från ifjol. Det är inte lätt att vinn Kraftmätningen och definitivt inte lätt att återupprepa bedriften.
Nästa år har vi chansen att vinna tävlingen för tredje året i rad- skulle vi lyckas med det så skulle vi bli historiska!

 
Eerika Kiilis stora engagemang

Vår utbildade förbundsdomare Eerika har varit mycket aktiv
under året på olika tävlingar inom riket då hon har varit huvudrollsinnehavare i ett antal stora tävlingar.
Hon var tävlingsledare på Hammarbyspelen, Stafett-SM, och Stockholmskampen. Hon var även grenledare inom tävlingsserien Längd- och Trestegstouren, Lag-SM kvalet och Lag-SM finalen. Hon har även tidigare under året utbildat sig till teknisk ledare och innehaft värdefulla roller inom området i stora tävlingar som Bauhausgalan, Folksam GP och Finnkampen. Det har även blivit några barntävlingar under säsongen. Dessutom så har hon gått utbildningen för utbildare av nya distriktsdomare och har även väldigt nyligen genomfört en kurs i hjärt- och lungräddning i Röda Korsets regi. 2024 ser ut att bli ännu ett mastigt tävlingsår för vår suveräne och mångsidige arrangemangsledare. Det jobbas t.ex. på för fullt mot Hammarbyspelen där Eerika är en av huvudpersonerna som tävlingsledare.

 
Midnattsloppet Stockholm fortsätter återväxten

Midnattsloppet fick ett rejält uppsving gentemot fjolårets lopp. Med totalt 21 107 st löpare som var anmälda till vårt stora lopp på Södermalm så var det en ökning med nästan 8000st deltagare.
Vi hade även fler deltagare om man räknar med ”småloppen”. Äntligen känns det som att coronapandemin är bakom oss och att folk återigen vågar delta i löplopp! Detta är mycket viktigt inte bara för folkhälsan, utan även för klubbens verksamhet då en stor del av Midnattsloppets inkomst går till oss i Hammarby som kan användas till klubbens verksamhet.

 
Martin Cousins inträde som ny ordförande

Martin Cousins valdes in som ny ordförande vid årsmötet i mars tidigare i år. Sedan dess har Martin verkligen varit en enorm kraft som ordförande och en ordförande som verkligen förstår verksamheten. Det är inte många som prioriterar ett årsmöte i Hammarby Friidrott framför sin egen 50-årsdag och bara det visar på Martins stora hjärta och engagemang!
Vi hoppas att Martin kommer fortsätta som ordförande i klubben under en lång tid framöver så grunden vi står på förankras och blir ännu mer stabil på lång sikt.

 
Bästa placering i SM-pokalen sedan 2020

Klubben slutade 2023 nia i SM-pokalen, som är en sammanställning av SM-poäng som Sveriges alla klubbar erhållit under en säsong.
Det är två placeringar bättre än föregående år och med bara små marginaler upp till sjundeplatsen.
Det är också bästa placeringen vi haft i tabellen sedan 2020 då vi också var nia och dessa båda år är de bästa klubben någonsin haft i tabellen sedan införandet 2018. Vårt mål enligt nuvarande verksamhetsplan är också att vara topp-10.


Våra ungdomar som kommer nedifrån
och som har framtiden framför sig

Våra ungdomar har verkligen framtiden framför sig. Vi tog otroliga 18 stycken medaljer under JSM-USM17 Helsingborg och var bland de bästa klubbarna i mästerskapet. Detta trots att vi saknade flera duktiga medaljkandidater. Men det viktiga är egentligen inte huruvida man tar medalj på ett ungdoms/junior-SM eller inte.
Det viktiga är att man fortsätter träna på med god motivation, man håller sig skadefri, man inte ger upp med friidrotten och hittar annat som vissa kan tycka är mer intressant som får en att sluta. Det viktiga är att man har en god plan framåt som man är motiverad att följa för att kunna uppnå sina drömmar och mål.
Det handlar om prioriteringar och hur mycket man faktiskt vill uppnå sina mål. Om man prioriterar sin friidrott så behöver man hela tiden göra avvägningar så ens liv hela tiden blir bra för friidrotten. Och detta är inte lätt för de allra flesta när man växer upp och flera konkurrerande aktiviteter börjar dyka upp.
Den som kan hantera situationen och prioriterar sin friidrott är den som mycket sannolikt kommer att nå längst i slutändan.
Så om våra ungdomar och juniorer förutom sin fysiska talang besitter starka inre drivkrafter så kan de nå hur långt som helst!

 
Niklas Walls räddning av Finnkampen

Niklas Wall blev roligt nog uttagen till sin första Finnkamp på seniornivå. Uttagningen skedde sent. Niklas skulle komma att få en av huvudrollerna i tävlingen. Längdhoppet var en av de avslutande grenarna. Ställningen var ledning till Finlands favör och villkoren var som sådana att Niklas behövde hoppa förbi en av finnarna för att kunna vända hela Finnkampen till Sveriges favör. Niklas var tvungen att hoppa över 7,23 vilket inte är någon enkel uppgift inför ett kokande Stockholms Stadion när det gäller som mest och Niklas pers är 7,33. Men i det sista hoppet lyckades han få till, kanske inte ett speciellt tekniskt lyckat hopp, men det såg rätt långt ut och mycket riktigt så mättes det 7,28 vilket innebar att Niklas tog sig förbi en av finnarna och att poängställningen totalt slutade helt lika 227-227 och att Sverige då vann på fler grensegrar. Niklas blev sedan ikastad i vattengraven och fick mycket uppmärksamhet i media efter sin snygga Finnkampsräddning!


Gott Nytt År!


2022

Grete Ahlbergs säsong

Vilken säsong Grete har haft. Finalplats och 9:a i både EM och VM. Det fortsätter med vinst i Finnkampen, 2:a på Nordenkampen inomhus i viktkastning, 7:a i European Throwing Cup i mars i Portugal, SM-guld i slägga och SM-silver inomhus i vikt.
Kast över drömgränsen 70 meter med som bäst 70,87! I vikt blev det som bäst 21,38!
En härlig julklapp till Grete blev också SOK:s besked att Grete blir en av fyra nya friidrottare som kommer ingå i SOK:s topp och talang-program från och med årsskiftet, vilket ger Grete ett betydande ekonomiskt stöd i sin satsning.
Säsongen har varit Gretes hittills bästa och vi ser fram emot att följa henne under 2023.

Stafett-SM

Stafett-SM blev en mycket succéfylld händelse för Hammarby Friidrott där vi tog hela 8 stycken medaljer! Medaljskörden bestod av 3 guld, 2 silver och 3 brons. Med denna notering blev vi en av de bästa föreningarna i mästerskapet! Det var verkligen noterbart hur fin stämning som rådde under mästerskapshelgen! Tillsammanskänslan med Hammarbytrumman som gick varm hela helgen, ansiktsmålning i våra härliga grönvita färger målades på den ena aktive efter en andre, och vi ropade och hejade på varandra som aldrig förr (vissa tappade t.o.m. tillfälligt rösten efter mästerskapet). Undertecknad var med på tävlingen och kan bekräfta att det var en av de tävlingar med bäst Hammarbystämning som någonsin kan ha upplevts!
 

Återstarten av Midnattsloppet

Efter två år av uteblivna fysiska Midnattslopp så kunde vi i år äntligen arrangera vårt kära Midnattslopp i Stockholm! Loppet arrangerades också i Malmö och Helsingfors. Det är klart att de senaste årens utmaningar i samhället och världen påverkar hur vi nu återgår till ”normallivet” vi hade tidigare år. Årets lopp gav oss hopp med mycket god stämning och löpare som kom från Sveriges alla håll och kanter. Zinken och Runners Corner var fullt med löpare och besökare, inramningen var lika imponerande som tidigare år med band som spelade längs banan, sambadansare, ljusshower, orkestrar osv. En positiv känsla infann sig! Vi är glada att 14 000 löpare kunde hitta tillbaka till Södermalms gator och nästa år är vi övertygade om och vår förhoppning att ännu fler löpare hittar tillbaka till vårt fantastiska midnattslopp! Vi har redan sett positiva tendenser på anmälningsläget – du har väl anmält dig?  

 
Damernas avancemang till Lag-SM Kvalet

Våra damer fick slita för att ta sig upp till årets kval i Lag-SM. Förra året så föll vi på målsnöret i en jämn men också en konstig kvalmatch som endast innefattade två lag. Snöpligt, men vi kom tillbaka i år. De nya reglerna under året var utformade så att i stället för att tävla i en enstaka kvalmatch så skulle varje lag tävla i två tävlingar. Tidsmässig låg inte dessa båda tävlingar optimalt för oss då flera andra större tävlingar låg nära men med flera nya yngre utövare som visade framfötterna och en fin lagkänsla så tog vi hem segern.
 

Framgångar på internationella mästerskap

Våra framgångar på större internationella mästerskap under året har varit ett riktigt nöje att följa! Självklart så noterar vi här framför allt Grete Ahlbergs bragdprestationer i slägga i VM i Eugene och EM i München där hon kvalade in till mästerskapen och sedan dessutom tog sig till final i båda tävlingarna.
Esther Sahlqvist lyckades kvala in till European Youth Olympic Festival som gick i Slovakien. Esther gjorde fina insatser på 100mh, slog sitt personliga rekord i tävlingen som räckte till ett silver. Det var en mycket fin insats av Esther i sitt första internationella mästerskap.
Markus Moberg lyckades kvala in till JVM i Colombia där han tog sig till semifinal. Trots ett nytt personligt rekord så räckte det inte till final men en suverän insats av Markus som fick ett kvitto på sin form efter en säsong med skador.

 
Rekord i antal medlemmar

Årets medlemsantal ökade med fyra medlemmar till 1582 – ett nytt rekord. Vi ser fram emot en fortsatt ökning, att aktiva och ledare stannar kvar och nya söker sig till vår fina verksamhet.


Våra fantastiska ungdomar

Detta år kan ha varit det mest fantastiska året i föreningens historia när det gäller våra ungdomar. Vi tog storslam på ungdomssidan då vi vann i princip allt som gick att vinna. Vi vann Kraftmätningen. Vi vann Lag-USM. Vi var bästa förening på USM, tre otroligt tunga vinster! Vi var även bästa förening på UDM 12–14 år! På Svealandsmästerskapen blev vi tredje bäst.
Det är verkligen fantastiskt hur mycket våra ungdomar har visat framfötterna men framför allt hur stämningen och energin har varit mellan dem. Och på sättet de har hejat fram varandra till dessa stordåd. Vi har säkerligen varit den förening som låtit mest på SM-tävlingar (ibland på gott och ont) vilket även har uppmärksammats av andra inom Friidrotts-Sverige. Vi har skapat en fin känsla av sammanhållning. Vi ser fram emot att följa våra ungdomar i deras fortsatta friidrottande upp till senioråldern.

 

Friidrottsskolan

Årets friidrottsskola var den första ”riktiga” friidrottsskolan sedan pandemin låg i den akuta fasen med alla de restriktioner vi behövde förhålla oss till. Där var vi inte som tur var denna sommar och genomförandet var betydligt lättare att ta hand om i år. Det var uppenbart att det fanns en saknad att få resa utomlands efter två års restriktioner vilket gav ett lägre antal deltagare än tidigare ”normalår”. Men det var 1043 barn som deltog och hade roliga veckor på sommarens läger.
Vår friidrottsskola utvecklas från år till år med utbildade ledare, väl planerat genomförande och styrning. Sussi Lindefalk leder projektet från början till slut på ett mycket professionellt sätt.
 

Pandemins akuta fas över

Det har snart gått tre år sedan coronapandemin bröt ut och förändrade samhället och föreningslivet på ett abrupt sätt. Vi tar med oss en mängd erfarenheter. Några tar vi med oss vidare andra lämnar vi med varm hand till historien.
Efter en krävande omställning så känns det dock nu som att saker och ting börjar gå åter till det mer normala. Vi har öppnat upp anmälan till Midnattsloppet och vi har redan sett i anmälningstrenden att det är ett uppsving gentemot föregående år! Hammarbyspelen kommer att hållas som vanligt 10–12 februari vilket inte var fallet nu i år då begränsningarna precis skulle släppa. Vi kan nu tävla helt utan restriktioner vilket känns underbart och viktigt för våra ungdomar som äntligen har fått komma tillbaka till tävlingsarenorna på ett vanligt sätt igen.
Pandemin är i en annan fas nu och vi kan sakta men säkert bygga upp vår verksamhet igen vilket känns lovande för framtiden och 2023.


2021

Fre 31 dec
2021 har varit ännu ett händelserikt år för klubben.
Året har varit ett ”överlevnadsår” då det handlat om att kunna leva vidare med den abrupta omställning som vi tvingades till i 2020.
Nu såhär när vi inväntar det nya året passar vi på att blicka tillbaka på 2021 och 10 av de mest positiva händerna i klubben från året.
 

JSM-USM Linköping

Resan till mästerskapet är bland de mäktigaste som gjorts i klubbens historia. Vi åkte dit med hela 33 aktiva i den snygga Bajenbussen med Uffe bakom ratten (som vanligt). Det var första SM-tävlingen i individuella grenar för Peter och Petras 2006:or. Ett mästerskap som åldersklassen tidigare i vintras hade gått miste om pga. coronarestriktionerna. Så det var ett mycket taggat gäng som gick in på tävlingsarenan i Linköping.
Det mest fantastiska med resan var den tillsammanskänsla som rådde under mästerskapet. Vi var inte bara enskilda träningsgrupper som tävlade utan vi umgicks över gruppgränserna och vi alla var verkligen del av den härliga Bajenfamilj som vi är.
Våra underbara ledare gjorde ett jättejobb i högt tempo
då det var ett väldigt intensivt schema för våra tävlande.
Rent prestationsmässigt blev vi näst bästa klubb i 19- och 15-årsklasserna efter Tureberg, vilket var en enorm prestation!
Det finns otroligt många individuella prestationer att ta upp, t.ex. Esther Sahlqvists imponerande mästerskap med 2 guld och 1 brons.
Dessutom hade vi störst (och bäst) klubbtält, igen.
 

Lag-SM Halmstad

Klubben åkte iväg på sin första gemensamma lagresa sedan Lag-SM finalen 2019 i Malmö. Gänget rullade till Halmstad i den ursnygga Bajenbussen. Det var ett taggat gäng som äntligen fick möjligheten att tävla för klubben i lagsammanhang. Stommen av laget var framför allt Lottas 2003-2005 grupp som formade ett mycket ungt men hungrigt lag. Här finns enorm framtidskapacitet.
Vi slutade på en sjundeplats men utförde en mycket positiv tävling. Carl Krüsell Berg hoppade in som lagledare och gjorde ett mycket fint jobb som peppade laget på ett engagerat sätt.
Vi minns Dennis Otienos 10,34 på 100m som är snabbaste tid någon någonsin gjort på distansen i klubben. Vi kommer också ihåg David Thids finfina 400mh-lopp på 53,44 som kom från ingenstans.
Men framför allt var resan en fantastiskt lyckad kollektiv tillställning där alla stöttade varandra i ett positivt klimat
ända från start till mål!
 

Petra Kapell

Petra Kapell anställdes i maj månad som ekonomiansvarig som efterträdare för Kristian Kron som gjort ett fenomenalt arbete med ekonomin. Kristians skor är inte lätta att fylla men Petra har fyllt ut dessa med råge och tagit över med stor bravur! Petra har sedan hon kommit in vänt på mångt och mycket. Med fantastiska idéer om verksamheten har hon bidragit, förutom sina ekonomiska kunskaper, till intressanta vägar och nya tankebanor som kan leda fram till nya möjligheter. Petra har en otrolig struktur, är väl organiserad och har lyckats stärka kansliet och hela verksamheten enormt. Petra har en stor inblick i verksamheten sedan tidigare och har därför stenkoll på hur ekonomin ska skötas. Kom in direkt med en fin idé om Bajenboxen som efter det har börjat sälja. Har många tankar om förbättringsmöjigheter inom åtskilliga områden och kommer vara en stor tillgång framöver.
 

Damlaget på gång

Vårt damlag fick äntligen möjligheten efter 2 års tid att försöka kvala upp till Lag-SM kvalet 2022. Tyvärr har det varit svårt att få till dammatcherna den senaste tiden pga. alla restriktioner och många klubbar som vanligtvis har lag med har helt och hållet fallit bort. Detta hindrade dock inte oss ifrån att ställa ett starkt damlag på startlinjen. Vårt damlag har genomgått en ”helrenovering” då många äldre aktiva avslutat sina karriärer och det istället har kommit in ungt blod i laget. Stor del i laget bestod av Peter och Petras ungdomar som växte i rollen av att representera klubbens seniorlag! Det var riktigt imponerade att se att så många ställde upp och även gjorde kanonprestationer. Matilda Borg, endast 14 år gammal, går in och tar 2 grensegrar. Ella Johansson, också endast 14 år går in och springer ett kanonlopp på 1500 hinder och tar grenseger. Och det finns massa fler exempel på lysande individuella prestationer i laget. Men framför allt är det sammanhållningen som imponerar så oerhört!
Det vittnar om att vi i framtiden kommer kunna ha ett riktigt starkt damlag igen. Vi räckte inte hela vägen denna gång mot ett urstarkt Tureberg, men nu är vi värma i kläderna och 2022 är vårt unga och hungriga lag ännu mer erfarna och redo!
 

Nya styrelsen

Vår nya styrelse har verkligen gjort ett kanonjobb.
Styrelsen består av Ulrika Lingslunde, Pär Hellstadius, Lars Thörn, Anneli Aaltonen Krantz, Mats Ahlberg, Jan Magnusson och Linnéa Alstermark. På årsmötet i mars valdes Ulrika Lingslunde in som ordförande. Pär Hellstadius, som tidigare var sportchef, valdes in som vice ordförande. Lars Thörn valdes in som sekreterare.
Ett nytt ansikte i styrelsen var även Anneli Aaltonen Krantz.
Ulrika Lingslunde har kommit in helt utifrån som en frisk fläkt med ett stort hjärta och engagemang. Det var ett toppenval att Pär gick in i styrelsen. Med de kunskaper han besitter om klubbens ekonomi med ett års tjänst som sportchef är det en mycket viktig position. Lars Thörn, med sitt kunnande i juridiska frågor är guld värt i styrelsen. Anneli, med sitt fantastiska driv med arbetet till verksamhetsplanen är en värdefull kraft i styrelsen.
De ”gamla” styrelsemedlemmarna Mats Ahlberg, Jan Magnusson
och Linnea Alstermark har varit stabila stöttepelare i styrelsen.
Mats med sitt breda friidrottskunnande, Janne med sin erfarenhet från båda friidrotten och Midnattsloppet och Linnéa med hennes imponerande grafiska kunskaper.
 

Friidrottsskolan

Åter igen blev det en ”coronafriidrottsskola” då vi i år igen blev tvungna att utöka antalet veckor men med färre deltagare per vecka. Men trots dessa svårare omständigheter så blev det ännu ett succéår sett till antalet deltagare. Med suveräne Sussi i spetsen lyckades klubben mycket bra även i år då vi fick ännu fler deltagande barn (1101 barn år 2020 och 1147 barn totalt under 2021). En anmärkningsvärd siffra där ett hästjobb ligger bakom.
Nu får vi hoppas att det kan bli en ”normal” friidrottsskola nästa år så vi kan erbjuda våra deltagande barn en större frihet när det gäller själva logistiken för Friidrottsskolan.
 

Stockholms Bästa

När merparten av Sveriges idrottsföreningar stod handlingsförlamade då strikta coronarestriktioner rådde så ville vi försöka anpassa oss efter det svåra läget som rådde.
Detta resulterade i Stockholms Bästa.
Loppen var ett av de få som arrangerades under den svåra covidtiden under vintern och våren 2021.
Många var extremt tacksamma att det gick att ordna lopp trots rådande omständigheter.
Vi ska vara oerhört stolta för att vi, när hela Sverige låg i ide, lyckades få folk i rörelse genom ett annorlunda och finurligt koncept! Vi hade totalt 1031 stycken på loppet under våren
och 483 under hösten. 
 

Den yngre generationen

Klubbens ungdomar har verkligen presterat under säsongen. Speciellt som lag i de stora lagtävlingarna. Det blev en hedrande andraplats i finalen i Kraftmätningen på rekordpoäng för våra ungdomar födda 2006-2007. Här ska de ungdomar som ställde upp i ovana grenar ha en extra eloge för sina fina laginsatser!
I Svealandsmästerskapen hade klubben hela 23 stycken aktiva ungdomar födda 2007-2008 uttagna. I mästerskapet tävlar man ju regionsvis, och Stockholm vinner alltid, men när man analyserar mästerskapet närmare med SM-poängsmetoder så upptäcker man att klubben är andra bästa klubb i tävlingen.
På Lag-USM gjorde klubben en strålande prestation. Förhandssnacket handlade om att klubben skulle ”förhoppningsvis” kunna sluta på övre halvan av de deltagande lagen. Efter en underbar laginsats blev det en överraskande fjärdeplats, med medaljsmak! I mästerskapet deltog ungdomar födda 2004-2006 men flertalet i laget var 2006:or. Så här finns det stora chanser till medaljplaceringar kommande år. Det finns massor av yngre talanger i klubben som kommer blomstra om vi tar vara på och vårdar dem på rätt sätt.
  

Stafett-SM

Utdelningen på Stafett-SM, som avgjordes en lite ovan tid i slutet av juli, blev betydligt bättre än väntat, hela 8 medaljer totalt fördelat på 3 guld, 2 silver och 3 brons. Vi visste att våra P19-grabbar hade kapacitet men sättet de dominerade på i Stafett-SM var en bragd. Tiden 40,81 på 4x100m var Svenskt Juniorrekord med nästan halvsekunden! Och då har grabbarna ett år kvar i åldersklassen! Tiden hade räckt till silver i seniorstafetten. Otroligt imponerande var också den svenska stafetten där vi tog en dubbelseger på fina tider. Våra yngre ungdomar imponerade också stort då de tog guld i 3x800m och silver i den korta stafetten. Dessutom finns det ännu fler ungdomar som är på tårna och som kommer kunna gå framåt till nästa år och framöver. Mästerskapet går i Göteborg nästa år och där satsar vi på att ha en bred och slagkraftig trupp för att fortsätta vår fina resa!
 

Hammarbyandan och lojaliteten

Lojaliteten har varit stor i samband med att klubben återhämtat sig från covid-19. På det stora hela har det funnits en förståelse över den svåra situation som klubben befunnit sig i och en känsla har infunnit sig att man vill stötta och hjälpa klubben i en svår tid. Hammarby handlar om att visa varandra kärlek och hjärta.
Det har vi gjort! Och detta är den viktigaste händelsen under året, för utan gemenskap hade vi som klubb inte kunnat existera.
Våra härliga ungdomar är kvar och stöttar klubben för att de har klubbhjärta och uppskattar och värdesätter klubben för vad vi är och vad vi står för. I Bajen ställer vi upp för varandra och delar med oss till varandra, både i mot- som medgång.
Nu hoppas vi att vår verksamhet kan börja komma igång på allvar 2022 så att vi kan växla upp och breda ut våra stora vingar igen!


2020

Tors 31 dec

År 2020 har varit ett av de tyngsta åren i klubbens historia.
Året började så bra med finfina insatser på Svenska Mästerskap där vi bl.a. var bästa klubb på IJSM-IUSM17 i Göteborg i PF17-klasserna. Sedan kom covid-19 som rörde om i grytan rejält inte bara i idrottssverige utan i hela världen.
Även om covid-19 har förstört så otroligt mycket för så väldigt många så har faktiskt 2020 varit ett riktigt bra idrottsår för klubben!
Dock har det varit väldigt tråkigt att tävlingar inte kunnat genomföras och att de tävlingar som genomförts inte varit lika roliga för våra aktiva med stora grupper som åker tillsammans i form av brist på den där härliga sammanhållningen och gemenskapen som vi är så vana vid!
Här följer 10 av de största händelserna som inträffat under 2020.
 

Midnattsloppet Sverige

Midnattsloppet har gjort en otrolig kämpainsats under året. Med Lars Eriksson och Henrik Balkander i spetsen har man gjort allt i sin makt för att kunna göra det bästa av året 2020. Man var inledningsvis tvungen att avvakta för att se hur situationen skulle komma att utvecklas men till slut kunde man inte vänta längre och man insåg att det skulle bli oerhört svårt att få arrangera ett Midnattslopp på Södermalm 2020. De ställde dock aldrig in utan ställde om! Ett virtuellt lopp skapades där Midnattsloppet behövde komma upp i en viss volym för att kunna rädda bolaget. Med kniven mot strupen lyckades vi uppnå hela 18 300 anmälda löpare som sprang loppet virtuellt med en app! Detta innebar att vi kan titulera oss som Europas största virtuella lopp! Detta är en ofantlig prestation! Loppet blev inte sämre av vår stabile löpare Niklas Jonsson tog hem segern i 10km-loppet på totaltiden 31.30!
Det vittnar också om hur mycket känslor vårt speciella Midnattslopp rör upp! Här har Midnattsloppsgänget jobbat dag och natt och ideellt för att rädda loppet! Och tack vare dem så går vi in i 2021 med nytt mod och hopp!
Lars har även jobbat febrilt med att hitta nya projekt och försökt ställa om och anpassa sig till de svåra förutsättningar som viruset skapat. Och det finns mycket på gång!
 

Klubbens duktiga ungdomar

Det är verkligen makalöst hur duktiga klubbens ungdomar är och vilka framgångar som nåtts under säsongen! Och detta trots ett år som varit fyllt av osäkerhet och ovisshet. Våra ungdomar har dock istället försökt vända den svåra situationen till sin fördel och sett positivt på hur man bäst utnyttjar pandemin för sin egen vinning.
De har inte bara presterat på det fysiska planet utan har även visat en enorm mental styrka. Det bådar gott inför framtiden då både den fysiska och mentala biten är oerhört viktiga för att kunna nå långt i sin karriär. Kan våra ungdomar nu bara fortsätta hålla ut och kämpa sig igenom den tuffa perioden vi nu befinner oss i så finns det stora möjligheter att fortsätta den fantastiska utvecklingen!
Vi blev bästa klubb på IJSM-IUSM17 i Göteborg i PF17-klasserna. Likaså under utomhusmästerskapen! Vissa aktiva tog inte bara guldmedaljer, utan dubbla guld (Viktor Wall och Nora Lundin) och trippla guld (Markus Moberg)!
Svenska Friidrottsförbundet uppmärksammade tyvärr inte ens framgångarna i utomhusmästerskapen men det hindrar oss inte från att vara oerhört stolta över våra ungdomars fina insatser!
 

Lotta Borgius årets tränare i SthlmFri

Lotta Borgius blev tidigare denna månad utsedd till årets tränare av 08fri. Lottas aktiva har tagit hela 24 stycken SM-medaljer under säsongen varav 17 guld och klubbens 17-åringar har tagit flest SM-poäng i hela landet. Lotta har en mycket god förmåga att se och uppmuntra varje individ. Lotta har också ett smart och långsiktigt tänk i träningen där målet är att så många som möjligt av hennes aktiva ska bli seniorer.
Förutom Lotta finns det ett stort tränarteam bakom framgångarna i hennes träningsgrupp i sprint och hopp. Dennis Acson, Pär Hellstadius, Fredrik Nelson och Lynette Morgan har också haft stora roller bakom framgångarna.
 

Klubbens arbete med att göra ekonomin
oberoende av Midnattsloppet

När det stod klart för klubben att vi måste förändra väldigt stora delar i verksamheten för att få oss att klara oss så såg saker och ting mycket oöverkomliga ut. Här har vår tf. sportchef Pär Hellstadius haft en avgörande huvudroll. Pär har jobbat helt ideellt ända sedan mars månad med att se över klubbens intäkter och utgifter. Pär har vänt på varje sten, och snabbt föreslagit åtgärder till styrelsen på vad klubben kan klara sig utan och vissa kostnader som bör ses över.
Tyvärr var klubben tvungna att säga upp ett par anställda.
Dyra och ineffektiva avtal togs bort och ersattes med billigare och effektivare varianter.
Tyvärr har klubben varit tvungna att dra ned kostnaden för elitaktiva för stunden. Personal korttidspermitterades. Tränararvoden frystes tillfälligt. Startavgifter var man tvungen att stå för på egen hand. Utbildningar fick ställas in. Vi kunde inte subventionera tränare och aktiva för SM-resor. En del tråkiga men nödvändiga beslut var tvungna att tas.
Pär fortsätter att göra ett jättejobb och har tillsammans med Kristian Kron som är ekonomiansvarig för både klubben och Midnattsloppet nu en bra kontroll på hur ekonomin ser ut i klubben. Kristian som även han har gjort ett jättejobb med att gå igenom bokföring och kolla upp alla klubbens kostnader och på ett noggrant och kontrollerat sätt verkligen har fått full inblick och kontroll i klubbens ekonomiska situation. Pär har lyckats med den målsättningen som klubben insåg att vi skulle ha strax efter det att covid-19 slagit till med full kraft: att verksamheten ska bli ekonomiskt oberoende av Midnattsloppet; att klubben inte ska behöva bekymra sig om att ekonomin crashar om Midnattsloppet inte går bra. Detta är en jätteprestation då nästan 70% av klubbens ekonomiska resurser vanligtvis kommer från vårt kära Midnattslopp!
Arbete har också påbörjats för att skapa nya intäktskällor till klubben så vi kan få fler kanaler att skapa intäkter ifrån så att vi inte ska behöva förlita oss på en enda och lägga alla våra ägg i en korg.
 

Klubbens positiva utveckling i SM-pokalen

Det är härligt att beskåda att klubben går fortsatt framåt i antalet SM-poäng! År för år plockar vi in placeringar och överträffar våra tidigare bästanoteringar!
2020 slutade vi på nionde plats med 167 poäng och 41 medaljer, vilket åren innan kan jämföras med en 11:e plats, 138,5 poäng och 37 medaljer (2019) och en 12:e plats, 141,63 poäng och 31 medaljer (2018).


Friidrottsskolan

Vårt fartfyllda energiknippe Sussi Lindefalk har varit en frisk fläkt som aldrig slutat snurra. Sussi har gjort ett jättejobb med Friidrottsskolan och har jobbat dag och natt för att få till en Friidrottsskola på ett coronasäkert sätt för alla barn och ungdomar därute.
Detta var hennes första år som ansvarig. Det har varit en riktig utmaning för Sussi som från början, som vi alla, förväntade sig en ”vanlig” Friidrottsskola utan restriktioner. När det stod klart att det inte skulle bli som vanligt hittade Sussi många vägar fram till målet. Det blev mycket problemlösning som stod på menyn. Och Sussi har varit magnifik! Trots många käppar i hjulet, såsom ett systembyte för verksamheten, en kommun som med döva öron velat debitera oss mer avgifter när vi försöker rädda folkhälsan, unika logistikproblem, återkommande felleveranser, osv. så har Sussi alltid varit på tårna och fått till fenomenala lösningar!
Siffran 1101 deltagande barn är otroligt bra och en stor faktor till att klubben klarat sig igenom den svåra situation vi befinner oss i. Siffran är bättre än föregående år då vi inte befann oss i en pandemi! Vår Friidrottsskola användes till och med av Svenska Friidrottsförbundet som praktexempel och mall på hur man hanterar en Friidrottsskola på en coronasäkert sätt! Så vi har även varit ett föredöme för andra klubbar!
Om man också ska se något positivt i corona så har Sussi insett att klubben faktiskt kan bredda sin verksamhet! I och med restriktionerna att endast tillåta grupper om max 50 personer på Friidrottsskolan så spred klubben sin verksamhet till andra områden i söderort. Då upptäckte vi att det fanns ett stort intresse för barn att prova på friidrott, barn som normalt inte ligger i vårt upptagningsområde. Detta kommer generera ännu fler barn in i verksamheten vilket är mycket positivt.
Så ibland kan förändringar vara väldigt lärorikt!
 

Styrelsens arbete och vaksamhet

När den nya styrelsen tog över 2019 var det ingen liten utmaning de stod inför rent ekonomiskt. Styrelsen var tvungna att genomföra många tuffa beslut för att vända ett minus till det plus klubben låg på innan COVID-19 kom och rörde om i grytan. Hade inte dessa beslut tagits hade klubben gått in i en betydligt sämre position i COVID-kaoset än vad vi nu gjorde.
Ett exempel på styrelsens vaksamhet var i början av april, där de tog ett mycket progressivt och smart beslut när det beslutades om att köra Friidrottsskola hela sommaren, fast med mindre små veckor istället för de tidigare vanliga stora veckorna för att kunna anpassa verksamheten till coronarestriktionerna. Beslutet ifrågasattes av medlemmar men styrelsen stod helt bakom beslutet vilket visade sig vara ett mycket klokt sådant. Detta var en av de stora anledningarna till att vi lyckades få fler deltagande barn än året innan på Friidrottsskolan och att vi kunde få in betydligt mer pengar än budgeterat!
Styrelsen har utöver detta lyckats att fortsatt få ned onödiga utgifter. Man har vänt på varje sten. De har därtill hittat en del nya intäkter som gett ett välbehövligt tillskott till klubben i en svår tid!
 

Rekord i antal medlemmar

Klubben har år 2020 slagit rekord i antal medlemmar med hela 1578 stycken medlemmar! Efter succén på Friidrottsskolan fick vi efter dennas slut, i perioden från och med mitten av augusti och framåt hela drygt 200 stycken nya medlemmar. Det är otroligt roligt att barn är mer intresserade än aldrig förr att börja träna friidrott hos oss, och detta trots en pågående pandemi som försvårat omständigheterna rejält för både klubben, föräldrar och barn.
Dessutom har vi bytt system vilket inte varit helt smärtfritt när det gäller medlemshanteringen vilket sannolikt fått effekten att en och annan medlem fallit bort.
Tidigare rekord var år 2017 med 1545 stycken medlemmar.
 

Bästa klubb i Svealandsmästerskapen
och näst bästa i UDM

Klubben har gott om ungdomar som kommer nedifrån från egna led! Klubben hade rekordmånga uttagna till Svealandsmästerskapen med hela 26 stycken ungdomar födda 2006-2007 vilket var flest av alla klubbar. Vi blev dessutom bästa klubb under de coronaanpassade Svealandsmästerskapen i Stockholm och Kristinehamn enligt vår ungdomsansvarige Peter Wikströms pålitiga analys.
Vi blev också näst bästa klubb i distriktet under UDM när man räknar UDM-poäng. Det känns skönt att kunna konstatera att våra ungdomar är så pass duktiga och att framtiden ser ljus ut!

 
Bajenandan

Det finns många känslor över Bajen. Många trogna och lojala medlemmar, föräldrar, mor- och farföräldrar, vänner, bekanta; alla med vår verksamhet i hjärtat har stöttat föreningen i de svåra tiderna vi befunnit oss i. Detta stöd betyder enormt mycket och klubben skulle aldrig ha klarat av att överleva utan detta fantastiska stöd! Många sprang Midnattsloppet Sverige, folk swishade bidrag till klubben som fått in hela drygt 70 000 kr från detta, ett par andra köpte gamla klubbkollektionen och stöttade på det sättet. Många föräldrar anmälde barn till vår Friidrottsskola. Vissa avstod från betalning och skänkte sin lön till klubben! Några andra köpte Bajenboxen, köpte saker på vår loppis och skänkte spikskor till klubben. Summa summarum så har flera bäckar små runnit samman och lyckats ge oss de finansiella medel som klubben behövt för att överleva.
Klubbens styrka under denna tid har varit att vi aldrig brutit ihop och deppat utan vi har tagit oss i kragen och kommit tillbaka. Detta trots ett inledningsvis väldigt deppigt och dystert utgångsläge där det snabbt stod klart att klubben kommer bli tvungen att dra åt svångremmen rejält för att inte gå under. Detta trots att det dröjde ända till slutet av november tills det att vi äntligen fick stöd av regeringen i form av bidrag för uteblivna intäkter. Detta trots det faktum att i en del fall när vi försökte ställa om verksamheten för de nya restriktionerna, passade kommunen på att ta ut extra betalning. Detta trots att det stormat en del i klubben det senaste året med problem som har behövts redas ut.


...men...!

Tillsammans har vi gått ihop och hittills klarat oss-
Tillsammans är vi starka!

Vi går nu in i 2021 stärkta av de enorma möjligheter som finns hos oss och önskar varandra Gott Nytt Förbättringsår!
Vi har en stark Sportchef som jobbat helt ideellt hela året,
en synnerligen intelligent Midnattsloppsorganisation som uppvisat stor flexibilitet, en smart styrelse med full beredskap och ett starkt kansli med lång erfarenhet!
 

Gott Nytt Förbättringsår!


2019

Gott Nytt År!

Tis 31 dec

Vi firar det nya året genom att blicka tillbaka på 2019 och alla positiva händelser som inträffade under året.
Denna lista presenterades även i en annan version på ett av klubbens tränarmöten som ägde rum i november, då känd som ”Thulins topp 10” Här följer 10 av de viktigaste händerserna.

10 - Nora Lundin

Vår löpartjej född 2003, Nora, har varit ett stort utropstecken under säsongen. Hon överraskade stort när hon tog en femteplats på IUSM i Västerås på 1500m tidigare i år. Detta följde hon upp med en bronsmedalj på 3000m på USM i Trollhättan. Höjdpunkten kom när hon tog silver på Terräng-SM och blev uttagen till Nordiska Mästerskapen för juniorer i Finland! Nora lyckades även bra på detta första mästerskap i Sverigelinnet där hon kom på en sjundeplats och bidrog till ett lagsilver.

9 - Finnkampen

Hela 8 stycken hammarbyare fick äran att representera landslaget under Finnkampen vilket är ett rekordantal från klubben någonsin. Michel Tornéus, Emmanuel Dawlson, Grete Ahlberg och Sandra Knezevic och i Ungdomsfinnkampen Viktor Wall, Niklas Wall, Markus Moberg och David Thid.

8 - SportAdmin

Vi har nu under vintern gått över till ett nytt medlemssystem som kommer göra livet mycket enklare när det gäller den administrativa delen av verksamheten. Man ska vara försiktig att uttala sig ibland men baserat på de erfarenheter vi upplevt hittills så kommer detta system bli riktigt bra. Speciellt när det gäller att följa upp betalningar, som tidigare varit extremt tidsödslande, är betydligt mer effektivt i detta system. Det ska sägas att vi fortfarande befinner oss i en process i övergång mellan två medlemssystem vilket inledningsvis är väldigt krävande. Men det kommer bli bättre och bättre allt eftersom vi lär och förstår oss på bättre på det nya systemet.

7 - Emmanuel Dawlson

Emmanuel Dawlson har varit en sensation under 2019. Efter att ha haft enorma skadeproblem så startade Emmanuel säsongen bra då han tog en femte plats på 60m på ISM med tider nära personligt rekord. Han sprang fort utomhus och noterade nytt personligt rekord med 10,49 på 100m. Han vann 100m på Lag-SM-finalen. Han tog silver på SM på 100m, vilket var den första seniormedaljen på 100m för klubben någonsin. Han vann även Wind Sprint. Vår stjärnsprinter fick dessutom äran att representera landslaget på både Lag-EM och Finnkampen. Lägg därtill att lojale Emmanuel gjorde superinsatser för klubben när han ställde upp på den för honom ovana grenen 400m i både Lag-SM kval och final! En riktig teamplayer!

6 - Lag-SM Final

Vi lyckades, för många, lite överraskande ta oss till Lag-SM final vilket var första gången på 4 år som vi var i finalen! Undertecknad var dock varken förvånad eller överraskad då vi vet vilken potential och kämparglöd som finns hos oss! Detta var väldigt positivt och upplyftande för hela klubben! En bonus är att vi också är direktkvalificerade till 2020-års final där Lag-SM-finalen kommer utökas till 8 stycken lag. Finalen kommer gå i Borås.

5 - Bästa klubb på USM

Vi blev bästa klubb under USM i Trollhättan med 12 medaljer fördelat på 5 guld, 4 silver och 3 brons. Vi tog inte mindre än 22 stycken SM-poängplatser! Detta låg i luften då vi på IUSM tidigare under året blev tredje bäste klubb. Vi har en finfin verksamhet i ungdomsgrupperna och även fått starka nytillskott till klubben som blivit inspirerade av vår verksamhet. Så håll ett öga öppet på klubbens ungdomsverksamhet för framtiden, för där händer det grejer!

4 - Michel Tornéus

Vår längdhopparlegend Michel Tornéus har ju nu avslutat sin karriär. Michel har varit, och fortsätter att vara, en otrolig ambassadör för Friidrott och inte minst klubben! Michel har varit klubben väldigt trogen och lojal och är ett otroligt föredöme för barn och ungdomar men även för ledare! En person som Michel behöver vi i Hammarby, så vi är mycket glada att han har fått en roll här i klubben där han ska ansvara för sponsring. Detta ser mycket lovande ut för klubbens framtida projekt när det gäller sponsring och marknadsföring!

3 - Sammanhållningen

Det var en sammansvetsad bajentrupp som åkte ner till SM-tävlingarna i Göteborg och Trollhättan i storbuss i augusti månad! Stämningen i bajenbussen var riktigt härlig med hela hammarbygänget samlat. Dessa gemensamma resor för oss mer samman och nya bekantskaper brukar ofta kunna stiftas i denna härliga miljö. Samtidigt som kostnaden totalt hölls nere rejält när det gällde transporten till mästerskapen.
Dessa resor i storbuss kommer vi satsa på att göra om år 2020!

2 - Nya styrelsen

Under årsmötet i mars månad fick vi både en ny ordförande och ett gäng nya ledamoter till styrelsen. Styrelsen består idag av Lars Morgan, Ingvar Åström, Ulrika Hellberg, Linnea Alstermark, Lynette Morgan, Janne Magnusson, Filippa Marklund, Magnus Berg och Anders ”Kullen” Havdelin. Styrelsen har fått extremt mycket gjort på kort tid och har många lovande idéer och projekt på gång och vi är mycket glada och tacksamma över vår styrelse och förväntansfulla över en ljus framtid!
Tack styrelsen för all tid ni lägger ner på klubben!

1 - Anmälningsläget vänder på Midnattsloppet och Friidrottsskolan

Efter att deltagarantalet till både Midnattsloppet och Friidrottsskolan har sjunkit varje år ända från år 2014 så var 2019 året där denna negativa trend äntligen vände! Nu börjar deltagarsiffrorna öka igen vilket känns förlösande och spännande inför framtiden!

Gott Nytt Hammarbyår!


2018

Mån 31 dec
Det har varit ett händelserikt år i klubben.
Här följer 10 stycken stolpar som varit betydelsefulla under året.

USM

USM som klubben arrangerade på Enskede IP i början av augusti blev en jättehit! Det märktes verkligen att det inte bara var en vanlig ”propagandatävling” på vår kära hemmaplan! Det var hög klass inom samtliga områden med en touch av det lilla extra som ju brukar kännetecknas av en SM-tävling. Vi har fått väldigt positiva reaktioner för arrangemanget både från förbund och klubbar men också från tränare och aktiva! Detta är otroligt roligt och inspirerande och vi är säkra på att det kommer arrangeras fler SM-tävlingar på Enskede IP i framtiden.
 

Grete Ahlberg

Grete Ahlberg har verkligen gått från klarhet till klarhet detta år!
Trots sin ringa ålder är Grete redan nu med och tampas i samtliga seniorsammanhang! Det blev silver inomhus i ISM i grenen vikt, där hon slagit personligt rekord med fina 18,80. Grete vann både JSM och Nordisk-Baltiska mästerskapen i favoritgrenen slägga. Hon var som en maskin under utomhussäsongen och radade upp tävlingar kring 63-64 meter och kändes som hon var otroligt stabil på de längderna. Hon hade också två tävlingar på över 65 meter. Sedan kom den absoluta fullträffen på Stora SM när hon vann tävlingen på nya perset 67,17!
Hon var dessutom bästa svensk igen när hon veckan efter på Finnkampen fick iväg släggan på nästpers 66,34!
Grete har varit ett av årets riktiga glädjeämnen och vi ser fram emot vad 2019 kan erbjuda för vår släggkastare!
 

Brons på Lag-USM

Vi tog åter en medalj i Lag-USM vilket var en trevlig överraskning! Arrangemanget gick i år i Malmö. Bronsmedaljen var en riktig lagprestation där alla i laget hade stor del! Ett mycket sammansvetsat Hammarbylag med ungdomar födda 2001-2003 med väldigt god sammanhållning kämpade in på målsnöret på anrika Malmö Stadion. Individuellt minns vi bl.a. Jonatan Håkanssons snabba häcklopp på 14,53 i medvind.
 

Silver i Kraftmätningsfinalen

Det blev en intensiv och dramatisk tävlingshelg i Linköping när våra 15-åriga ungdomar tog silver i finalen på Kraftmätningen. Detta efter en resultatmässigt väldigt stark insats av killarna och en enorm kämpainsats av tjejerna. Trots skadebekymmer som stört uppladdningen för många så lyckades ungdomarna kämpa för varje poäng, trots kraftiga islag i häcklöpningen. Silvermedaljen var resultatet av en riktigt fin laginsats!
 

Vinst i Stockholmskampen för Team 06

Finalen av Stockholmskampen avgjordes på Enskede IP i slutet av september. Vi fick bevittna en väldigt dramatisk upplösning! Tureberg ledde innan finalmatchen med 7 poäng före vårt Team 06 men vi gick ikapp och förbi på målsnöret och segrade till slut med 10 poäng i en riktig lagprestation där alla kämpade och hejade på varandra!
 

Kim Hedbom

Kim Hedbom kom i början av året från Huddinge AIS. Kim är löptränare och har sedan sin ankomst varit en mycket stor kraft i klubben. Förutom sin kunskap i området löpning är Kim dessutom fotograf och har stått för merparten av de bilder som tagits för klubben under året. Kim är väldigt duktig på det digitala. Han har under lång tid skött om hemsidan i Huddinge AIS och har mycket god kunskap inom IT-området! Kim kommer framöver att ta fram en ny spännande hemsida till klubben som förväntas komma i gång under 2019!

 
Vår grymma statistiksida

Klubbens statistiksida har funnit ett tag nu men vi gör ändå ett stort slag för den! Det är få föreningar förunnat att ha tillgång till en sådan komplett statistiksida som vi har. Den är ett smörgåsbord för den statistikhungrige. Här finns i skrivande stund hela 165 063 stycken registrerade resultat varav 158 847 stycken individuella resultat! Här hittar du klubbrekord, mästerskapsvinster, 10-bästalista, mångkamper, landslagsmeriter, säsongsbästa, och även personliga profiler! Statistiken är framtagen av Mats Ahlberg.
 

Friidrottsskolan

Vår friidrottsskola nådde i år endast knappt 1000 deltagare men enligt de enkätsvar vi har fått så var det den bästa friidrottsskolan någonsin! Friidrottsskolan är ett mycket trevligt arrangemang där vi förutom att erbjuda barn en härlig aktivitet med spring och lek, erbjuder sommarjobb till 100 stycken engagerade ungdomar som ledare. Spännande utveckling pågår dessutom med friidrottsskolan och vi kommer 2019 få se en hel del förändringar som de allra flesta kommer att välkomna med öppna armar!
 

Ny kastanläggning

Vår tävlingsbur har flyttats till andra sidan av kastplan för optimering av kastytorna. En ny uppvärmd kastplatta med tak har sedan byggts med tre stycken kastbås. Vi kommer även inom kort att sätta dit någon form av plexiglas som regn- och vindskydd då taket inte visade sig fungera på optimalt sätt. Vi har fått en ny tävlingsring i kula på kastplanen. Dessutom har vi fått en ny spjutbana vilket möjliggör användning av spjutbanan och tävlingsbur samtidigt, något som tidigare inte var möjligt då de korsade varandra. Fördelen med nya anläggningen är att kastringen kan hållas torr vilket förlänger kastsäsongen. Nu kan vi hålla på ytterligare några månader utomhus! Den 18 december provades den nya kastanläggningen när vi arrangerade tävlingen Bara Winter Kast.
 

Midnattsloppet

Vårt underbara midnattslopp är verkligen något alldeles extra! Trots att loppet detta år gick lite sämre än vanligt så hade vi ca 26 500 stycken anmälda starter. Roligt att det blev Hammarbyseger i damklassen där Sandra Eriksson vann loppet!
Enligt de enkätsvar som kommit in för loppet så är reaktionerna mycket positiva! Det kan möjligen vara det Midnattsloppet som överlag fått bäst betyg någonsin! Och det är ett mycket gott betyg! En positiv utveckling finns speciellt i Minimil, Lilla Midnattsloppet och Glada Midnattsloppet där vi håller och t.o.m. ökar deltagarantalet! Det som också är roligt är att våra externa samarbetspartners är väldigt positiva till Midnattsloppet. Vi tittar just nu på vad vi kan utveckla inför 2019.
 

Gott Nytt År!


2017

Lör 31 dec

Ytterligare ett hammarbyår har passerat, ett år som varit minnesrikt på många sätt. Det finns, som alltid, mycket positivt att lyfta fram under året. Här presenteras de tio punkter som varit bland de viktigare.


Citybanan-Tunnel run

Den 25 mars genomfördes det stora löparloppet Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017 som arrangerades av Lidingöloppet men med Midnattsloppet AB som samarrangör.
Loppet i sig var unikt då detta endast sker en gång, och därefter kommer tunneln att vara stängd för allmänheten. Vi gjorde tillsammans med Lidingöloppet loppet till en oförglömlig upplevelse för alla löpare!


Utbyggnaden av klubbhuset

Vi har under året byggt ut vårt klubbhus vilket har varit en omfattande och expanderande process. Det har tillbyggts fler arbetsrum åt Midnattsloppet AB som flyttade in i de nya delarna den 20 september. Vi har även skapat ett samlingsrum då rivning av väggen i vårt matrum har skett.
Genom att slå ihop två rum i köksdelen får klubben äntligen möjlighet att samla större grupper för olika typer av aktiviteter i klubbhuset. I utbyggnaden ingår även att uppgradera ventilationen för hela huset, som under alla år har varit en tämligen klen historia. Peter Wikström har varit klubbens byggansvarige och tillsammans med byggfirman har man på ett effektivt sätt säkerställt att klubben och Midnattsloppet AB får så funktionella utrymmen som möjligt.
Det har installerats fiber för ett effektivare internet, det har skapats mer utrymme för tränare i klubbhuset. Kansliet ser lite annorlunda ut och ett par platsändringar har gjorts. Den blå containern har försvunnit då vi numera har fått nya ställen att förvara våra prylar.


7 medaljer på Stafett-SM

Vi gjorde vårt bästa Stafett-SM på många år då vi stod för 7 medaljer. Malmö Stadion var arenan för mästerskapet. Vi minns vårt lag som tog guld på manliga 4x100m och silver på M22 4x100m. Det blev tangerat klubbrekord av Desmond Rogo, JC Zirignon, Douglas Hellbratt och Amadou Sussoho. Här kommer vi också ihåg överraskningsbronset för våra F15-tjejer på 4x80m. I laget sprang Klara Avebäck, Alicia Löwhagen, Molly Freeman och Åsa Trosell.


Freja Avebäck – en kommande kraft att räkna med inom friidrottssverige


Freja Avebäck blev tidigare i år uttagen i Svenska Friidrottsförbundets Ungdomsråd! Freja blev nominerad av vår ordförande Ingvar Åström. Hon tyckte direkt att det lät som ett superkul uppdrag där man både får hjälpa till att påverka inom friidrottssverige men även skaffa en egen erfarenhet.
Freja har aldrig tidigare suttit med i ett råd så detta har varit en jättespännande upplevelse där hon starkt har bidragit med tankar och idéer och utvecklats mycket själv! Hon har varit med på många möten och även en konferens utomlands och håller just nu på med att jobba en del med en utbildning som kallas YALA (Youth Athletics Leader Academy) som kommer erbjudas nationellt.
Freja har mycket åsikter och har varit en superb kraft i ungdomsrådet. Fortsätter hon så här så kan hon mycket väl avancera vidare i ungdomsrådet och friidrottssverige!


Fredrik Nelson vår grymme styrkecoach

Fredrik har varit mycket involverad i våra äldre träningsgrupper där han har varit fystränare och instruerat för att säkerställa att rätt teknik används. Att kunna ha tillgång till Fredrik har varit ett riktigt privilegium och är en stark komponent på väg mot en säkrare och mer effektivare träning. Många aktiva har fått en väldigt bra koll, på kort tid med Fredrik, om korrekt lyftteknik vilket kommer ge långsiktig framgång både styrkemässigt, skademässigt och på friidrottsbanan.


Bästa klubb FP17

Vi tilldelades priset som bästa klubb i Stockholmsregionen för klasserna P/F15-17 år. Detta skedde på 08 fris årsmöte tidigare i månaden. Klubben tilldelades även detta pris ifjol.
Det är mycket roligt att klubben så många år i rad är så pass framträdande på ungdomssidan! Peter Wikström som är ansvarig för ungdomsverksamheten kommenterar: ”Vi är väldigt duktiga på ungdomssidan och det känns bra att vi är så pass framträdande i distriktet varje år”.


Midnattsloppet Stockholm

Vi gjorde åter igen ett starkt Midnattslopp på Södermalm i Stockholm. 32 843 stycken blev löpartotalen. Ett nytt inslag i år var att Midnattsloppet Stockholm tillsammans med Resursteamet startade "Glada Midnattsloppet" för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Loppet var en del av Midnattsloppet Stockholm där deltagarna sprang samma bana som Lilla Midnattsloppet, dvs 2 Km.
Midnattsloppet är mycket glada att tillsammans med Resursteamet kunna skapa en möjlighet för målgrupper som har en funktionsnedsättning att också få ta del av den glädje, gemenskap och positivt sammanhang ett Midnattslopp ska stå för. Vår ambition är att Midnattsloppen ska vara till för alla, men vi är ibland begränsade av de förutsättningar vi har för att göra loppen. Därför extra kul att vi fått till detta säger Göran Qvarfordt, VD på Midnattsloppet.


Rekord i antal medlemmar-igen!

Vi har under året åter igen slagit rekord i antalet medlemmar! Med 1545 stycken medlemmar är rekordnoteringen ett faktum. Det är en förbättring från fjolåret med hela 75 stycken medlemmar. Ju fler medlemmar vi är desto bättre gehör får vi hos Idrottsförvaltningen, när vi driver våra utvecklingsfrågor med fokus på Enskede IP. Så ökningen är ett mycket gott tecken på att klubbens utveckling går framåt!


Största veckan någonsin på friidrottsskolan

Under sommarens friidrottsskola var Vecka 26 i år helt fulltecknad och proppfylld av förväntansfulla barn. Otroliga 348 stycken barn var på plats denna rekordvecka vilket är fler barn än vi tidigare någonsin haft under någon vecka på Friidrottsskolan!
Det är verkligen helt fantastiskt att vi har så många barn samtidigt här på Enskede IP som vill prova på friidrott!
Veckan kryddades av vår duktige häcklöpare Amir Shaker som var på plats och gick runt i grupperna och lärde våra barn lite mer om häcklöpning och barnen fick även besök av annan duktig häcklöpare Emma Tuvesson för att ge barnen inspirerande tips och råd.


Våra äldre aktivas tävlingsprestationer

Våra äldre aktiva har varit i farten under året och de har utfört många positiva prestationer! Michel Tornéus tog SM-guld både inne och ute och kvalificerade sig till VM i London där han gjorde en finfin prestation med säsongens bästa hoppning! I tredje omgången gjorde Michel ett monsterhopp som hade räckt till medalj med tyvärr med endast 7 millimeters övertramp! Det var en längdhoppsfinal med hög klass och Michel slutade åtta med 8,18. Michel tog även silver på IEM i Belgrad med 8,08. Det blev också SM-guld både inne och ute.
Det var hans nionde SM-guld inomhus! Michels segerresultat blev 7,66! På utomhus-SM blev det 7,65 med 7,93w i sitt enda kvalhopp i kvalet. Det var Michels 22:a SM-guld totalt!

Grete Ahlbergs utveckling under året har varit anmärkningsvärd! Hon startade under inomhussäsongen med att kasta långt i viktkastning. Det blev personligt rekord och klubbrekord och en fin fjärdeplats på ISM med 18,64. Det blev också debut i Finnkampens seniorlag (som yngsta deltagaren i Finnkampen inom kvinnlig slägga någonsin.) och nytt svenskt juniorrekord där med 64,25. Hon gjorde även sin bästa placering i ett utomhus-SM på seniornivå med en fjärdeplats på SM i Helsingborg. Andra meriter är att hon efter året avrundats är Statistikfemma i världen U20 och Statistiktvåa i Europa U20. Det blev också final i JEM där hon slutade 11:a. Dessutom blev det ett ohotat guld i slägga för Grete på JSM i Gävle.

Benn Harradine gjorde en mycket fin tävling här på Enskede IP i juli och kastade 64,67 och tog sig till VM i London. Benn har jobbat 100% under året men ändå lyckats bibehålla sin höga nivå. VM:et är Benns femte! Benn Harradine gjorde sedan en bra insats i London. Benn var på 28:e plats inför mästerskapet men slutade totalt på 21:a plats med 60,95. En bra prestation av ”Big Benn” att kunna kvalificera sig till mästerskapet med tanke på de skadebekymmer har brottats med under säsongen!

Tony Darkwah har slagit personligt- och klubbrekord på 100m med fina 10,38 vilket är en fantastisk prestation! Tony var dessutom med i landslaget på Lag-EM.

Greta Deltin har haft en lovande säsong med guld på USM17 på 100m. Greta noterade som bäst 12,00 på 100m. Hon gjorde också debut i Ungdomsfinnkampen.

Klara Rådbo har varit mycket skadad under säsongen med har trots detta hunnit med och slå klubbrekord för seniorer inomhus i höjdhopp med 1,71.

Gott Nytt År!

2016


Gott nytt år alla Hammarbyfriidrottare!

Lör 31 dec
Snart har ytterligare ett år passerat, ett år som varit minnesrikt på många sätt. Det finns mycket att lyfta fram som positivt under år 2016 och här presenteras de tio stycken punkter som vi tycker varit bland de viktigare.
 

Michel Tornéus- Svenskt rekord och EM-silver

Michel Tornéus chockade många när han söndagen 10 juli fick till ett riktigt monsterhopp i spanska Sierra Nevada på nya Svenska Rekordet 8,44! Det är en förbättring av hans tidigare rekord med hela 22 centimeter! Hoppet skedde med perfekt plankträff och med 1,8 meter i medvind! Resultatet är en riktig toppnotering och Michel slutade säsongen som världsfyra i världsårsbästastatistiken. Michel gjorde även en finfin prestation på EM i Amsterdam där han tog ett fantastiskt silver på fina 8,21.
 

Kraftmätningen-guld

Våra fantastiska ungdomar födda 2001-2003 som deltog i Kraftmätningen gjorde åter igen en otrolig insats och försvarade titeln i mixklassen! Det är tredje gången på fyra år som klubben lagt beslag på titeln vilket är en extremt stark och osannolik prestation! Framför allt var det våra tjejer som var på tårna och vann flickklassen med stor marginal. Killarna hade ett lite svagare lag men krigade hela vägen och sluta på åttonde plats. I många grenar var det över 100 stycken deltagare så våra topplaceringar visar verkligen på väldigt goda insatser.
 

Benn Harradine

I oktober anställde vi vår nye sportchef Benn Harradine. Benn har varit i klubben sedan 2013 men sedan han började jobba i klubben har vi verkligen fått in en frisk fläkt! Klubben har länge behövt en person som Benn som kan upprätthålla en kontakt med sponsorer, handskas med våra äldretränare, och komma med nya och intressanta utvecklingsidéer. Benn har varit inblandad i det mesta sedan hans arbete som sportchef inleddes och det känns bra att ha honom på plats i vår Hammarbyfamilj! Antalet möten som vår fantastiske diskuskastare haft sedan hans tjänst inleddes i klubben kan knappt räknas.
 

Rekord i antal medlemmar

Vi har under året slagit rekord i vårt medlemsantal! Med 1470 stycken medlemmar är rekordnoteringen ett faktum. Det är en förbättring från år 2014 med 34 stycken medlemmar. Ju fler medlemmar vi är desto bättre gehör får vi hos Idrottsförvaltningen, när vi driver våra utvecklingsfrågor med fokus på Enskede IP. Så ökningen är ett mycket gott tecken på att klubbens utveckling går framåt!
 

OS i Rio

Klubben hade hela tre stycken aktiva hammarbyare med på OS i Rio! Benn Harradine, Michel Tornéus och Sandra Eriksson! Det är det största antal aktiva deltagare som klubben någonsin haft i ett OS! Hammarby var den svenska klubb tillsammans med Ullevi som hade med flest deltagare i mästerskapet. Tyvärr lyckades ingen av våra olympiska deltagare ta sig vidare till final men tre deltagare på ett OS är hur som helst en makalös prestation och har länge varit en målsättning i klubben!
 

USM i Vellinge

Det blev stor succé då vi blev andra bästa klubb på Ungdoms-SM i Skåne där vi tog 8 medaljer varav 5 stycken otroliga guld! Klara Rådbo och Stina Gustavsson tog båda dubbla guld. Klara lade beslag på de ädlaste valörerna i höjdhopp med 1,66 och tresteg med noteringen 11,54. Stina tog sina guld i sprintdistanserna 80m och 80mh med de fantastiska tiderna 9,86 respektive 11,06w. Stina tog även en silvermedalj i kula på ett nytt fint personligt rekord 12,96. Greta Deltin tog ett härligt guld på 100m på ett imponerande sätt med den mycket högklassiga tiden 12,12. Övriga medaljer kom i medeldistans av Vilma Hultström och Johan Ekberg på 800m respektive 2000mh med resultaten 2.22,20 och 6.35,86.
 

Sprintvågen

Klubben har verkligen utvecklats sprintmässigt det senaste decenniet! Från att knappt ha haft en enda sprinter som sprungit under 11 sekunder på 100m så har ni nu hela 7 stycken sprinters under säsongen som underskrider 11-sekundersbarriären! Det är en väldigt imponerande och intressant utveckling vilket lämnar utrymme till stor iver för klubbens framtida sprintkapacitet. På Stafett-SM tog vårt M22-lag på 4x100m dubbla medaljer då det blev guld i juniorklassen och brons i seniorklassen. Det blev även nytt klubbrekord med 40,77. Våra yngre sprinttjejer tog även guld på ett överlägset sätt i F15-klassen på 4x80m, med den fenomenala tiden 38,19 som även är ett svenskt ungdomsrekord! Och sprintkulturen fortsätter att ta klubben med storm vilket gör fortsättningen mycket intressant att följa!
 

Midnattsloppet Stockholm

Vårt storlopp lockade i vanlig ordning många löpsugna till Södermalm för en riktig folk- och publikfest! Det blev åter igen ett stort deltagande med nästan 35 000 löpare. Deltagarantalet minskade något återigen men det är generellt för alla löplopp nu. I Stockholm bjöds det på perfekta förutsättningar med en mycket behaglig löptemperatur mellan 15-19 grader. Den turkosa tröjfärgen ägde Södermalm denna magiska löparkväll! Vårt fantastiska Midnattslopp är verkligen någon alldeles extra! Från 2 852 startande löpare under debutåret 1982, då utgången av loppet var högst oviss, till att vi år efter år nu ligger på över 30 000 löpare! En fantastisk utveckling!
 

Ungdomar i internationella mästerskap

Grete Ahlberg och Victoria Almerén Hansson togs i somras ut till internationella mästerskap på junior- respektiver ungdomsnivå. Det är första gången någonsin i klubbens historia som vi har med två stycken ungdomar på internationella ungdomsmästerskap samma år. Grete deltog i slägga i JVM i Bydgoszcz, Polen, och Victoria på 100mh i UEM i Tbilisi, Georgien.
Grete Ahlberg ingick under hela utomhussäsongen ingått i en kvartett duktiga släggkastare som alla fyra klarade JVM-kvalgränsen på 57,50. Dessa tjejer har under säsongen pushat varandra till längre längder och konkurrenssituationen har sannerligen varit positiv för tjejerna! För Grete som hade skadeproblem tidigare i vinter och våras så var en JVM-plats då rätt långt borta men Grete har utnyttjat konkurrensen och därmed funnit tändvätska för att kunna kasta längre. Grete var en av två tjejer som till slut fick åka till Polen. Detta var Gretes andra internationella mästerskap i rad då hon förra året deltog i Ungdoms-VM.
Victoria Almerén Hansson har slagit personligt rekord denna säsong med 13,62 i 100mh och blev uttagen till UEM redan i juni månad. Hon hade en del oflyt med dåliga förutsättningar i sina lopp under sommaren då merparten av de 100mh-lopp hon gjort under säsongen varit motvindslopp. Det var även Victorias andra raka internationella mästerskap då hon deltog förra året i Ungdoms-OS.
 

Våra fantastiska ideella ledare

Det finns många fantastiska ideella ledare i klubben! Elin Lindell är verkligen en skinande guldklimp i vår klubb! Elin blev utnämnd till årets kvinnliga ledare i klubben! Hon blev utsedd till bästa ledare i SOK:s projekt Heroes of Tomorrow. Elin har även hållit ledarutbildningar i Svenska Friidrottsförbundets regi under året och är också projektledare för sommarfriidrottsskolan vilken hon skött på ett strålande sätt! Elin var också lagledare för damlaget i Lag-SM-kvalet och brukar vara med som entusiastisk ledare på våra SM-tävlingar. Hon har även fler ledarprojekt på gång då hon möjligtvis kommer att ansvara för Sveriges lag i Nordiska Skolspelen i maj.
Petra Kapell är en annan av klubbens fantastiska ledare! Petra har haft en ledarroll i klubben i över 30 år! Hon ansvarar för två stycken träningsgrupper, Team 98-01 och 06:5-gruppen för vilka hon tillsammans håller sju träningar i veckan! Petra verkligen lever och andas för friidrotten och är en sällsynt juvel! Petra blev detta år utsedd till årets ungdomsledare i Stockholm och har haft stora framgångar under året. Hennes träningsgrupp team 98-01 har vunnit lagtävlingen Kraftmätningen två år i rad. Hennes aktiva tog 5 guld på USM i somras där klubben blev andra bästa klubb! Klubben blev utsedd till bästa klubb i Stockholm för aktiva från 15-17 år och där har Petra en väldigt stor förtjänst! Petra har i varje träningsgrupp hon haft ansvar för lyckats utveckla ungdomar på ett fantastiskt sätt!
Willy Berggren är personen bakom Löparnas Vänner och är med i tränarkollektivet i gruppen som gör skillnad för löpningen i alla åldrar! Tränarteamet består av ett fantastiskt gäng eldsjälar som brinner för löpning. Träningen är allsidig med backe, flåsvarv, fartsträcka och styrkestationer, korta och långa intervaller och rörlighet. Willy har lagt ned sitt engagemang i klubben i makalösa 40 år och har ett enormt grönvitt löparhjärta!
Alla som gillar att springa är välkomna till Löparnas Vänners träningar. Ungdomar och vuxna, elit och motionärer värmer upp tillsammans. Sedan är det hårdkörning som gäller, var och en på sin nivå. Och det finns alltid någon att träna med på samma nivå! Stämningen är på topp från start med musik och hejarop. Här stöttar vi varandra. Löparnas vänner tränar i alla väder. Här finns inga klenisar eller fönstertittare. Löparnas Vänner brukar avsluta sina pass med välbesökta fikastunder. Gruppen präglas av positivitet, tuff inställning och vänlig stämning! Gruppen tränar alltid oavsett väderlek! Det finns få så tillfredsställande känslor som att komma hem dyblöt, lite frusen och utmattad och känna, ”vad skönt, jag gjorde det”! Det gäller att vinna över sig själv varje dag!


2015
Gott Nytt År!

Året 2015 har varit ytterligare ett stort Hammarbyår!
Här kommer tillbakablickar av 10 av de största händelserna som inträffat under året!
 

Lag-USM guld

Våra duktiga ungdomar hade satt upp ett långsiktigt mål att vinna tävlingen år 2015 för tre år sedan. När de lyckades vinna mästerskapet redan ifjol så tappades lite av glöden i målsättningen. Med mycket skadeproblem för laget såg det ut som att bara en medalj skulle vara en stor prestation att lyckas med. Men våra ungdomar offrade sig för varandra i bästa Hammarbyanda och ställde upp fast alla inte hade de bästa förutsättningarna efter skadeproblem och ovana.
Tillsammans lyckades vi försvara vårt Lag-USM-guld vilket är en fantastisk prestation. Vad jag vet har det dessutom aldrig hänt att en klubb försvarat ett Lag-USM-guld vilket gör att prestationen sannolikt kommer finnas i minnet för evigt.
Förutom att vi tog guldet i tävlingen så stod klubben även för arrangemanget vilket länge funnits som ambition; att få arrangera en SM-tävling på Enskede IP! Klubben genomförde ett mycket fint arrangemang som man fått mycket beröm för. Till och med så mycket att vi åter har fått äran att arrangera tävlingen igen år 2017 vilket innebär att friidrottsförbundet uppskattade vår insats!
 

Kraftmätningen guld

Klubben svarade upp guldet i Lag-USM med att lägga vantarna på ännu ett guld i en lagungdomstävling! Efter att vi tog ledningen efter första dagen så kunde inget annat lag komma ikapp och det slutade med en ganska klar seger till slut (32 643 poäng). Det fanns en stabil jämnhet i laget då tjejerna slutade tvåa och killarna trea. Det fanns många individuella prestationer att lyfta fram men vinsten var framför allt en lagprestation.
Det råder nog inget tvivel om vilken svensk klubb som varit mest framgångsrik på ungdomssidan under sensommaren! Riktigt roligt nu när merparten av dessa ungdomar för första gången kommer få delta i USM-tävlingar 2016, vilket kan innebära en boost när det gäller antal medaljer på Ungdoms-SM!
 

Michel Tornéus EM-guld och Svenska Rekord

Vad ska man säga om vår längdhoppskung? Han hade en lysande inomhussäsong där toppen kom på EM i Prag där Michel var överlägsen efter övertygande hoppning. Han lyckades äntligen, i sitt fjortonde mästerskap, lägga vantarna på den ädlaste medaljen efter fyra år där han varit nära! Vår globale längdhoppare vann finalen med hela två decimeter! Han gick på knock med fullträffen 8,30 som kom i andra hoppet! Resultatet var inte bara svenskt rekord utan även nordiskt rekord! ”Det här är en dröm, en dröm man har haft sedan man var liten” konstaterade Michel efter finalen.
 

Alla för alla

Klubben gjorde tillsammans med Midnattsloppet en god gärning för mänskligheten som ju befinner sig i ett mycket utsatt läge med de enorma flyktingströmmar som råder över framför allt Europa. Vi skapade ett nytt lopp, ”Alla för Alla”, och de som sprang loppet fick själva bestämma vilken summa de ville betala för loppet. Alla pengar gick sedan oavkortat till UNHCR. Alla våra samarbetspartners ställde upp utan kostnad och gjorde detta möjligt! Den 18 oktober sprang 1961 löpare för en bättre värld och det samlades in 487 745 kr som skänktes oavkortat till UNHCR!
 

Löparnas vänner

klubben utvecklar vi hela tiden vår verksamhet. Äntligen har vi startat upp löpgrupper för vuxna som, knappast överraskande nog, varit otroligt populärt! Mellan 700-800 personer har visat intresse av löpträning i gruppens regi med ledning av den engagerade Willy Berggren.
Genom gruppen Löparnas Vänner Hammarby ges möjlighet till alla löpsugna som vill förbättra sin löpförmåga under sakkunnig ledning.
Många av de anslutna är motionslöpare från vårt succélopp Midnattsloppet Stockholm men det tillkommer ständigt nya löpare till gruppen i alla åldrar.
 

Midnattsloppet

Vårt fantastiska Midnattslopp i Stockholm lockade åter igen en stor skara löpare. Med drygt 38 000 föranmälda löpare var det en stor publikfest på Söder i sedvanlig ordning! Det var 34:e upplagan av vårt mäktiga lopp! Vi hade åter tur med vädret då det var soligt och fint och drygt 15 grader på kvällen vilket var perfekt löpväder!
Förutom Stockholmsloppet lockades mängder av löpare till våra övriga Midnattslopp kommande lördagar i Göteborg, Helsingfors och Malmö!
 

Ny klubbkollektion från adidas

Vi har från och med 2015 startat införandet av den nya klubbkollektionen från adidas. Målet har varit att få ut de nya kläderna till alla våra äldre aktiva under året så vi ser mer proffsiga och helhetliga ut därute på tävlingsbanan. Den nya kollektionen har varit mycket uppskattad och klagomålen, som är sedvanliga i denna känsliga fråga, har varit ovanligt få. Detta innebär ett mycket gott betyg åt adidas som äntligen lyckats fylla det tomrum som funnits efter år av avsaknad av en lämplig klubbkollektion! Mästarklass!
 

VM i Peking med tre deltagande aktiva hammarbyare

Under VM i Peking hade klubben tre stycken aktiva tävlande, Michel Tornéus, Abeba Aregawi och Benn Harradine! Otroligt roligt då klubben länge haft en målsättning om att just ha med många aktiva på internationella mästerskap!
Michel som hade en utomhussäsong där han drogs med en envis skada kunde tyvärr inte göra sig själv rättvis och missade finalen. Marginalerna är ibland små vilket Michel fick erfara då han trampade över med millimeter i det andra hoppet som om det blivit godkänt skulle ha gett en finalplats.
Abeba tog sig till final och slutade sexa vilket ändå var ett framsteg med tanke på hennes skadeproblematik inför mästerskapet.
Benn tog sig vidare till final precis på håret men misslyckades tyvärr i finalen och var långt ifrån sin vanliga nivå.
Vi lägger VM bakom oss och ser istället fram emot ett OS-år 2016 där våra internationella hammarbyare kommer vara riktigt revanschsugna!
 

Klubbens första kastguld på ett senior-SM

Vår internationella diskuskastare Benn Harradine kommer från Australien och är innehavare av det Oceaniska rekordet på mäktiga 68,20. Benn deltog i augusti i sin första individuella SM-tävling för klubben under SM i Söderhamn. Det blev ett guld för Benn med 63,54 som sattes i medvind. Klubben uppnådde i och med guldet för vår välbyggde Australiensare en milstolpe då det var klubbens första seniorguld i en kastgren på ett SM någonsin! Detta är början på en ny kultur i klubben då vi, efter en tid tillbaka då vi traditionellt sett varit svaga inom kastverksamheten, nu har fått igång vår kastverksamhet på allvar och med Benn i spetsen för denna satsning så börjar saker och ting se riktigt bra ut för klubben på kastsidan!
 

Hammarbyandan

Under året har den klassiska Hammarbyandan varit bättre än på mycket länge. I samband med våra SM-tävlingar har mycket tid lagts ned på att skapa en härlig stämning. Vi har haft stora klubbtält på plats som fungerat som en plats där man som aktiv och tränare kan ta igen sig på. Tälten har varit större än vanligt. Det har funnits gott om fika, möjlighet till vila, soffor, information, sjukgymnast med behandlingsbänk och andra behövligheter i tältet. För att lyfta klubbkänslan har även gott om Hammarbyflaggor funnits i, på och runt tältet. Det har funnits personer i klubben som blivit mer engagerade i att höja stämningen vilket är oerhört roligt!
Tälten har varit utmärkande även för andra klubbar som iakttagit dessa med stort intresse. Vi har sannerligen gjort intryck på resterande friidrotts-Sverige med vår goda SM-service!
 

Sammanfattning

2015 har varit ungdomens år! Att klubben prenumererat på lagtitlarna i landets största ungdomstävlingar är klara tecken på att ungdomsverksamheten mår otroligt bra! Riktigt roligt att vi fått fram så många aktiva från egna led vilket också är ett av klubbens långsiktiga mål; att alltid kunna vara självförsörjande av framtida elitaktiva! Vi genomförde äntligen en SM-tävling på vårt härliga Enskede IP! Michel Tornéus var i sitt livs form under Inomhus-EM i Prag och satte ett finfint Nordiskt Rekord!
Klubben har varit en av de klubbar runt om i landet som engagerat sig mest i den aktuella flyktingfrågan då vi i samarbete med Midnattsloppet samlade in nästan en halv miljon som oavkortat skänktes till FN:s flyktingorgan! Förutom loppet, så har klubben även skänkt kläder och ryggsäckar till behövande flyktingar. Planer finns dessutom att erbjuda träning för flyktingar vid ett tillfälle i veckan.
Vi har under året gjort en nystart av löpträning i klubben i form av träningsgruppen Löparnas Vänner som leds av mycket kompetenta ledare! Initialt har konceptet inneburit en succé intressemässigt då extremt många har visat sitt intresse i denna satsning. Och ryktet sprider sig allt längre och längre och fler och fler vill vara med vilket naturligtvis är väldigt roligt!
Vi har åter genomfört ett mäktigt Midnattslopp på Söder i Stockholm! Loppet blev det andra största Midnattsloppet deltagarmässigt, någonsin! Vår klubbkollektion gjorde äntligen entré vilket gladde många aktiva som fått vänta länge på klubbkläder i mästarklass! Men som man brukar säga: ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”.
Vi hade tre globala hammarbyaktiva på plats under VM i Peking vilket är en otrolig prestation för klubben! Våra deltagare hade dessvärre inte hade lyckan med sig denna gång men det stora målet är nästa års OS i Rio de Janeiro där våra världsaktiva kommer göra allt i sin makt för att vara på tårna!
Vi tog i Söderhamn i somras det första SM-guldet någonsin i en kastgren i seniorsammanhang genom Benn Harradine. Förutom att själva prestationen i sig är en milstolpe för klubben så känns det som att det finns något stort på gång inom kastverksamheten. Förutom Benn finns vår ungdomskastare Grete Ahlberg som verkligen har framtiden framför sig och som är den andra hammarbyaren att slå nordiskt rekord i år (efter Michel) med fantastiska 70,72! Det finns dessutom lovande kastarämnen som knackar på dörren underifrån som med rätt stöd kan komma att förstärka den nya kastarkulturen!
Klubben har fått mycket positiv kritik för lagkänslan och ordnandet av våra fina klubbtält på SM-tävlingar. Feedbacken har kommit från bl.a. förbund, styrelse, aktiva, tränare, ledare, funktionärer och nyckelpersoner inom andra klubbar. Till och med från neutrala åskådare! Detta är förstås mycket roligt och framöver kommer vi självfallet fortsätta att hålla lagkänslan på topp genom dessa gemensamma samlingsställen! Mästarklass gäller på alla plan!


2014- ett fint Hammarbyår!

Ons 31 dec
Imorgon inleds det nya året 2015.
Vi passar då på att blicka bak mot året 2014 och sammanfatta tio av de viktigaste händelserna och områdena som inträffat under året!
 

Midnattsloppet Stockholm

Vad ska man säga om vårt fantastiska Midnattslopp på Söder? Med över 42 000 föranmälda löpare är loppet Europas största återkommande 10-kilometerslopp! Loppet har expanderat kolossalt de senaste åren och anmälningsrekorden har förlöst varandra de senaste åren!
tämningen i år var fantastisk, som vanligt mitt i pulserande Södermalm, och atmosfären som skapades av alla löpare, musiken, sambadansen och åskådarna var minst sagt magisk!
 

Friidrottsskolan

Vad ska man säga om vårt fantastiska Midnattslopp på Söder? Med över 42 000 föranmälda löpare är loppet Europas största återkommande 10-kilometerslopp! Loppet har expanderat kolossalt de senaste åren och anmälningsrekorden har förlöst varandra de senaste åren!
tämningen i år var fantastisk, som vanligt mitt i pulserande Södermalm, och atmosfären som skapades av alla löpare, musiken, sambadansen och åskådarna var minst sagt magisk!
 

Flera medlemmar

Antalet medlemmar har under de senaste åren ökat explosionsartat. En fördubbling av antalet medlemmar kan ses under bara en femårsperiod. Under året registrerades 1437 stycken betalande medlemmar, därav 745 män och 691 kvinnor. Det är en ökning på 60 stycken medlemmar från fjolåret.
 

5 guld på stora SM

Klubben gjorde sitt bästa SM i modern tid när vi stod för hela 5 guld och 2 silver! Framför allt Oscar Gidewalls elitaktiva visade framfötterna då de stod för fyra fantastiska guld! Vi alla kommer väg ihåg när Jasmin Sabir i det varma sommarvädret visade upp bländade hoppning och radade upp personbästa efter personbästa! Mehdi Alkhatib hade en tuff höjdhoppsduell som han till slut gick segrande i efter 17 stycken utförda hopp! Michel Tornéus presterade ett 8-metershopp och vann ohotat längdhoppstävlingen. Erik Ehrlin var som bäst när det gällde och lyckades få till ett finfint trestegshopp på härliga 16,15. Lägg därtill Frida Persson och Lynette Morgan som tillsammans dominerade 400mh med ett guld respektive silver! Vårt mixlag i stafetten avrundade, med ett silver, ett fantastiskt fint och trevligt mästerskap, på alla sätt, i Umeå!
 

Två grönvita VM-medaljer

Våra superaktiva Abeba Aregawi och Michel Tornéus stod tillsammans för nationens båda VM-medaljer i Inomhus-VM i Sopot, Polen. Abeba tog en enkel seger i 1500m då hon vann överlägset med hela sex och en halv sekund! Michel Tornéus var mentalt stark när han i sista kvalomgången kvalificerade sig till längdfinalen, där han noterade fina 8,21 och tog en bronsmedalj! Det blev inte sämre av att de båda grönvita medaljerna togs inom loppet av drygt två timmar!
En riktig "happy Hammarby hour" med andra ord!
 

Nya omklädningsrum

Under sommaren har nya omklädningsrum med bastu i anslutning till styrkelokalen byggts och dessa är nu färdigställda sedan några månader tillbaka. Detta är ett stort steg framåt för klubben då omklädningsrummen ger en bättre möjlighet för aktiva att byta om på plats, duscha, och basta i anslutning till träning. Framställandet av omklädningsrummen ger dessutom klubbhuset utrymme till bättre utvecklingsmöjligheter. Många röster har varit iblandade i omklädningsrumsfrågan men det kan konstateras att de allra flesta i klubben har blivit mycket nöjda med slutresultatet!
 

EM i Zurich

Klubben hade fyra deltagare på plats. Abeba Aregawi, Michel Tornéus, Emil Lerdahl och Hanna Lindholm. Abeba tog ett härligt silver på 1500m, hon försökte utmana om guldet men efter förutsättningarna som rådde var ett silver en superbra prestation av vår storstjärna! Michel noterade en femteplats med mersmak. Michel visade åter att han var mentalt stark då vidare hoppning i finalen räddades i tredje omgången. Michel visade upp en stabil nivå med långa hopp utan den riktiga fullträffen vi alla vet att han har inom sig. Emil och Hanna gjorde fina prestationer i marathon där Hanna slog sitt personliga rekord med 2.44.05.
 

Lag-USM

För andra gången i klubbens historia vann Hammarby Lag-USM! Målsättningen var egentligen att vinna mästerskapet föst år 2015 då vi själva också kommer arrangera arrangemanget. Detta eftersom vi endast hade en enda aktiv med som tillhörde åldersklassens äldsta. Men våra aktiva var så pass starka redan 2014 att vi kunde lägga vantarna på guldet! Vi visade genomgående upp en otrolig jämnhet då vi endast tog en enda grenseger men ändå lyckades vinna! Det var det sammansvetsade laget, i sann Hammarbyanda, som ordnade denna fantastiska seger som först avgjordes i rafflande avslutande stafetter!
 

Rekord i antal landslagsuppdrag

Under året har ännu ett rekord slagits. Antal landslagsuppdrag utförda av aktiva. 26 stycken landslagsuppdrag utfördes av 11 stycken aktiva under året. Under 2013 hade vi rekordmånga antal landslagsupprag av hammarbyare men detta rekord har vi alltså slagit nu igen 2014!
 

Nya elitrekryteringar

Under året har klubben gjort några nya elitrekryteringar vilket är mycket roligt och är en viktig ingrediens i klubbens framtid. Rekryteringarna är alla mycket naturliga då alla på något sätt haft en fot inne i klubben innan klubbyte. Australiensaren och världskastaren Benn Harradine är en av de nya som börjat sin satsning hos klubben. Benn är i nuläget innehavare av det Oceaniska rekordet i diskus på makalösa 68,20! Under året noterade vår nya stjärnkastare 65,94! Längdhopparen Ritchie Moba kom till klubben tidigare under våren från IFK Tumba och har redan utvecklats då han under året slog sitt personliga rekord med 7,33 och har visat upp att han besitter en hög potential! Till hösten kom duktiga häcklöperskan Emma Tuvesson till oss från IFK Helsingborg. Emmas personliga rekord på 100mh är 13,38 så hon besitter en mycket stor talang!
 

Sammanfattning

Under året har många rekord slagits. Anmälningsantalet i Midnattsloppet och Friidrottsskolan, antal medlemmar och även SM i Umeå var en rekordnotering för klubben i och med att mästerskapet var det bästa någonsin i klubbens historia. Våra talangfulla ungdomar lyckades med bedriften att vinna Lag-USM, fast de på förhand skulle få väldigt svårt i åldersklassen! Viktigt är att vi utvecklat klubbens infrastruktur i och med färdigställandet av de nya omklädningsrummen, vilka kommer att ha stor betydelse för framför allt de aktiva. Vi har återigen visat framfötterna internationellt då vi tagit medaljer både på Inomhus-VM och EM, vilket är helt i klubbens målsättning! Vi har även en rekordnotering i antalet landslagsuppdrag utförda av aktiva under året. Klubben har säkrat upp för framtiden med en del naturliga rekryteringar. Framtiden ser ljus ut för klubben i och med att vi fortsätter att slå rekord i många av klubbens viktiga arrangemang och stora tävlingar! Våra ungdomar har också en väldigt hög potential och det kommer också upp fler ungdomar underifrån med stora möjligheter till fortsatt utveckling för sig själva och klubben!
Gott Nytt Hammarbyår!


2013-rekordåret!

Tis 31 dec
Här kommer en överskådlig resumé av det fantastiska
Hammarbyåret 2013!
 

Statistisk triumf

Året 2013 har utan tvekan varit det bästa i klubbens historia! Vi har slagit många rekord. Antalet SM-poäng är med 403 stycken det högsta någonsin. Likaså antalet SM-medaljer (58 st) och medaljpoäng (117 st). Vi har en rekordnotering på antalet personer på landslagsuppdrag med 23 stycken av 13 personer. Även i statistiken i antal betalande medlemmar har rekord slagits (1377 st). Antalet deltagare på Sverigestatistiken inne (115 st) och ute (151 st) är också rekordstort! Hammarby har också år 2013, herrar och damer tillsammans, gjort sitt bästa år någonsin sett utifrån antal standarpoäng! Herrarna fick ihop 74 poäng, vilket gav en tredjeplats i tabellen! Kvinnorna slutade på 52 poäng, vilket är den högsta noteringar någonsin i klubbens historia!
Rekordnoteringen gav en fjärdeplats i damtabellen.
 

Abeba Aregawi

Vår Hammarbyvärldsetta Abeba Aregawi har haft en sagolik säsong. Inomhus krossade hon det svenska rekordet på 1500m och var endast 12 hundradelar från världsrekordet och tog även hem EM i överlägsen stil. Utomhus krossade hon även då det svenska rekordet på 1500m och gjorde en serie högklassiga och stabila lopp under Diamond League-racet och lyckades utan problem ta hem Diamond League-segern! Hon vann VM utomhus på ett säkert sätt. Vår stjärnlöpare hann även med att slå svenskt rekord på 800m!
 

Svenskt ungdomsrekord

Klubbens talangfulla kastartjej Grete Ahlberg har hållit en hög nivå hela säsongen men nådde ändå den högsta formen i slutet av denna! Efter det att hon tog guld på IUSM i slägga på 51,65 (mästerskapsrekord) har hon gjort en serie tävlingar över 52 meter. I oktober månad fick hon iväg släggan 52,90 och med det långa resultatet var det svenska rekordet ett faktum!
 

Michel Tornéus

Michel hade framför allt en lysande inomhussäsong där han tog ett EM-silver med svenskt rekord x2 med 8,27 och 8,29! . Michel rapporterade att det var den bästa dagen hittills i sin karriär! På XL-Galan dessförinnan visade han också upp mäktig hoppning då han tangerade Mattias Sunneborns rekord på 8,20.
 

Ungdomsverksamheten

Klubbens ungdomar i F/P15-klassen har övertygat och gått från klarhet till klarhet under året! På gruppens första SM, IUSM i Malmö i mars, togs åtta medaljer, vilket gjorde klubben till näst bästa klubb totalt sett under mästerskapet, endast slagen med en halv poäng! Ungdomarna slutade på fjärdeplats i Lag-USM för 17(!)-åringar där merparten av klubbens lag alltså bestod av 15-åringar. På USM blev vi fjärde bästa klubb totalt men bästa klubb i F/P15-klassen! Ungdomarna lyckades vinna Kraftmätningen på ett imponerande sätt, de vann inte bara utan tog även den högsta slutpoängen i tävlingens historia! Nästa år då våra duktiga ungdomar i åldersklassen under kommer upp i SM-behörighet så har vi alla möjligheter att uppnå ännu bättre prestationer på SM-tävlingar!
 

Midnattsloppet

Midnattsloppet blev även 2013 en dundersuccé då löparboomen bara fortsätter och fortsätter! Det superpopulära loppet i Stockholm blev åter fullt med otroliga 36 000 löpare! Totalt sett var det runt 70 000 löpare i de olika Midnattsloppen! Trenden ser också ut att hålla i sig till 2014 då det på anmälningssidan ser mycket bra ut!
 

Stafett-SM

Vi blev år 2010 bästa klubb för första gången någonsin i Stafett-SM. år 2013 upprepade vi den bedriften då 11 medaljer bärgades! Många kommer säkerligen ihåg våra manliga seniorers bronsmedalj i 4x100m. Andreas Engwall, Jonathan Wulff, Jacob Ewertzh och Sunday Ojuri presterade två fantastiska stafetter där finaltiden blev klubbrekordet 40,90. Våra 1998-födda ungdomar överraskar positivt och tar så när hem både de korta stafetterna! (1 guld och 1 silver)!
På 4x1500m gjorde klubbens löpare en storslagen prestation när de tog guld i kamp med favoriten Hässelby. Alex Torgersson, Niklas Jonsson, Joni Jaako och Johan Hydén sprang i laget och Johan gjorde en mäktig slutforcering när han spurtade hem segern!
 

Friidrottsskolan

Friidrottsskolan fortsätter att ligga på ett stabilt deltagarantal, detta år deltog 1367 stycken barn. Den noteringen är den näst bästa någonsin totalt sett, och den bästa någonsin om man tar hänsyn till det faktum att skolorna valt att ha ofördelaktiga start- och slutdatum.
 

Finnkampen

Rekordsiffran sju stycken hammarbyare kvalificerade sig att få representera Sverige i årets Finnkamp som gick i Stockholm.
Abeba Aregawi, Michel Tornéus, Mehdi Alkhatib, Frida Persson, Joni Jaako, Johan Hydén och Jasmin Sabir. De två förstnämnda tog grensegrar och totalt tog våra sju finnkampsdeltagare rejält med poäng som hjälpte Sverige till dubbla segrar.
 

Tydligare kommunikation med aktiva

Under 2013 har Aktivas Råd etablerat sig på allvar och en bred kanal har skapats från medlemmar till styrelsen för att därmed kunna påverka och föra fram åsikter. Terminsavgiften avskaffades för äldre aktiva under sommaren vilket visar att aktiva har kunnat påverka frågor i mycket större utsträckning under året än tidigare. Ytterligare ett bevis på detta är införandet av öppna medlemsmöten, där det första hölls i en härlig Hammarbyatmosfär i november månad!
 

Sammanfattning

2013 har varit ett underbart år som hammarbyare! Vi har haft rekordår rent statistikmässigt när det gäller SM-poäng, standarpoäng, antalet SM-medaljer, medaljpoäng, antal landslagsuppdrag, antal aktiva på sverigestatistiken inomhus respektive utomhus och antal betalande medlemmar. Våra aktiva har presterat otroligt bra med medaljer från både VM och EM! Detta samtidigt som vår ungdomsverksamhet blomstrar med stort B! Vi har arrangerat det största Midnattsloppet någonsin! Vi blev bästa klubb (återigen) i Stafett-SM! Friidrottsskolan fortsätter att ligga på en väldigt stabil nivå med många deltagande barn. Vi hade rekordmånga hammarbyare med som representerade Sverige i Finnkampen och i landslaget överhuvudtaget! Vi har skapat ett bättre klimat med en tydligare kommunikation mellan aktiva, kansli och styrelse.
Vi har haft lysande framgångar år 2013! Vi är verkligen en klubb på väg mot Mästarklass, än är vi inte där men kan år 2014 bli ett år där vi fortsätter på den höga banan vi nu befinner oss och kan fortsätta klubbens utveckling så är visionen snart inte bara en vision!
 

Gott Nytt Friidrottsår!​​​​​​​

2012
Gott nytt Hammarbyår!

Mån 31 dec
Det finns speciella ögonblick vi minns år 2012 som värmer hjärtat extra mycket! 2012 var ett härligt Hammarbyår som präglades av utveckling, rekord och succé! Nedan har tio av årets mest viktiga och minnesvärda ögonblick återskapats för att kunna få en tillbakablick i stora drag av det gångna året!

OS
Både Abeba Aregawi och Michel Tornéus tog sig till OS där de kom femma respektive fyra!
EM
Michel Tornéus, Björn Barrefors, Stine Tomb och Frida Persson tog sig alla till EM i Helsingfors. Michel lade beslag på ett EM-brons!
Svenskt rekord Michel Tornéus visade tecken på strålande form när han slog det svenska rekordet från 1996 med 1 cm under en gala i finska Kuortane i juli! Vår storlängdhoppare är bäst i Sverige genom alla tider med imponerande 8,22!
Lag-SM
Herrarna upprepade fjolårets bedrift då de tog ett brons på Lag-SM!
Midnattsloppet Samtliga våra tre Midnattslopp blev fullsatta i förtid och i Stockholm hade 30 000 deltagare anmält sig, trots ökat antal med 6000 sedan året innan!
Diamond league
Vår hammarbyvärldsetta Abeba Aregawi tog hem Diamond League-segern i damernas 1500m med förkrossande 13 poängs marginal!
Marathonsuccé
Charlotte Karlsson och Emil Lerdahl hade båda fina lopp i SM där de tog guld respektive silver. I ett lopp i Amsterdam slog Emil sedan nytt personligt rekord och i Florens bättrade Charlotte på sitt personliga rekord från SM!
Regionsmästerskapen
Under Regionsmästerskapen för PF13-14 blev Hammarby bästa klubb totalt!
Hammarbyspelen
Hammarbyspelen förblir vara en av landets största inomhustävlingar med 2642 stycken föranmälda starter!
Friidrottsskolan
Friidrottsskolan fortsätter att vara stabil med 1339 stycken deltagande barn!