1 April :-)


Friidrotts-SM för ungdomar 2025

Nya hallen i Rantenranta Nya hallen i Rantenranta

Mån 1 apr

Svenska Friidrottsförbundet har precis annonserat ut var 2025-års Ungdoms-SM kommer att gå. Det blev Rantenranta. Denna lilla by ligger längst upp i nordligaste Norrland och ligger ett stenkast från Finska gränsen. Rantenranta IF är arrangerande klubb.
Detta är första gången någonsin som klubben fått en SM-tävling.
I byn bor det endast 300 personer. Men hela byn är som en enda stor familj och kommer samtliga att göra allt för att SM-tävlingen kommer bli så lyckad som möjligt.
Eftersom byn varken har hotell eller vandrarhem så kommer vi bli antagligen bli tvungna att bo i Kiruna som är närmaste större stad ca 2 timmar med bil ifrån Rantenranta.
Det kan konstateras att det minst sagt kommer bli ett utmanade arrangemang. Hallen där tävlingarna kommer hållas är helt nybyggd och det tros ha varit huvudanledning till att klubben fått arrangemanget. Hallen nyttjas gemensamt inom kommunen dock för även fotboll, handboll, gymnastik och speciellt innebandy som är stort där. Även att notera är att man planerar att utöka tävlingstiderna så tävlingen drar igång redan kl 8.00 på morgonen. Man vill prova ett nytt koncept med en speciell stavsatsning där man lägger stavhoppet allra först tidigt på morgonkvisten för att kunna skapa intresse och attrahera publik i form av de gymnaster som kommer befinna sig i hallen och då de har en pågående tävling i anslutning till stavhoppet tidigt på morgonen.
Dock kommer viktkastning inte kunna genomföras på ett säkert sätt i hallen så denna gren kommer att behöva avgöras i en annan by ca 12 km från hallen i en närliggande padelhall.
Då man också vill uppmuntra till kommande arrangerande så har man gett en möjlighet till klubben att få arrangemanget två år på raken. Rantenranta IF har lovat att de ska se över sin funktionärsorganisation och bistå med utbildning av funktionärer
för att kunna göra ett så bra arrangemang som möjligt under 2-årsperioden. För att komma till Rantenrantas hemsida där du kan läsa mer om mästerskapet gå in på länken här.


2023


Sätrahallens framtid

Lör 1 apr

Sätrahallens framtid bestämdes nyligen på ett möte med högt uppsatta politiker inom Stockholms Stad. Och tyvärr är det något som kommer slå hårt mot oss friidrottsklubbar.
Man anser att hallen ”inte fyller sin potential” och att hallen därför ska skalas ned, banor ska tas bort, och ytan ska förändras till förmån för andra intressenter inom Stockholms Stad som bättre kan passa hallens framtid. Gotland-Stockholms Friidrottsförbund har försökt att vädja till kommunpolitiker men tyvärr till döva öron.
Därför kommer friidrotten från och med 2025 bli förpassade till något som beskrivs som ”framtidens Sätrahall”. Tyvärr har dock denna hall varken någon rundbana eller friidrottsbana överhuvudtaget utan är bara en mindre kombinationshall som planeras delas med innebandy, handboll och rullstolsbasket. Det pågår därför redan nu ett upprop för att få till en mer hållbar lösning för friidrotten i framtiden.
Ett annat problem med den nya Sätrahallen är att den även kommer vara belägen på en mer svåråtkomlig plats och långt utanför tunnelbanenätet vilket verkligen kommer försvåra för folk att ta sig dit. Dessutom ligger den norr om stan vilket också kommer innebära högre kostnader för bilister i form av biltullar.
För att se var exakt var hallen är belägen, gå in på Stockholms Stads hemsida här.


2022


Hästhoppning på Enskede IP

Fre 1 april
Klubben kommer behöva samsas med nya aktörer på Enskede IP under kommande säsonger. Klubben har nyligen fått vetskap om att ett treårigt avtal precis har skrivits med Stockholms Stad där hästhoppningen kommer att få en större roll på vår hemmaarena. Stockholms Stad har utlovat idrottsplatsen tre vardagskvällar i veckan till hästsporten som betalar bra för att få använda arenan. Detta är ett fenomen som suttit käppar i hjulet även för Bauhausgalan, som många gånger fått anpassa datumen för sin gala till stor del efter hästarna som drar in rejäla pengar och därför prioriteras.
Detta kommer innebära att vårt nyttjande av arenan kommer att behöva minskas radikalt och klubben tittar i skrivande stund på alternativa lösningar. Ett alternativ kan vara Kärrtorps IP och Hammarbyhöjdens IP men dessa arenor är inga optimala lösningar, speciellt inte på sikt.
Förutom att vi får mindre tillgång till Enskede IP så är även ett bekymmer att banornas kvalitet avsevärt kommer försämras till följd av hästarnas entré på arenan. Detta då hästarnas tunga kroppar riskerar att trasa sönder banorna under kort tid då banorna inte är gjorda för tunga hästar. Dessa problem är inte något som vi fått gehör om än så länge men vi hoppas att en lösning kan komma i närtid genom en god dialog med idrottsförvaltningen.
Hästhoppningen verkar vilja lägga beslag på måndagar, tisdagar och torsdagar. Övriga av veckans dagar är hästarna stationerade vid stallet på Enskede Ridskola, som kommer vara deras bas.
För att läsa hela avtalet med Stockholms Stad, gå in här.


2021


Ny effektiv träningsmaskin
till gymmet!

Tors 1 apr
Klubben kan mycket stolt presentera en ny träningsmaskin till gymmet! Det handlar om en specialutformad fotmaskin, ”Footminator”.
Maskinen är till för att förbättra fotens medvetenhet och samspel med hjärnan vid idrottsaktivitet. Ny rön har påvisat en mycket god effekt. En studie som i närtid har avslutats på ett forskningsuniversitet i USA, där man undersökte sprinterlöpares förmåga att reagera och samspela med hjälp av fotens ökade förmåga till markkontakt, har visat signifikant förbättring inom området. Detta innebär snabbare kontakttider och därmed snabbare sprinthastighet.
Detta har resulterat i en mindre rusning från idrottslig verksamhet till att få lägga vantarna på den speciella fotmaskinen.
Vår fystränare Fredrik Nelson har fått möjlighet att prova maskinen. Då klubbens ekonomi för nuvarande inte tillåter stora inköp så har beslut tagits att satsa på en mindre budgetvariant av maskinen, ”Footminator Junior”. Fredrik har lagt en order på maskinen där han använt samma företag som användes för inköpet av gymmets nya kettlebells, där han också har goda kontakter. Vi känner oss mycket inspirerade och nöjda att inom kort kunna ha Footminatorn på plats hos oss.
Platsen för nya maskinen blir perfekt istället för benpressen som klubben under en längre tid velat göra sig av med för att kunna frigöra mer plats i gymmet.
Se bild på den nya fotmaskinen här.


2020

Nya klubbkollektionen!

Ons 1 apr
Efter mycket oklarheter kring den heta frågan kring klubbkläderna så kommer äntligen nu mer information!

En utprovning har nu gjorts där ett par aktiva fått vara med att tycka till om de nya kläderna och de aktiva har efter den närmare bekantskapen med de nya kläderna gett tummen upp. Vi har, pga. det annars höga priset, varit tvungna att gå ned ett steg i kvalitet men försökt att istället väga upp det med en klassisk och tidlös design som vi tror många kommer uppskatta.

En webbshop har tagit på sig att börja sälja den nya kollektionen. Än så länge säljs inget men kläderna finns upplagda i shopen.

Här finns en video där klubbens nya representationsoverall visas upp.

Här finns webbshopen där klubbkläderna kommer säljas inom kort.

 

2019

Klubbsamarbete

Mån 1 apr
Klubben har kommit överens med den hyfsat nya friidrottsföreningen Tjärresundets IF om ett förmånligt och lönsamt samarbete!

Varför samarbete?
Vi både tror och vet att samarbete gynnar friidrotten! Det gäller att både ge och ta. Detta utbyte innebär ett nära samarbete på fler plan, organisatoriskt, idrottsligt och ekonomiskt. Vi känner att vi båda har gemensamma idrottsliga mål, vi vill bedriva bra och ändamålsenlig friidrott för barn ända upp till elit och veteran med både topp och bredd. Vi vill därför utvecklas tillsammans för att göra oss själva och friidrottssverige starkare!

Vilka är Tjärresundets IF?
För er som inte hört talas om klubben tidigare så är Tjärresundet en rätt så nystartad klubb, men samtidigt en klubb på stark frammarsch. Klubben består ledningsmässigt av en handfull ideella ledare som vill ta klubben till nästa nivå. Klubben har sin verksamhet ute i Stockholms glesbefolkade yttre delar med arenan Grästorpets IP som hemmabas.

Vad innebär samarbetet?
Samarbetet innebär inledningsvis att klubben ska hjälpa Tjärresundets IF med att arrangera tävlingar och i gengäld mot detta så kommer Tjärresundet att slussa vidare sina talanger till Hammarby när de kommit in i uppbyggnadsstadiet! Precis på samma sätt som Saltsjöbaden tidigare gjort för oss!
Vi ska hjälpa Tjärresundet med att arrangera 4 stycken tävlingar per år, bl.a. långloppet ”Tjärresundet Runt” som är planerat att gå i oktober månad. Vi kommer erhålla gratis startbevis till loppet som del av samarbetet.

Vad ingår mer i samarbetet med Tjärresundets IF:
-Att Tjärresundet ska få exklusiv tillgång till 1 av 5 vardagskvällar per vecka i klubbens styrkelokal
-Att Tjärresundet ska få exklusiv tillgång till Enskede IP en vardagskväll i veckan
-Att Tjärresundet ska få tillgång till 5 stycken klubbhusnycklar för åtkomst till klubbens möteslokaler
-Att Tjärresundet ska få gratis startplatser till Midnattsloppet Stockholm

För att läsa ännu mer om det intressanta samarbetet,
klicka dig vidare till Tjärresundets hemsida här.

Hammarby IF Friidrott och Tjärresundets IF
1 april, 2019


2018.

Boende på hårt underlag

Sön 1 apr
Då det visat sig att klubben ganska kraftigt dragit över budgeten till SM tävlingarna under 2017 så kommer vi bli tvungna att spara in lite på SM-resorna under 2018.
Pga. ekonomin har det därför bestämts att vi tills vidare kommer bo på hårt underlag de kommande SM-tävlingarna (sovsäck medtages i fortsättningen) och resorna kommer ske uteslutande med minibussar oavsett hur lång sträckan är.
På Lag-SM kvalet härnäst i Karlstad har vi fått okej av Karlstads bowlingbröder som hyr ut sina lokaler till oss till ett mycket förmånligt och billigt pris. Tyvärr ligger lokalerna en bit ifrån arenan (7 km) men det finns en stor cykeluthyrning alldeles i närheten av bowlingarenan som blir perfekta transporter för oss!
På Stafett-SM i Göteborg helgen därpå har vi fått tillåtelse av Örgrytes Brottningsförening att låna deras brottarlokal för en billig penning. Lokalen har vi lånat vid tidigare tillfällen under 1990- och 2000-talet, bl.a. för boende i samband med Världsungdomsspelen.
För att se utförliga bilder på våra nya samarbetspartners logi, gå in här och dela sedan med er vad ni tycker i kommentarsfältet nedan.


2017

Specialspik!

Lör 1 apr
En unik specialspik har tillverkats som kommer få stor uppmärksamhet!
Efter år av vetenskapliga undersökningar så har nu teori omsatts i praktik. En 7mm specialspik har tagits fram som kommer få stora konsekvensen framöver i friidrottsvärlden. Spiken har speciella egenskaper då den är framställd av ett unikt material som tillåter att spikarna tänjs ut och att kraften sedan skjuts iväg likt ett gummiband.
Med hjälp av ett par spikskor med dessa speciella spikar så har studier visat att man som elitsprinter på nationell nivå kan sänka sig med mellan 2-3 tiondelar i ett 100 meterslopp.
Den stora nackdelen är dock att materialet är dyrt och att framställningsprocessen av de nya spikarna är tidskrävande. Efterfrågan på spikarna på grund av dess unika egenskaper gör också att priset rusar iväg och blir väldigt kostsamt. En spik beräknas kosta kring 500 kr. Det pågår rusning just nu för att få tag på de nya superspikarna men om du är riktigt snabb så kan beställning förhoppningsvis göras via återförsäljarens hemsida här.


2016
Intressant samarbete!

Fre 1 apr
Förra veckan var klubbens kanslist, Micke Thulin, i Japan.
Under tiden i fjärran öst fick Micke en uppgift från klubben att undersöka möjligheten till ett samarbete med sumobrottare i anslutning till klubbens kastträning!
Vi har nu inlett ett spektakulärt samarbete med temat hur vi kan förbättra oss i kulstötning. Det är ett samarbete med tre stycken japanska sumobrottare som själva har uttryckt önskemål om att prova på en ny inspirerande miljö och alternativ träning för att förbättra sig i sitt sumobrottande.
De aktuella sumobrottarna har känt sig låsta i sina träningsmönster en längre tid och är i stort behov av en nytändning för att kunna avancera i sumohierakrin i hemlandet. I gengäld kommer de erkänt explosiva sumobrottarna att hjälpa klubbens kulstötare med explosiviteten och hur denna kan förbättras. En win-win situation helt enkelt.
Till en början ska sumobrottarna skaffa sig en idé om vad kulstötning handlar om. Sedan när de blivit varma i kläderna och de själva fått träna och tävla i grenen (Hellaskastet är en tänkbar första tävling) kommer de sätta sig ned tillsammans med vår kasttränare Blomman för att diskutera om explosivitetsförbättring.
Samarbetet kommer påbörjas med omedelbar verkan och kommer att pågå under tre månader.
För att se våra nya japanska sumobrottare in action,
gå in här och titta på videon.


2016
Klubbkläder återkallas!

Ons 1 apr
Sedan årets början har klubben inlett ett nytt gynnsamt samarbete med klädjätten Adidas. Samarbetet har hittills funkat galant men vi har nu tyvärr en mycket dålig nyhet som vi måste förmedla.
Stadium, som stått för trycket av Hammarbyloggan på de nya klubbkläderna, har tryckt sin egen logga på de nya klubbkläderna utan Adidas vetskap och godkännande. Detta innebär att hela försändelsen med de nya klubbkläderna snabbt måste återkallas eftersom Adidas inte har godkänt trycket! Därför måste du som inhandlat klubbkläder från klubbshopen snabbt återlämna kläderna till klubbhuset imorgon skärtorsdag 2 april, i samband med att klubbshopen är öppen, eller absolut senast fredag 3 april.
Kläderna kommer sedan överlämnas till Adidas som måste jobba extra med att lösa problemet under hela påskledigheten pga. den plötsligt ökade arbetsbelastningen. Klädjätten kommer göra en bedömning om kläderna ändå kan användas av klubbens medlemmar eller om en ny beställning kläder måste göras.
Om nya kläder måste beställas beräknas detta ta ca 3 månader. Kläderna beräknas då finnas på kansliet igen för återhämtning i början av juli månad.
Misstaget med de nya kläderna har orsakats pga. missförstånd i kommunikationen mellan klubben, Stadium och Adidas. Medlemmar som måste återlämna kläderna kommer kompenseras genom en ny grönvit Hammarbytröja i unisex framtagen av Stadium, som du kan se här! Klubben kommer också dela ut gratis Midnattsloppströjor i passande storlek till de drabbade.