Säsongsammanfattningar


Inomhus 20-21


Senior - Junior

Här kommer en liten sammanfattning av inomhussäsongen 2021.
Vi hade endast sju stycken aktiva som fick tävla under säsongen pga. de befintliga restriktionerna. Utöver dessa sju har klubben två andra seniorer som hade varit SM-aktuella men som inte kunnat vara med, och som vi vill belysa lite extra.

Grete Ahlberg, vikt, slägga
Det var ett nöje att följa Gretes inomhussäsong! Grete som varit tvungen att begränsa sin träning efter en operation blev själv överraskad när hon drämde iväg vikten hela 20,57 (monsterpers och klubbrekord) i säsongens första tävling. Grete fortsatte att rada upp tävlingar över 20 meter under säsongen med en oerhört hög lägstanivå. På ISM blev det en bronsmedalj på perset och klubbrekordet 20,58. Medaljen innebar att Grete tagit medalj i ett SM under varje år sedan 2013, året hon var 15 år och blev SM-behörig! Oerhört imponerande stabilitet av Grete!
Grete har dessutom hunnit med ett par tävlingar utomhus där hon har gått som tåget och slagit personliga rekord under kalla förhållanden i ylletröja. Det har blivit tre tävlingar där hon kastat mycket långt, varav två där det blivit nytt pers och klubbrekord med 68,06 och 68,91. Det sistnämnda resultatet innebär också att Grete gått upp till femte plats genom alla tider i grenen i Sverige!

Nora Lundin, 800m, 1500m
Nora hade en supersäsong under inomhussäsongen! Det blev fyra stycken tävlingsstarter, två på 800m och två på 1500m. Det blev dubbla personliga rekord i grenarna. 800m-perset slogs första tävlingen med 2.12,01. Två veckor senare kapade hon av flera sekunder då hon noterade finfina 2.08,87. Noteringen var nionde bästa tid genom alla tider på distansen i F19 i Sverige!
På 1500m blev det två lopp. Det blev pers på en gång med 4.22,96. Tiden var fjärde bästa tid i F19-klassen i Sverige genom alla tider! På ISM i Malmö gjorde hon ytterligare en finfin prestation när hon ställdes mot Sveriges bästa damer i distansen och kom på en meriterande femte plats med 4.23,56.

David Thid, längd
David var ett stort utropstecken under inomhussäsongen. Han inledde med 6,93 på en gång, nytt pers och klubbrekord i åldersklassen. Han hoppade sedan för första gången över 7 meter. Detta skedde i mitten av januari i Uppsala. Han gjorde det dessutom med råge! 7,35, vilket var storpers och nytt klubbrekord. Han är dessutom tredje bäst i klubben genom alla tider i grenen. David visade dessutom upp en finfin stabilitet med övriga hopp i tävlingen på 7,31 och 7,11. David gick med resultatet upp på 10-bästa listan genom alla tider i Sverige för klassen P19 i grenen! David har också blivit snabbare då det även blev pers på 60m med 7,14.

Amir Shaker, kort häck
Vår bäste genom alla tider i klubben på kort häck fick tyvärr lite skadeproblem under säsongen och kunde inte tävla så mycket. Som bäst noterade han 8,17 på 60mh i en tävling i Sollentuna i slutet av januari. Han ställde upp på ISM i Malmö men fick inte till det och tog sig inte vidare till final i tävlingen. Amir har dock en spännande framtid framför sig då han börjat träna med Jonathan Holms coach Joakim Svedberg. Mer om Amir kommer följa inom kort!
 
Erik Ehrlin, tresteg
Erik, klubbens bäste trestegshoppare genom alla tider, både ute och inne, var stabil under den korta inomhussäsongen men hade väldigt mycket stolpe ut. På ISM blev han snöpligt omhoppad i sista omgången och missade medalj med endast 1 centimeter. Det blev som längst 15,39 under säsongen. Erik som varit stabiliteten själv under en lång tid då han tagit SM-medalj under varje år (förutom 2017) sedan han kom till klubben. Ett mycket imponerande facit!

Emma Ehrlin, tresteg
Emma, klubbens tredje bäste tresteghoppare genom alla tider inomhus, var mycket jämn i sin hoppning under säsongen och nådde som längst 12,05. Hon gjorde tre tävlingar och nådde 12,05-12,05-12,00. Hon tog en poängplats i ISM i Malmö när hon kom sexa på 12,00. Emma laddar nu om batterierna till en utomhussäsong.

Dennis Otieno, 200m
Dennis är klubbens bäste 200m-löpare genom alla tider, både ute och inne. Dennis gjorde tre tävlingar inomhus. Han noterade 6,95 på 60m, och 21,92 som bäst på 200m. Han vann sitt heat på ISM i Malmö men fick i finalen tyvärr innerbanan, som praktisk taget är omöjlig att springa snabbt på. Dennis laddar nu om till en utomhussäsong där alla möjligheter finns till snabba tider.

Jonathan Holm, kort häck
Jonathan har tyvärr haft en del skadeproblem och därför inte gjort någon inomhussäsong. Sveriges sjunde bäste 110mh-löpare genom alla tider, där endast Robert Kronberg och Philip Nossmy varit snabbare i modern tid. Jonathan gjorde i september i fjol en operation för att frilägga ischiasnerven som vuxit fast i benet men allt gick som det skulle så han har kört på med rehab och uppbyggnad. Han har sett stark ut på de videos som postats på Instagram och när utomhussäsongen närmar sig så kommer vi få se Jonathan in action.

Josefine Sandelius, kort häck
Josefine är femte bäst genom alla tider i klubben på 100mh. Hon blev mamma i november och har av naturliga själv inte haft så mycket tid till friidrottsträning. Men hon är nu tillbaka och tränar på med grundträning för utomhussäsongen. Hon håller till mycket vid en friidrottsarena i Enköping som ska få nya banor i förhoppningsvis nästa månad, men kommer snart att vara mer på Enskede IP. Vi är glada att äntligen ha ”Jossan” tillbaka hos oss!

David Svensson
David är vår femte bästa längdhoppare genom tiderna. Han hade skadeproblem under inomhussäsongen och kunde tyvärr ej tävla något. Men David har alla möjligheter att hoppa långt under utomhussäsongen.

Niklas Jonsson
Vår superlöpare Niklas Jonsson har inte tävlat något inomhus men utomhus har han sprungit de fyra första loppen i loppserien Stockholms Bästa. Han vann det senaste loppet Vinterviken där han noterade fina 12.02.39 på 4km och leder totalt loppserien! Niklas är i fin form och vi ser fram emot ytterligare fina lopp för Niklas i loppserien.
  


Utomhus -21


Senior


Dennis Otieno
Överraskade många när han sprintade till sig segern i 100m-loppet
på Lag-SM-finalen i Halmstad på nya klubbrekordet 10,34.
Ett riktigt bra lopp av Dennis som även levererat andra snabba lopp under säsongen i trakterna av 10,4-10-5.
Har tyvärr inte fått till det riktigt på 200m denna säsong.
På SM blev det en femteplats på 100m och en sjundeplats på 200m.
 
Erik Ehrlin
Vår stabile trestegshoppare har haft ännu en säsong som gett medalj. Faktum är att Erik varit topp 4 i SM-tävling varje år sedan det att han kom till klubben, snacka om stabilitet! Hade lite oflyt i inomhus-SM där han precis missade medalj och blev omhoppad i sista omgången och ena sidan och andra sidan blev slagen med en centimeter av en annan tävlande. Tog revansch på Ute-SM när han tog hem en silvermedalj och satte nytt årsbästa med 15,79.
 
Grete Ahlberg
Har haft en härlig säsong. Inledde säsongen med att ta sig över
20-metersbarriären i viktkastning. Slog pers flera gånger om och fick med sig en bronsmedalj hem från ISM med längsta kastet någonsin på 20,58.
Utomhus nådde Grete en helt ny nivå när hon inledde redan i mars månad på små lokala tävlingar i Falun och Västerås med långa kast i minusgrader och ylletröja! Hon nådde under dessa förhållanden över 68 meter flera gånger och det längsta kastet är idag fortfarande perset med fantastiska 68,91!
Hon gjorde en finfin prestation i Lag-EM där hon tog en fjärdeplats med 68,31. Hon tog hem guldet på SM i Borås, i svåra förhållanden, med 67,34. I Finnkampen blev hon åter igen bästa svenska på en tredjeplats mot 70-metersfinskor på 66,83.
Grete har varit en otroligt stabil kastare under säsongen.

Jonathan Holm
Har haft en del skadeproblem tidigare under året och har velat satsa på att komma tillbaka till utomhussäsongen. Har imponerat stort. Sprang t.ex. på Sverigebästa 13,87 och klubbrekord i en liten lokal tävling i Sundsvall med endast två deltagare. Jonathan hade länge guldgrepp om 110mh-finalen på SM i Borås men tappade tyvärr fart på sista häcken och fick nöja sig med ett brons. Jonathan blev uttagen till Finnkampen men blev tyvärr sjuk och kunde inte ställa upp. Trots en del oflyt för Jonathan så känns det ändå på det stora hela skönt att han är tillbaka på tävlingsbanan igen. Kan han få kontinuitet i sin träning så kan det komma att bli riktigt bra till 2022.
 
Matt Brown
49,13 blev det som längst under säsongen av vår veterandiskuskastare. Matt har inte tränat så mycket alls under säsongen utan främst gjort någon tävling för att kunna få igång sig själv till tävlingar som Lag-SM finalen och SM. Var ytterst nära att ta sig vidare till final på SM då det endast fattades 1 decimeter! En alltid viktig kugge i Lag-SM-sammanhang!
 
Niklas Jonsson
Har gjort en övertygande säsong. Hade en jämn kamp med David Nilsson om slutsegern i Stockholms Bästa under våren men föll på målsnöret. Tog dock hem totalsegern istället under höstens säsong av Stockholms Bästa då han vann 5 av de 6 loppen. Kom på 21:a plats på SM-milen. Gjorde sin bästa tid på 10 km någonsin på Hässelbyloppet där han noterade en åttondeplats på 30.59. Vann digitala ML överlägset på tiden 32.30 där han hade 16.01 som mellantid vilket är klubbrekord på distansen. Gjorde den tredje bästa tiden någonsin på Segeltorpsbanan i Spikens 50-åriga historia, med endast några sekunder ifrån den bästa tiden!
 
Filippa Ramberg
Kämpade på bra genom hela Stockholms Bästa serien och tog till slut en tredjeplats i totalen vilket var en mycket fin prestation. På höstens säsong var hon även i farten igen och kom då totalt på en finfin andra plats. Filippa sprang även sin snabbaste mil någonsin med 38.46 under säsongen. Gjorde dessutom bästa 800m-tiden på två år på bana med 2.17,65.
 
David Svensson
Har tyvärr haft skadeproblem och har inte gjort många tävlingar under säsongen. Kommer ha sin träningsbas i Uppsala under vintersäsongen.

Emma Ehrlin
Tog en poängplats under ISM då hon slutade sexa med 12,00. Kunde ej förbereda sig på ett bra sätt inför SM så valde att avstå tävlingen. Men är taggad för att satsa på tävlingssäsongen nu i vinter.
 
Josefine Sandelius
Har fått barn och inte tränat så mycket friidrott under den tiden. Jossan har också gjort ett tränarbyte och har haft skadeproblem. Kommer inte träna i Stockholm så mycket i vinter utan basen blir Västerås/Uppsala.


Junior

Alexander Lindefalk
”Acke” går motorsportgymnasiet ute i Smålands skogar och har inte den lättaste träningsmiljön just nu. Trots detta drämmer han till. Har tävlat en del när chansen getts (eller när Sussi har tvingat honom) och det har gått bra. Har länge haft siktet inställt på klubbrekordet i P19-klassen och att kasta över 50 meter och båda dessa mål uppfylldes med ett kast på 50,83 i Eksjö sent på säsongen. Det blev poängplats när han kom sexa på JSM i Linköping med kastet 48,05.

Alexander Pilgrim
Har haft en lovande säsong. Har slagit personliga rekord i princip
i varenda tävling under säsongen. 11,10 på 100m, 21,75
(även klubbrekord) på 200m och 48,53 på 400m. Var dessutom med i P19-laget som tog guld på Stafett-SM och slog Svenskt Rekord på 4x100m med 40,81. Tog även hand om 400m-loppet som bärgade ett silver i den Svenska Stafetten i Stafett-SM. Fick vara med och springa för landslaget i stafettlaget under Junior-EM i Tallinn.
Tog brons på JSM på 400m i stor konkurrens mot de ökänt duktiga 02-orna på distansen.

Arvid Wändesjö
Arvids säsong kan nästan liknas av sagostunden man hade som barn. Arvid har kämpat i år mot skadorna som inte velat ge med sig. Men denna säsong har Arvid kommit tillbaka på allvar igen. Det första målet har givetvis varit att bara kunna tävla utan att gå sönder. Men när det målet uppfylldes så har Arvid gjort framsteg för i princip varje tävling. Var med i laget som på Stafett-SM tog guld på Svensk Stafett. Var även med i laget som tog brons på 4x100m. Gjorde en superprestation på JSM där han lyckades ta silver på 110mh på nytt personligt rekord 14,37. Hoppade längd i en galen längdhoppstävling där 7-metershopp överöste varandra. Och Arvid lyckades här hoppa över 7 meter i godkänd vind för första gången med fina 7,10! Kvalificerade sig med den fina prestationen till Stora SM vilket var första gången för Arvid i dessa sammanhang. En mycket positiv resa av Arvid som vi ser fram emot att följa!
 
Clara Lidén
Har gjort stora framsteg denna säsong med en kross av de personliga rekorden på 800m och 1500m! På 800m gjorde hon
som bäst 2.24,20 vilket var pers med mer än fem sekunder.
På 1500m var det personligt rekord med mer än 14 sekunder med 5.01,40! Hon tog sig till final ”i kostym” på JSM i Linköping och slutade på 10:e plats. Var med och tog brons på 3x800m på Stafett-SM tillsammans med Nora och Wilma.
 
Tilda Kapell
Fick tyvärr inte till det i JSM i Linköping men hon skulle revanschera sig själv. Hon imponerade nämligen stort helgen efter på Stora SM i Borås där hon i extremt svåra förhållanden med kallt väder, regn och blåst (som så ofta i Borås) lyckades ta en fjärdeplats!
Hon var verkligen bäst när det gällde! Har hoppat över 3,70 två gånger denna säsong, på en stavhoppsgala i Täby i juli och på SM!

Viktor Wall
Har tyvärr varit drabbad av mycket skador under säsongen. Men Viktor har trots det varit involverad i stora framgångar under året. Var med i lagen som tog dubbla guld i Stafett-SM på 4x100m och Svensk Stafett. Det blev ett Svenskt rekord på 4x100m med 40,81 och där hade Viktor den viktiga sista sträckan. Har inte kunnat göra sig själv rättvis under JSM då han hade väldigt ont i foten och inte kunnat träna på optimalt pga. skada. Men vi hoppas på snabbt tillfrisknande för Viktor som fortfarande har framtiden framför sig.

Mikael Agge
Var med i P19-laget som tog silver på Svensk Stafett i Stafett-SM! Tog hand om 100m-loppet på härligt maner. Var som många andra drabbade av ett väldigt kort tävlingsår och det tillsammans med tränarbyte har inte Mikael haft tillräckligt med tävlingar ännu att visa framfötterna men tids nog kommer framstegen som Mikael gjort på träning att utmynna i snabbare tider på tävling.
 
David Thid
David har varit en spännande aktiv att följa under säsongen.
Han var en av få aktiva som tilläts tävla inomhus under den svåra covidperioden. Han hoppade otroliga 7,35 i längd på en liten tävling. Tyvärr lyckades han inte på ISM men David är fortfarande ung och erfarenhet kommer med åren. David fick sedan problem med foten och lade längdhoppandet åt sidan en stund.
Detta gjorde han mycket bra. Han lyckades notera fina 21,91 på 200m. Han sprang istället även 400mh på Lag-SM finalen i Halmstad och noterade otroliga 53,44 vilket var klubbrekord för P18-klassen! Han blev uttagen att springa för landslaget på Junior-EM i Tallinn på distansen. David hann också med att ta två guld på Stafett-SM.
Han var en viktig kugge i laget som vann och slog Svenskt Rekord på 4x100m och även i Svenska Stafettguldet. David började sedan med längdhoppandet igen men fick tyvärr inte till det på JSM eller SM. Men det känns som att David har något stort på gång. Övertrampshoppen har mätt en effektiv hopplängd över 7,50.
Kan han få bygga på med mer tävlingar och mer erfarenhet så kan han gå riktigt långt.   
 
Markus Moberg
Har tyvärr haft skadeproblem under säsongen men detta har gjort Markus till en smartare idrottare. Besitter en enorm mental styrka. Han har inte kunnat tävlat så mycket eller i så många olika grenar som tidigare utan alltid lyssnat på kroppen. Det blev endast 110mh på JSM i Linköping där han tog hem guldet. På Stafett-SM sprang han 400m på Svensk Stafett i laget som tog guld. Han var även med i laget som tog brons på 4x100m. Han blev uttagen till Junior-EM i Tallinn där han tog sig vidare till semifinal och sånär till finalen. Under året har det blivit personliga rekord på 110mh med de nya 99 cm-häckarna med 13,91 (13,87 i för mycket vind) och personligt rekord på 200m med 21,94. Han har även gjort en sejour som 800m-löpare då han på ett taktiskt klokt sätt tog ett par poäng till klubben i grenen i Lag-SM finalen.

Martin Sundberg
Har gjort bra ifrån sig i kastringen under säsongen och slagit
ett par klubbrekord. Med 6 kiloskulan har det blivit nytt pers och klubbrekord med 15,34. Även med 1,75 kilosdiskusen sattes ett nytt klubbrekord med 48,24. Martin lyckades få iväg seniorredskapen långt i Lag-SM finalen där kulan for iväg hela 13,40, vilket är fjärde bästa notering bland seniorer i klubben någonsin! På JSM blev det poängplatser, en femteplats i kula och en sjätteplats i diskus. Martin har mer i kroppen, kasten har blivit längre på träning vilket har varit frustrerande. Men vi vet att ju mer man tävlar desto mer kommer man att kunna få till tekniken och då kommer kasten bli ännu längre för Martin.

Niklas Wall
Har hoppat strömhopp kring 7 meter i princip hela säsongen.
Har ännu inte riktigt fått till den där fullträffen, men har nått en högre nivå då han tog brons i en galen längdtävling på JSM med flera nya pers, 7,12 och 7,20 (även 7,22 i för mycket medvind). Niklas har blivit väldigt stabil i sin hoppning och har mer att uträtta. Var med i Stafett-SM och plockade medaljer.
Silver i Svensk Stafett och brons i 4x100m.
Det har inte blivit något tresteg denna säsong men är något som kan bli aktuellt i framtiden. Persade även på 100m i år med 11,10.
 
Noah Bucht Wesslén

Noah är lite som en trollkarl-man vet aldrig var man har honom och vips så överraskar han. Nådde finalen i JSM på 400m och tog en poängplats med nytt pers 51,10. Men framför allt så är det många som inte glömmer hans uppvisning på 400mh där han likt en joker i leken efteranmälde sig och från den svåra innerbanan lyckades göra en imponerande upphämtning som nästan nådde ända fram till ett guld. Det blev ett mäktigt silver men själva insatsen var inget annat än en guldinsats! Noahs inställning är oerhört imponerande och inspirerar! Han ställde dessutom upp för laget på Lag-SM i Halmstad genom att springa 3000mh där han t.o.m. länge låg kvar på Sverigestatistiken för seniorer med sin fina insats. Var med i laget som tog silver på Svensk Stafett på Stafett-SM.

Teo Borgius
Teo har en oerhörd förmåga att kliva fram när det gäller.
Han gjorde en finfin tävling på JSM där han tampades om guldet i en mycket spännande tävling. Vädret försämrades plötsligt och omöjliggjorde stavhopp av högre kvalitet så tävlingen resulterade i ett delat guld till slut. 4,74 blev noteringen vilket var en av Teos bättre tävlingar under säsongen. Han lyckades även slå nytt pers under säsongen med fina 4,80. Han har även haft en del sämre tävlingar men Teo tar sig alltid samman och brukar få till de fina hoppen när det gäller som mest.
Deltog även på Stora SM där han slutade på åttonde plats i en tävling med väldigt svåra förutsättningar.
Teo var också med och tog brons på Stafett-SM i 4x100m.
 
Jonatan Borg
Har gjort en magnifik säsong. Har slagit dubbla pers på 100m och 200m med 10,80 respektive 21,81. Blev uttagen att springa stafett i landslaget på Junior-EM i Tallinn. Tog brons i hård konkurrens i 200m på JSM och tog en fjärdeplats på 100m. Var med i det segrande rekordlaget i Stafett-SM på 4x100m och även i guldlaget i Svensk Stafett. Var även med i Stora SM men fick inte till det i hårda motvindar och riktigt risigt väder.

Paul Förnestig
Paul har haft stora problem med skador och sjukdomar under säsongen men fick åka med till JSM då han lyckades hitta formen sent. Och Paul gjorde en superprestation i mästerskapet.
Han gjorde ett riktigt bra lopp på 100m där han tog sig till final som siste man. Dessutom 11,15 i 1,0 motvind visade att Paul hade all kapacitet att slå sitt personliga rekord och springa under 11 sekunder. Viktigt inför framtiden att tävlingen blev lyckad.
Hann aldrig med något 200m-lopp under säsongen men det kommer ett nytt år 2022 där Paul kommer vara taggad.

Nora Lundin
Nora var en av väldigt få aktiva som fick tävla inomhus.
Och som hon gjorde det! Nytt pers på 1500m sattes med 4.22,96. Hon sprang nytt pers på 800m med 2.08,87. Hon kom femma på ISM i Malmö. Utomhus satte hon nya pers på 800m (2.10,25), på 1500m (4.20,19) och 3000m (9.29,49). Hon blev uttagen till JEM i Tallinn där hon tog sig till final och kom på en tiondeplats. Hon var även med landslaget och sprang ett 5km-lopp som lag i Italien där de snabbaste löparnas tider räknades ihop till ett slutresultat.
Sverige vann den tävlingen och Nora kom sexa på 17.16.
Var med i laget som tog brons på 3x800m på Stafett-SM.
På JSM i Linköping blev det två medaljer. På 3000m blev det guld på tiden 9.53,40. På 1500m fick hon tuff konkurrens och fick ge sig i spurtstriden och fick nöja sig med ett silver på 4.33,59.
Hon blev tyvärr sjuk och missade Stora SM i Borås vilket var väldigt synd men det kommer fler Stora SM för Nora. Gjorde även fina insatser på Terräng-SM där hon vann F19 6 km på 20.37 på ett mycket övertygande sätt. Tog även poängplats i seniorklassen där hon sprang 4 km på 12.03 och sprang in på en sjätteplats.
Sprang Nordiska Mästerskapen i terräng där hon kom sexa i tufft motstånd och var bästa svenska deltagare i F19-klassen i 6 km.
Blev dessutom uttagen till Terräng-EM i Dublin där hon gjorde ännu en fin prestation. Ytterligare en finfin säsong av Nora som blir bättre och bättre för varje år!

Wilma Nordgren
Har slagit personligt rekord på 400m i år med 60,31.
Sprang distansen på JSM i Linköping och lyckades där ta en poängplats när hon kom sexa. Var med och tog hem ett brons
i F19 3x800m på Stafett-SM.
 
Embla Wihk
Har haft en bra säsong med pers i kula (10,87), diskus (37,86) och slägga (44,97). I diskusen är det även klubbrekord i F19-klassen. Hon har även lyckats med att notera den högsta poängen någonsin i klubben i Castorama med 2542 poäng.
På JSM lyckades hon bäst i diskus där det blev en 11:e plats.
 
Linn Harryson
Hade denna säsong gått upp till den tunga 4 kilossläggan vilket kan ta ett tag att vänja sig vid. Som längst i år blev det 49,20 och vilket ju är pers men vi är övertygade om att det blir strökast över 50 meter nästa säsong. Gick till final på JSM där det blev en åttondeplats totalt.


Ungdom

Emmy Wolgast 
Har utveckats till en av klubbens snabbaste damer.
Ställde upp på sprintdistanserna 80m och 300m på USM i Linköping.
På 80m nådde hon semi och hade bästa tid av de som slogs ut i semifinalen. Som bäst 10,63 i motvind, vilket också blev säsongens bästa tid. På 300m tog hon sig till final med perset 42,20 som var hennes bästa tid under säsongen. I finalen tog hon en fjärdeplats vilket var en mycket fin insats. Gjorde också fina insatser i Kraftmätningen, Lag-USM och Dammatchen. I Lag-USM visade hon att hon även är en snabb 800m-löpare då hon sprang på fina 2.21,50. Var med i laget som tog silver på 4x80m i Stafett-SM.
Var även med i laget som tog brons på 3x800m.
I dammatchen sprang hon 100m och klockades för 13,03.
 
Esther Sahlqvist
Har haft en väldigt framgångsrik säsong. Gjorde sin första SM-start på Mångkamps-SM där hon plockade en poängplats med en femteplats. Gjorde ett otroligt fint USM i Linköping där hon plockade hem hela 3 medaljer varav 2 guld! Gulden kom i 80mh med perset 11,31 och i 300mh, där med perset och klubbrekordet 43,55. Det blev en bronsmedalj i 80m med tiden 10,25. Var med i laget som tog silver på 4x80m på Stafett-SM. Var en viktig kugge i laget i Kraftmätningen och sprang på fina 11,24 på 80mh i +2,1 medvind! Har även sprungit fort på 100m då hon testade på den distansen på en tävling och klockades för snabba 12,34. Även 200m har hon visat framfötterna på då hon var en viktig del av laget i Lag-USM där hon noterade 25,91. På 80m har det under säsongen blivit som bäst 10,05. Ställde upp i damlaget på den ovana sträckan 100mh men lyckades trots detta oerhört bra då hon klockades för supertiden 14,41 i motvind och är med den noteringen faktiskt topp 20 bland seniorer i Sverige, trots sin ringa ålder!

Lii Jabbour-Clarke
Har haft otur med skador och missat större delen av säsongen men har lyckats komma igång sent på säsongen och var en viktig kugge i Kraftmätningen, Lag-USM, Stafett-SM, och dammatchen. Prestationen i dammatchen var riktigt bra, där hon nådde 11,32 i tresteg i stark motvind mot endast en annan medtävlande. Här finns det skyhög potential för framtiden!

Matilda Borg
2007:a som verkligen har utvecklats under säsongen och varit inblandad i mycket. Var del av laget som tog silver på 4x80m i Stafett-SM. Var även med i laget som tog brons på 3x800m. Han sprungit väldigt fort 80m upp till 800m. På 80m har det blivit 10,29, 100m 13,06, 200m 26,08 (klubbrekord), 300m (klubbrekord) 40,52, 400m 57,62, 600m 1.38,31 (klubbrekord), 800m 2,13,67 (klubbrekord). Gjorde mycket bra ifrån sig på dammatchen på 200m. I Regionsmästerskapen vann hon allt hon ställde upp i (80m, 300m, 800m och stafett). Tiden som hon gjort på 400m är topp 25 i landet för kvinnliga seniorer!

Ella Johansson
Också född 2007. Ella gjorde ett superlopp när hon ställde upp i dammatchen på 1500mh. Hon noterade den fina tiden 5.12,99, som var klubbrekord. Det är inte många i Ellas ålder eller något år äldre som har kapaciteten att springa så fort på distansen som Ella gjort. Tiden som Ella gjort brukar ofta räcka oerhört långt på ett USM. Ella får nästa år vara med på USM för första gången. Gjorde även mycket bra ifrån sig i regionsmästerskapen där hon tog framskjutna placeringar i många grenar såsom 1500mh, 2000m, 300mh, stav, och diskus.
 
Tove Olsson
Överraskade stort genom att plocka ett silver i en av USM:s första grenar. Satte tonen för resten av klubbens lyckade mästerskap i Linköping. Var bäst när det gällde och fick iväg spjutet 41,53, vilket var både pers och klubbrekord. Ställde upp i Kraftmätningen och gjorde en viktig insats där. Ställde även upp på dammatchen i spjut och gjorde en fin prestation med seniorspjutet 34,72.

Elias Kapell
Elias har haft en framgångsrik säsong. Han gick vinnande ur striden i en dramatisk avslutning i Mångkamps-SM i Ljungby där avslutningen blev ett riktigt getingbo. Ett triangeldrama utspelade sig då Elias var tvungen att inte tappa för mycket gentemot den ena konkurrenten men samtidigt var tvungen att vara före den andra konkurrenten med tillräcklig marginal. Elias lyckads med detta konststycke och bärgade det härliga SM-guldet i åttakamp med 4775p! Endast 34 poängs marginal till tvåan och 56 poäng till trean! Förutom SM-guldet så han Elias varit inblandad lite överallt.
Han gjorde fina insatser i USM i Linköping där han tog massvis av SM-poäng. Det blev en bronsmedalj i 300mh med nytt pers 39,66. Det blev dessutom tre fjärdeplatser i kula, längd och 80mh.
Han gjorde även fina insatser i Stafett-SM, Kraftmätningen
och Lag-USM.

Maggie Dahllöf
Var med i USM i spjut, tresteg och längd men lyckades bäst i spjut där hon nådde en poängplats då hon kom sexa på 36,92.
Har annars tävlat flitigt under säsongen och slagit pers i princip i varje gren hon tävlat i. Gjorde fina insatser i Kraftmätningen.
Var med i laget som tog brons på 3x800m på Stafett-SM.

Maja Simonsson
Tävlingsflitig tjej som gjort det mycket bra under säsongen.
80m på 10,60, 200m på 27,40, 300m på 42,92 och 300mh på 46,47 är bland hennes främsta grenar. Även duktig i slägga, spjut och kula där det också blivit pers under säsongen. Är en riktig teamplayer och ställde upp för laget på Lag-USM när hon sprang 1500mh. Mycket starkt! Ställde även upp på Kraftmätningen. Kunde tyvärr inte göra sig själv rättvis under USM i Linköping då hon pga. skada inte kunde uppnå sina förväntningar. Men detta var Majas första SM och absolut inte det sista, så det kommer gott om fler chanser för Maja att visa framfötterna.

Vilmer Karlsson
En annan av våra duktiga 07:or. Var med i laget som tog brons på 3x800m i Stafett-SM på klubbrekordet 6.16,34. Klockades på fenomenala 2.01,15 på sin sträcka! Var med i Kraftmätningslaget och gjorde där fina prestationer med bl.a. ytterligare en snabb 800m-tid med 2.04,42. Tog en härlig gulddubbel på Regionsmästerskapen i 300m och 800m där segertiderna blev 39,00 och 2.05,24. Har framtiden framför sig.

Felix Holmqvist
Gjorde en riktig superprestation när han på USM i Linköping överraskade många när han tog ett brons i diskus på perset och klubbrekordet 48,85. Men vi Hammarbyledare var inte överraskade. Vi visste vad Felix är kapabel till i diskusringen! Det blev även en sjundeplats i kula på USM med nya perset 13,34. Gjorde även fina insatser under Kraftmätningen och Lag-USM.

Filip Herre
Framför allt duktig löpare ända från sprint upp till längre löpning. Var med i det lag som tog brons på 3x800m på Stafett-SM på klubbrekord. Gjorde fina insatser på USM där han plockade två stycken femteplatser i 300mh och 1500mh. På hinder hade han en väldigt bra tid, 4.39,96, en tid som de flesta andra år hade räckt till medalj. Presterade bra i lagtävlingarna Lag-USM och Kraftmätningen.
 
Hugo Sundström
Specialist i hinderlöpning. Kvalificerade sig till USM i Linköping i 1500mh och gjorde en fullgod insats där han kom på 10:e plats på näst bästa tiden under säsongen på 5.20,85. Perset under säsongen lyder 5.19,24. Deltog även i 2000m på USM där han kom på 20:e plats med 7.06,47.
 
Neo Hall
Duktig löpare. Var med i USM där han lyckades ta sig till final på 800m. I finalen blev det sånär en poängplats då han kom sjua.
Neo knäppte dock många av sina konkurrenter som slagit honom i försöken på näsan i finalen så det var en mycket positiv prestation. Var med i det lag som tog brons på 3x800m på Stafett-SM på klubbrekord. Presterade även bra i lagtävlingarna Lag-USM och Kraftmätningen. Duktig höjdhoppare.
 
Alfred Berglind
Mångkampare. Diskus är en av hans bästa grenar där han slagit pers under säsongen med 42,64. Lyckades också bäst i diskus på USM där han nådde final med 39,80. Deltog även i Mångkamps-SM där han slutade på en 11:e plats med 3790 poäng. Gjorde även fina insatser i Stafett-SM, Kraftmätningen och Lag-USM.

Aron Gullberg
Mångkampare. Fick inte till det på Mångkamps-SM då han tyvärr missade i den annars så stabila grenen för honom, diskus. 41,86 har han noterat under säsongen som också är perset. Även duktig i framför allt spjut och stav, där han i den sistnämnda grenen lyckades bäst i under USM i Linköping där han nådde en poängplats med fina perset 3,72. Gjorde även fina insatser i Stafett-SM och Kraftmätningen.

Carl Bergmark
Ännu en duktig mångkampare som är duktig i diskus. Kvalificerade sig till USM men fick tyvärr inte till det i diskusen då han hade skadeproblem under tävlingarna. Men Carl är taggad på att komma igen till 2022. Presterade bra på Stafett-SM och Kraftmätningen.

Ellen Forsell
Duktig kastare. Tog silver på USM med en finfin prestation i slägga på perset och klubbrekordet 56,45. Fick tyvärr inte till det i kulan men slutade ändå på en fjärdeplats. Tog sedan revansch på Kraftmätningen där hon vann på nya kulperset och klubbrekordet 14,27 och på Lag-USM där hon vann hela kultävlingen mot 2 år äldre tjejer på en stöt på 14,05. Var tillsammans med Esther Sahlqvist de mesta poängplockarna i individuella grenar för klubben i Lag-USM. Var även med i dammatchen och gjorde en fin insats.

Elton Hedberg
Duktig löparkille. Deltog i 1500mh på USM och slutade på en sjundeplats på tiden 5.01,99. Sprang även 2000m där han slutade på 13:e plats på 6.27,94. Gjorde även ett fin 800m-lopp under Kraftmätningen. Gjorde en fin kämpainsats i Terräng-SM där han kom på en 19:e plats.
 
Agnes Jansson 
Tog ett härligt guld på USM i Norrköping i längdhopp när hon drämde till med 5,70w! Mentalt stark. Inledde både i längdkvalet och finalen med två ogiltiga hopp men samlade sig två gånger om och det skulle slutligen bli guld! Imponerande! Efter urladdningen i längden så fick hon inte till det riktigt i tresteget men det blev ändå en femteplats. Gjorde även bra ifrån sig i Stafett-SM och
Lag-USM. Persade i tresteg och 100mh under säsongen
med 11,45 respektive 14,86. 
 
Nils Holm
Gjorde en fin insats på Lag-SM i Halmstad där han sprang väldigt smart taktiskt och lyckades slå sin närmaste konkurrent. Dubblade 1500m och 3000m i USM i Norrköping där det blev poängplats i 3000m och en sjundeplats i 1500m. Gjorde även ett fint lopp under Lag-USM. En mycket fin insats i Terräng-SM där det blev en meriterande femteplats, inte alls långt ifrån medaljerna.
Det har blivit många pers för Nils under säsongen då han har nått en högre nivå. 800m på 2.06,01, 1500m på 4.17,56, 3000m på 9.31,49, 5km på 17.00 och 10km på 34.22.
 
Alannah Hellstadius
Inledde säsongen bra och hoppade nytt nästpers med fina 3,61 men hade sedan lite problem med hoppandet och missade tyvärr ingångshöjden under USM i Norrköping. Hittade hoppningen igen och kom trea i staven i Lag-USM. Gjorde även fina prestationer i Stafett-SM och Dammatchen.

Alva Enblad
Duktig kastartjej. I närheten av personbästa med 44,66 som bäst i slägga under säsongen. Kvalificerade sig till USM i Norrköping där hon slutade på 16:e plats.
 
Emma Hallencreutz
Har slagit personliga rekord i både kula och diskus under säsongen med 11,08 respektive 28,85. Ställde upp på USM i Norrköping men fick tyvärr inte till det. Ändå i stark utveckling med progressiv förbättring vilket är mycket positivt.

Frida Krantz
Har lyckats slå personliga rekord och klubbrekord under säsongen i både kula och diskus med 14,14 och 42,31. Fick tyvärr inte till det i USM i diskusen men nådde en fjärdeplats i kula i mästerskapet. Gjorde en fin insats i diskus i dammatchen.

Linnéa Lindefalk
Har denna säsong sprängt 50m-barriären i slägga. Gjorde en superprestation när hon tog silver på USM i Norrköping i slägga med finfina perset 54,54! Tog sig även till final i mästerskapet i 100mh med nya perset 15,05. Blev uttagen till Lag-USM där hon kom trea i slägga och tog många poäng till laget.

Inomhus 19-20


Senior


Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över inomhussäsongen 2020. En liten säsongsberättelse från aktiva som var med på ISM sammanfattas härmed i tre delar, här kommer den första: seniordelen!

Emmanuel Dawlson, 60m
Emmanuels säsong har varit magisk och sagolik. Han inledde säsongens första 60m-lopp på Pallasspelen med 6,87 för att sedan vinna finalen på 6,82. Tiden innebar klubbrekord! Sedan har vår kraftfulle sprintkung fortsatt att förbättra sig och slagit personliga rekord vid hela tre tillfällen; 6,75 i Göteborg (vilket var första gången under 6,8), 6,73 på Sätrahallens banor och 6,71 i semifinalen på ISM i Växjö! ISM-guldet togs som kronan på verket med 1 hel hundradels marginal! Sommaren ser mycket lovande för på 100m för Emmanuel, som också har sin styrka i slutet av loppen!

Jonathan Holm, 60mh
Jonathan Holms Bajenäventyr har börjat mycket lovande! Under inomhussäsongen så är det 60mh för Jonathan. Inomhussäsongen är kort och Jonathan har hunnit med 3 tävlingar: Pallasspelen, Nordenkampen och ISM. Jonathan gjorde säsongens bästa lopp när det gällde som mest, i ISM-finalen på 60mh, där det blev ett ISM-silver på 60mh på 7,87, endast 3 hundradelar från det personliga rekordet. En stark elitaktiv som har hög potential till sommarens tävlingar och har speciellt siktet inställt på EM i Paris.

Grete Ahlberg, vikt
Grete Ahlberg har åter levererat denna säsong som hon har gjort så många gånger förr. Det blev inte så mycket tävlande under den korta säsongen men Grete inledde säsongen, veckan innan ISM, med ett kast på fina 19,70. Det blev personbästa och silver på ISM med 19,82. Hon tog guld på IJSM och lade därmed till ännu fler SM-medaljer i sin framgångsrika medaljskörd sedan hon uppnådde SM-ålder år 2013: 12 guld 4 silver och 3 brons!!

Erik Ehrlin, tresteg
Erik är stabiliteten själv! Erik har under sina inomhussäsonger legat på längder runt 15,60-15,80 de fem senaste åren och har oftast levererat när det väl gällt. På seniornivå har Erik 3 guld, 4 silver och 3 brons på meritlistan. Det blev silver på ISM med 15,78 vilket endast är 9 cm från sitt personliga inomhusrekord.

Amir Shaker, 60mh
Amir har haft en positiv säsong. Trots att Amir förföljdes av skadeproblem vilket begränsade honom från att kunna utföra viktig träning för att uppnå en ideal inomhussäsong så lyckades han skaka av sig problemen i hyfsad tid. Han visade i finalen på ISM, där han gjorde säsongens i särklass bästa lopp på 7,96, att han är back in business! Nu tar Amir med sig känslan från finalloppet till utomhussäsongen som kan sluta riktigt bra, speciellt om skador kan undvikas.
 
Dennis Otieno, 200m
Dennis Otieno tog under vintern ISM-brons på 200m! Detta trots att Dennis drabbats av magsjuka endast dagarna innan mästerskapet. Dennis sprang trots detta på inomhusperset 21,50. Han hade även en snabb tid på gång i Växjö som låg på 21,3 men där han diskvalificerades för linjetramp. Inomhus är inte riktigt Dennis kopp te; då inomhustävlingar är något Dennis börjat göra sent i sin karriär så finns vanan inte riktigt på plats ännu. Men nu när det snart vankas utomhussäsong så kan det bli en riktigt rolig sommar för Dennis om han får hålla sig skadefri.
 
Josefine Sandelius, 60mh
Jossan har haft mycket skadebekymmer under säsongen och har därmed inte kunnat tävla så mycket. Hon sprang på Hammarbyspelen och ISM i Växjö men nådde tyvärr inte final i Växjö. Hån noterade som bäst tiden 8,83 under säsongen vilket ändå inte är långt ifrån det personliga rekordet 8,77. Men till utomhussäsongen är vi övertygade om att vi kommer att få se en ny Jossan! Motgångarna inomhus kan förklaras på det enkla sättet att man behöver hålla sig skadefri för att kunna bedriva träning och utvecklas.

Jasmin Sabir, tresteg
Jasmin har haft en spännande och annorlunda träning i anslutning till denna inomhussäsong. Jasmin har varit mycket i London under uppbyggnadsperioden och har där hittat en brittisk tränare som gett massor av inspiration till Jasmin! En tränare som fått Jasmin att vända upp och ned på många stenar och som gett ett nytt perspektiv på tillvaron och livet! Tyvärr ledde sjukdom till en ännu kortare inomhussäsong för Jasmin. Men hon kom tillbaka till ISM där det blev en fin femteplats på årsbästat 12,41.

Emma Ehrlin, tresteg
Detta var första säsongen för Emma i grön/vitt då hon äntligen hon steget över till klubben i höstas! Säsongen var mycket positiv, då Emma med fina 12,26 gick upp som tredje bäste kvinna någonsin i klubben! Emma deltog på ISM och slutade där på en sjundeplats, mycket nära att ta en poängplats! Har haft lite strul med ansatsen under säsongen med en del övertramp men med mer tävlingsvana i kroppen och korrigeringar så är det något som kommer bli bättre under en utomhussäsong.


Junior


Grete Ahlberg, vikt
Vår superkastare Grete Ahlberg bor i Falun och tränar med duktige tränaren Mattias Jons. I Falun pluggar hon på högskolan Dalarna. Grete har åter levererat denna säsong som hon har gjort så många gånger förr. Det blev inte så mycket tävlande under den korta säsongen men Grete inledde säsongen, veckan innan ISM, med ett kast på fina 19,70. Det blev personbästa och silver på ISM med 19,82. Hon tog guld på IJSM och lade därmed till ännu fler SM-medaljer i sin framgångsrika medaljskörd sedan hon uppnådde SM-ålder år 2013: 12 guld 4 silver och 3 brons!! En otroligt imponerande hög nivå som hon håller varje år! Det kommer bli spännande att se fortsättningen för Grete som befäst sin position som en av landets bästa och lovande kastare.
 
Markus Moberg, 60mh, 400m
Vår stabile häcklöpare Markus Moberg har haft en sagolik säsong! Pga. en förkylning så blev säsongen inte superlång men detta hindrade inte Markus från att uppnå fina prestationer! Första tävlingen på 60mh resulterade i nytt PB 8,01. Han följde sedan upp med ytterligare ett pers, 7,94! En annan gren som ligger Markus kär om hjärtat är 400m. Första loppet för säsongen blev succé med kanon- och perstiden 49,89. På IUSM17 i Göteborg skulle Markus komma att förbättra sig ytterligare. Här blev det dessutom två stycken guldmedaljer! På 60mh slog han till med fina perset 7,88 och på 400m även där nytt pers 49,58. Båda klubbrekord. Markus blev i förra månaden utsedd till 2019 års bästa manliga ungdom i klubben.
 
Teo Borgius, stav
Teo Borgius, vår grymme stavspecialist, har haft en skön säsong. Hela 6 stycken stavtävlingar har han hunnit med under inomhussäsongen. Det blev inomhuspers på en gång med hela 33 centimeter på Täby Vinterspel i januari månad med noteringen 4,53. Teo har sedan dess varit stabil på höjder kring 4,50 och har även tangerat bästanoteringen 4,53. Kulmen skulle komma på IJSM17 när Teo visade upp otroligt imponerande hoppning där han felfri vann tävlingen och tog guldet! Det blev nya personliga rekord två gånger om med 4,56 och 4,61. Detta var även klubbrekord. Teo var dessutom inte långt ifrån att klara på nya rekordhöjden 4,70.
 
Nora Lundin, 800m, 1500m
Vår löparsensation Nora Lundin har inte tävlat så mycket under säsongen men vid varje tillfälle hon stått på tävlingsbanan har hon överträffat sig själv. Det började på Täby Vinterspel på 1500m när hon mer eller mindre ensam sprang in på supertiden 4.31,97 vilket var en förbättring med nästan 20 hela sekunder gentemot fjolårets inomhussäsong! Det var dessutom klubbrekord. Det blev även ett lopp på 800m i Uppsala där även där Nora noterade nytt personligt rekord och klubbrekord med 2.13,47. Det blev IUSM17-guld för Nora på 1500m efter att redan från start tagit täten och under resten av loppet sprungit i ensamt majestät med klockan som enda motståndare. Tiden i loppet blev goda 4,38,54.
Nora blev i förra månaden utsedd till 2019 års bästa kvinnliga ungdom i klubben.
 
Viktor Wall, sprint, längd, kula
Viktor Wall har haft oflyt med skador under säsongen. Vår stabile sprinter inledde säsongen friskt med fina 22,28 (inomhuspers) på 200m på Täby Vinterspel vilket är en extremt stark tid. Viktor har efter supertiden avstått löp- och hoppgrenar och istället stött en del kula. Viktor slog nya personliga rekord på både Hammarbyspelen (13,90) och IUSM17 (13,92) i kula och på IUSM17 tog han sig dessutom vidare till final. Det är mycket klokt att Viktor tillsammans med huvudtränare Lotta har ett långsiktigt tänk och tar det säkra före det osäkra och vi är alla övertygade om att vår svenske ungdomsmästare på 100m kommer springa snabbt igen till utomhussäsongens tävlingar.
 
Niklas Wall, sprint, längd, tresteg
Sprint- och hopptalangen Niklas Wall har haft en stabil säsong som han avslutade med ett härligt IUSM17-guld i tresteg med fina perset 13,88. Niklas försvarade därmed sin trestegstitel från USM i somras. Förutom trestegsguldet blev det två fjärdeplatser på USM17 i grenarna 60m och längd. Under säsongen har det blivit pers i alla Niklas grenar. 7,12 på 60m, 22,83 i 200m, 6,80 i längd och 13,88 i tresteg. Niklas har dock betydligt mer att ge. T.ex. så har han en mycket hög maxfart så sprintloppen utomhus kan komma att bli mycket positiva i sommar. Kan han även få ansatsen att stämma bättre i längd så finns det goda förutsättningar för mycket långa hopp i sommar!
 
Jonatan Borg, 60m, höjd, mångkamp
En fin säsong av vår talangfulle mångsysslare Jonatan som gått framåt mycket. På 60m har det blivit personliga rekord vid inte mindre än 4 tillfällen och som bäst 7,18. I höjdhopp har han tagit ett stort kliv och passerat 1,90-gränsen vid flera tillfällen under vintern, med 1,96 som bäst. Han visade också att han är en duktig mångkampare då det blev en sjätteplats på Mångkamps-DM. På IUSM17 blev det en bronsmedalj för Jonatan då han i höjd hoppade 1,94 vilket var en härlig säsongsavslutning. Personliga rekord har det även blivit i längd, stav, kula och 800m.
 
Paul Förnestig, 60m
Vår iller Paul Förnestig har haft en positiv säsong! Det blev först tangerat personligt rekord med tiden 7,09 på Täby Vinterspel. Sedan skulle ytterligare förbättringar komma i Uppsala när han sprintade till sig ett personligt rekord på 7,05. Paul var superladdad under IJSM men var tyvärr lite för het och blev diskvalificerad för felaktig start. Det är såklart aldrig speciellt roligt att åka på ett Svensk Mästerskap för att sedan inte få tävla men om man ska se något positivt i detta så var det ”bra” att det hände inomhus och inte under utomhusmästerskapet som Paul lägger mer fokus på.
 
Martin Sundberg, kula
Vår kraftfulle kastare Martin har haft en härlig säsong där de personliga rekorden har staplats på varandra! Martin har varit som en maskin under vintern! Det hela inleddes på Täby Vinterspel där Martin stod för en monsterstöt på 15,27 vilket var klubbrekord, nytt pers och en dryg meter längre än under fjolårets inomhussäsong. Sagan fortsatte sedan och det skulle bli ännu ett pers och klubbrekord, på 15,69 på Växjö Inomhuskast. På Hammarbyspelen blev det första gången över 16 meter med 16,14, ytterligare en gång med klubbrekord och pers. På IUSM17 fick tyvärr inte Martin till det riktigt och slutade på fjärde plats. Men Martin är superladdad att ta revansch när det verkligen gäller, utomhus!
 
Linn Harryson, vikt
Vår grymme viktkastare Linn har haft en supersäsong! De personliga rekorden har avlöst varandra och Linn har verkligen tagit ett stort steg framåt! I början av januari noterade hon perset 14,56. Hon slog sedan till igen med nytt pers 14,98 ett par veckor senare. Veckan efter blev det första gången över 15 meter med 15,34 vilket sattes i Uppsala. Bästa noteringen under säsongen blev 15,67 vilket kastades på hemmatävlingen Hammarbyspelen. På IUSM17 blev det en fin fjärdeplats och poängplats för Linn!
 
Agnes Ekman, längd
Duktige längdhopparen Agnes som kom till oss i höstas har haft en del skadeproblem under säsongen men gjorde ändå en mycket bra säsong utifrån förutsättningarna. Hon har gjort flera tävlingar på en jämn nivå och klarat nomineringsgränsen till IJSM vid flera tillfällen. Bästa notering blev det på Täby Vinterspel i mitten av januari där hon hoppade 5,39. Med resultatet är Agnes på 3:e plats i klassen F19 genom alla tider i klubben. Hon fick tyvärr inte till det på IJSM men det blir spännande att se fortsättningen för Agnes under utomhussäsongen om hon kan hålla sig skadefri och få mer kontinuitet i träning och tävling.
 
Alexander Lindefalk, vikt
”Acke” har haft en lite udda säsong. Han har spenderat större delen av säsongen i de småländska skogarna i Anderstorp där han studerar på motorsportgymnasiet. Acke har inte haft de bästa förutsättningarna till att träna viktkastning under vintern då han bl.a. saknar inomhushall. Detta har dock inte hindrat vårt starke ”Hammarbylejon” att kasta långt i vikt i vinter! Han inledde bra med 15,44 tidigt i januari, sedan blev det 15,76 på Hammarbyspelen vilket var personligt rekord och klubbrekord. På IUSM17 skulle det bli ännu längre där Acke i sista kastet slog till med bomben 16,35! Detta gav honom en fin femteplats!


Ungdom


Alannah Hellstadius, stav
Alannah lyckades ta silvret på IUSM i Örebro vilket var väldigt förlösande efter att tidigare inte ha fått till det på tidigare svenska mästerskap. Så denna silvermedalj var riktigt härlig! Det blev nästan uteslutande stavhopp denna säsong. Det blev nya personliga rekord med 3,37 och 3,43. Alannah har varit väldigt stabil på höjder kring 3,30 då hon varit över denna höjd i 5 av 7 tävlingar under inomhussäsongen.
 
Melina Lidberg, tresteg
Melina har kommit tillbaka på ett bra sätt efter skada. Lyckades ta en bronsmedalj i sin första SM-tävling på IUSM i Örebro i en väldigt jämn trestegsfinal med medaljörerna endast några centimetrar ifrån varandra. Det har blivit 4 stycken trestegstävlingar i vinter där hon nådde över 11 meter vid två av tillfällena. Det blev nytt pers med 11,30 på tävlingen Inlagda Gurkspelen i Västerås i mitten av januari vilket gör henne till fjärde bästa trestegshoppare i klubben någonsin i klassen F15.
 
Agnes Jansson, häck, längd, tresteg
Agnes har regelbundet varit aktiv i flera grenar under vintern där det blivit 60mh, tresteg och längd. Hon har lyckat bra med 3 stycken personliga rekord (9,29, 5,12 och 10,65). På IUSM gjorde hon mycket bra ifrån sig när hon tog sig till final i 60mh och där hon kom på en fin femteplats. Samtliga 3 häcklopp på IUSM var under det tidigare personliga rekordet.
 
Sofia Eskilsson, kula, stav
Sofia Lyckades klara nomineringsgränsen till IUSM i Örebro i sista tävlingen när hon stötte 11,17 under Hammarbyspelen. Med noteringen är Sofia sjätte bästa F15-tjej någonsin i klubben i grenen. Sofia gjorde i vinter sin första SM-tävling. Hon var på mästerskapet i närheten av sin bästa notering men slutade denna gång precis utanför finalen med 11,10. Det blev personligt rekord i stavhopp med 2,76 som hon också deltog i. Hon kom även där på 9:e plats.
 
Linnea Lindefalk, häck, vikt
Linnea har gjort fina förbättringar denna säsong i 60mh. Hon hade innan säsongen ett PB på 9,60 men sänkte detta med nästan två tiondelar till 9,41. Gjorde många bra häcklopp under vintern och bästa tävlingen var Lilla Hässelbyspelen där det blev PB både i försök (9,45) och final (9,41). Det har också blivit ett par viktkastningstävlingar under säsongen. Det blev nytt PB på en gång faktiskt på första tävlingen med 11,93 (i och med resultatet är Linnea fjärde bäst i alla tider i klubben i F15) och sedan har Linnea varit stabil med kast över 11 meter i de flesta tävlingarna.
 
Frida Krantz, kula
Det har blivit ett flertal tävlingar i kula under vintern med personliga rekord för Frida. Hon inledde redan i december med ett pers på 11,94 och har sedan dess utöver detta lyckats göra fler tävlingar över detta resultat. Längst nådde hon på Täby Vinterspel i mitten av januari med en stöt på 12,39. Med noteringen är hon fyra någonsin i klubben i grenen i klassen F16.
 
Alva Enblad, vikt
Alva har gått framåt denna säsong i sin paradgren viktkastning. Alva har varit stabil med längder över 11 meter på samtliga tävlingar med bästanoteringen och nya perset 12,31 som kom på Hammarbyspelen i mitten av februari. Med det resultatet gick hon in på en femteplats genom alla tider i klubben i klassen F16.
 
Erik Ilison, vikt
Erik Ilison är en spännande ung kastare. Erik har gjort stora framsteg under säsongen. Han klarade nomineringsgränsen till IUSM i sista stund men lyckades verkligen när det gällde i mästerskapet! Det blev en femteplats med 14,07 vilket var personligt rekord. En rolig detalj i sammanhanget är att Erik, sedan mästerskapet enligt Svenska Friidrottsförbundets statistik, är ohotat bäst i Sverige med monsterresultatet 114.07 m!

Utomhus -20


17-åringarna


Under säsongen har enbart klubbens ungdomar i PF17-klasserna tagit otroliga 24 stycken SM-medaljer för klubben! Av dessa är hela 17 stycken guld!
   Denna säsong har inte varit andra säsonger lik. Det har funnits många stunder av ovisshet och osäkerhet vad säsongen skulle erbjuda för de flesta. Klubbens aktiva har gjort en helt sagolik säsong men när man även beaktar dessa förutsättningar har klubbens aktiva gjort en ännu mer sagolik säsong där man i efterhand lätt glömmer bort vilka stora begränsningar vi haft i vårt idrottsutövande under året. Våra aktiva har lyckats att, på ett imponerande sätt, vända ovissheten till sin egen fördel och istället, efter bästa förmåga, anpassat sig till situationen när det gäller både träning och tävling. Trots att motivationen stundtals har varit svår att hantera med alla ovissheter så har man hela tiden försökt se framåt och se det positiva som faktiskt har varit möjligt att utvinna ur mörkret.
   Klubben har lagt beslag på en stor del av alla de sprint- och hoppmedaljer under årets SM-tävlingar i P17-klassen. Totalt har klubben hittills tagit 162 SM-poäng under året, och PF17-klasserna har stått för 85,5 poäng av dessa, alltså mer än hälften av alla klubbens SM-poäng! Siffran 85,5 poäng är också, med bred marginal, bäst i landet, då andra bästa klubb kommer på 48 poäng. Klubben slog även ett rekord i antalet aktiva uttagna till en landskamp när 9 stycken aktiva blev uttagna i somras till Landslagsutmaningen i Söderhamn, och 7 stycken av dessa var i PF17-klasserna! Lotta Borgius träningsgrupp har haft en mycket stor del i framgångarna!
Här nedan finns en sammanställning över klubbens aktiva i PF17-klasserna som tagit medalj under säsongen!
  

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Markus Moberg, 7 guld

Markus har tagit 7 stycken SM-medaljer under säsongen och samtliga i ädlaste valören. Vår ”guldgosse” Markus har gått in som favorit i många av sina lopp i åldersklassen men mentalt starke Markus har alltid hållit för trycket och lyckats bärga guldmedaljen. Allt Markus har tagit i har blivit till guld. Varje gång som man tror att ”det här kanske blir för svårt för Markus”, och att ”inte kan väl Markus springa ännu fortare?” så upphör vår ”Kung Midas Markus” aldrig att överraska och överösa oss med fina Bajenprestationer!
   Guld 1: Kom i Göteborg i vintras då Markus hade en jämn kamp på 60mh med Växjös Hannes Egonsson men Markus vann loppet på 7,88 på personligt rekord med 4 hundradelars marginal.
   Guld 2: Kom även det i Friidrottens Hus i Göteborg då Markus vann 400m. Han avvaktade lite det första varvet men tryckte sedan ifrån på bortre lång och var till slut överlägsen i mål på 49,58.
   Guld 3: Tredje guldet säkrades i Linköping när Markus igen lyckades besegra Hannes Egonsson på den korta häcken. Den här gången blev segermarginalen 28 hundradelar och den bästa tid Markus någonsin presterat i grenen (13,71w).
   Guld 4: Nummer fyra togs även det i Linköping endast 3 timmar efter häckguldet. Det var final direkt på 400m. Markus vann på 49,73 en dryg sekund före tvåan.
   Guld 5: Vi befinner oss fortfarande i Linköping. Markus kände sig fortfarande pigg i benen efter sina guld dag 1, så nu skulle även guldet på 300mh bärgas. Det handlade om en direktfinal som Markus vann med nästan 2 sekunder på tiden 37,10.
   Guld 6: Slottsskogsvallen i Göteborg. Här kom guld nummer 6 när Markus agerade ankare i laget i P17 på Svensk Stafett. Grabbarna hade redan byggt upp en betryggande ledning genom Jonatan Borg, Viktor Wall och Noah Bucht Wesslén så Markus kunde defilera i mål med totaltiden 1.56,89 som är den bästa tid ett klubblag någonsin gjort på stafetten i Sverige. (se toppbild)
   Guld 7: Än var det inte slut. Markus skulle få lägga ytterligare ett guld till sin samling. Markus hade den andra sträckan i 4x100m-stafetten. Grabbarna gjorde en finfin stafett och vann på 42,64. Det är ingen underdrift att konstatera att Markus verkar trivas i Göteborg, där 4 av gulden har tagits.
   Markus säsong har varit fullständigt makalös. Förutom sina 7 guld har det blivit personliga rekord i alla grenar. Han ställde även upp på SM i 400mh där han åter överträffade sig själv med nytt personbästa och klubbrekord 52,03 och tog en fjärdeplats. Detta trots att Markus fokus inte legat överhuvudtaget på 400mh utan på de grenar i åldersklassen.
  

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Viktor Wall, 4 guld

Viktor hade tyvärr skadeproblem i början av säsongen vilket gjorde att han inte kunde ställa upp i några löpgrenar på SM-tävlingarna inomhus. Men Viktor har verkligen kommit tillbaka starkt till utomhussäsongen. Det har blivit dubbla personbästa på 100m och 200m med fina 10,94 och 21,69. Han sprang även snabbt i juli månad i Göteborg med 21,68 men denna tid var precis på gränsen över den godkända vinden för att bli officiell.
   Guld 1: Kom i Linköping på 100m. Det blev nytt personbästa och första gången under 11 sekunder redan i försöken av en taggad Viktor.
I finalen bärgade han guldet och förbättrade sig till 10,94,
6 hundradelar före Götas Oliver Ellström.
   Guld 2: Även detta guld på Linköpings Campus Valla. Det handlade om dubbla distansen, 200m. Viktor gjorde ett finfint lopp och segrade, även här, före Oliver med 21,69 i ett lopp som faktiskt innebar lätt motvind – 0,4. Segermarginal: 23 hundradelar.
   Guld 3: Tredje guldet kom i Stafett-SM och Göteborg. Viktor sprang 200m i den Svenska Stafetten på ett mycket fint sätt och gjorde så att vårt grönvita lag fick ett fint försprång till resterande lag.
   Guld 4: Fjärde guldet kom även på Stafett-SM på 4x100m (toppbild) där Viktor hade sistasträckan. Laget hade fört upp Viktor i en stor ledning som han drygade ut ännu mer och säkert förde pinnen över mållinjen.
   Sammanfattningsvis en supersäsong för Viktor. Hade även planer på att ställa upp på Stora SM men klokt nog så valdes det att fokusera på åldersklassens SM-tävlingar, vilket visade sig vara ett mycket smart beslut! Stora SM kommer finnas många möjligheter för Viktor att delta i framöver. Mycket lovande att Viktors personliga rekord på 200m också kom i motvind vilket torde innebära att det kommer kunna att gå bra mycket snabbare när vinden är mer optimal.
  

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Nora Lundin, 3 guld och 1 silver

Noras säsong har varit magisk! Nora, som tränas av Fredrik Åkerlind, har tagit ytterligare ett kliv framåt i sin utveckling under säsongen. Bästa tiden under inomhussäsongen i 1500m var 4.31,97. Hon har förbättrat sig hela drygt 6 sekunder på 1500m då hennes bästa notering utomhus i sommar varit 4.25,62. Det har även blivit personliga rekord på 800m med 2.13,82 respektive 3000m med 9.52,42.
   Guld 1: Kom i Göteborg i Friidrottens Hus på 1500m. Nora hade redan i första kurvan säkrat förstapositionen i loppet och släppte den sedan aldrig. Nora sprang I eget majestät mot klockan i detta lopp. Efter tre avverkade varv var ledningen hela 100m då Noras utgångstempo låg på 4.10-fart. Nora tröttnade förståeligt nog av den höga farten och tempot mattades. Guldtiden blev 4.38,54.
   Guld 2: Kom i Linköping på 1500m. Nora vann på samma överlägsna sätt som under inomhussäsongen i grenen. Nora var i en klass för sig och vann med nästan 10 sekunder på 4.30,91.
   Guld 3: Dagen efter vinsten på 1500m i Linköping så var det dags för 3000m. Här vann Nora igen med en betryggande segermarginal, drygt 6 sekunder, på 10.14,58. Medaljtrion såg exakt likadan ut på både 1500m och 3000m.
   Silvret: Nora sprang 800m-final drygt 5 timmar efter guldet på 3000m. Nora gjorde en fin insats, speciellt med tanke på att hon redan sprungit 3000m under dagen, och lyckades ta en silvermedalj på 2.15,05.
   Nora ställde dessutom upp på Stora SM på 1500m där hon gjorde en superprestation och tog SM-poäng då hon kom sexa på 4.26,38
 I grenen 1500m är Nora andra bäste Hammarbyare någonsin inomhus och tredje bäste Hammarbyaren utomhus.
   

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Jonatan Borg, 3 guld och 3 brons

Jonatan har gått från klarhet till klarhet denna säsong.
Han har utvecklats enormt!
   Guld 1: Kom lite oväntat i Kristinehamn i höjdhopp! Han tog nya perset 1,99 i första försöket och avgjorde där höjdtävlingen då ingen annan klarade höjden. Försökte tre gånger på 2,01 men får vänta till inomhussäsongen för första 2-metershoppet.
   Guld 2: Jonatan ingick i det framgångsrika laget på Svensk Stafett som tog guld på det Svenska Rekordet för klubblag på Stafett-SM. Jonatan sprang i försöken 300m och gjorde en stabil sträcka där han drygade ut lagets ledning och förde pinnen vidare. I finalen var det 100m och första sträckan som gällde för Jonatan. Han gjorde en supersträcka i kurvan och förde upp laget i en ledning som blev till guld.
   Guld 3: Jonatan var även en stor del i guldet på 4x100m på Stafett-SM. Jonatan sprang tredjesträckan i bortre kurvan där han gjorde en stor skillnad och drog ifrån övriga lag så fort han fick pinnen.
   Brons 1: Kom inomhus i Göteborg i höjd. Bronsnoteringen blev 1,94 vilket klarades i andra försöket.
   Brons 2: Jonatans andra SM-brons för året skulle komma i Linköping i 100m. Här slog Jonte till med ett finfint personbästa redan i försöket med 11,06. Han tangerade sedan noteringen i finalen och var klar bronsmedaljör.
   Brons 3: Dagen efter Jonatans brons på 100m slog han till igen, den här gången på dubbla distansen 200m. I försöken blev det personbästa med 22,46. I finalen slog han till igen med fina 22,21- i motvind vilket gav bronspengen.
   Det är verkligen fantastiskt att se hur mycket Jonatan gått framåt
på kort tid och det ska bli spännande att följa framtiden!
Han har varit som bäst när det gäller och har stor potential till ytterligare förbättring.
  

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Teo Borgius, 3 guld

   Guld 1: Första guldet för säsongen kom i Göteborg. Teos hoppning var väldigt imponerande! Snacka om att vara bäst när det gäller! Teo tog varje höjd i första försöket tills det att hans medtävlande hade rivit ut sig och guldet var klart. Han persade två gånger om med 4,56 och 4,61 och lade sedan upp ribban på 4,70 men då hade adrenalinet lugnat ned sig lite då guldet var säkrat.
   Guld 2: Teo visade åter igen att han är som allra bäst när det verkligen gäller. Den här gången togs guldet i Kristinehamn. Det var nästan som en repris på inomhusguldets tävling. Teo tog varje höjd i första försöket (förutom 4,48). När hans medtävlande sedan hade rivit ut sig på 4,53 så tog Teo först 4,58 och begärde sedan upp ribban på 4,70 men situationen var precis som förra guldet så Teo klarade inte den höjden denna gång.
  Guld 3: Teo var del av laget som vann Svensk Stafett på Stafett-SM
i Göteborg. Teo sprang första sträckan i försöken och gjorde, som vanligt, en stabil insats.
   Teo har en stor vinnarskalle då han har en enorm förmåga att lyckas vara som bäst när det verkligen gäller. Teo har oftast lyckats mycket bra på SM-tävlingar. Det kan hända att Teo ibland lyckas mindre bra på en tävling men hur som helst så plockar han alltid fram vinnarskallen och lyckas när det gäller!
   

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Niklas Wall, 2 guld och 1 brons

   Guld 1: Niklas skulle säkra guldet i tresteg på SM-tävlingarna i Göteborg redan i första omgången då han skuttade iväg 13,88 vilket innebar nytt pers och Sverigebästa i grenen i vinter.
   Guld 2: Niklas tog även hand om trestegsguldet på utomhus-SM i Kristinehamn där han fick till nytt pers med 14,14, första gången över 14 meter.
   Bronset: Bronset kom i längdhopp i Kristinehamn med ett hopp på 6,71.
   Niklas har också förbättrat snabbheten under året med 7,12 på 60m och med potential att förbättra sig ännu mer i löpningen.
Har tyvärr haft lite skadeproblem som stört som bl.a. gjort att han inte kunnat ställa upp i sprintgrenar så mycket under utomhussäsongen. Fokuset har legat på hoppgrenarna längd/tresteg.
Har en mycket hög potential till att hoppa betydligt längre men behöver få till en stabilare hoppning och bättre plankträffar.
   

Noah Bucht Wesslén, 1 guld

Noah fick tyvärr inte till inomhussäsongen men kom tillbaks starkt till utomhussäsongen!
   Guldet: Hade en fin sträcka på Stafett-SM i den Svenska Stafetten på 300m där han gled ifrån och drygade ut försprånget i en stafett där grabbarna slog Svenskt Rekord för klubblag.
Individuellt under säsongen slog Noah personligt rekord i 300mh med tiden 40,51. Har alltid en imponerade inställning och sprider mycket positiv glädje och energi omkring sig!
   

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Hugo Holmlund, 1 guld

Hugo har haft en bra säsong med personliga rekord i 200m med 23,27 och längd med 6,18. Har haft en del otur med stark motvind i 100m-loppen så persen på just 100m har därför uteblivit. Men nästa säsong så kommer de säkerligen att slås med marginal!
   Guldet: Sprang första sträckan i 4x100m-stafetten på Stafett-SM och gjorde en fin startsträcka och växlingen till Markus Moberg var säker. (toppbild)
   

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Martin Sundberg, 1 silver

Martin har haft ett bra friidrottsår. Det blev pers inomhus i kulan med 16,14. Hade oflyt i SM-tävlingarna inomhus och hamnade då precis utanför pallen. Men skulle ta revansch utomhus! I diskusen så har det gått framåt rejält, då han fått iväg denna 52,62. Martin har dessutom visat upp en mycket stor träningsvilja och är nu mycket laddad för grundträningsperioden.
   Silvret: Martin säkrade silvret på SM-tävlingarna i Norrköping.
Martin tillhörde en av de nio främsta kastarna som slog personligt
på tävlingen. Det var en tävling med fina vindar varav den fina resultatnivån. I fjärde omgången fick han till det tredje kastet någonsin över 50 meter. Men en sak är säker: det kommer bli många fler!
   

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

David Thid, 1 brons

David har tyvärr haft en del skadeproblem under säsongen och
kunde inte ställa upp under SM-tävlingarna inomhus.
Men till utomhussäsongen så skulle David komma igen!
   Bronset: David tog bronset i tresteg under SM-tävlingarna för åldersklassen i Kristinehamn. Han fick till ett hopp på 13,68 i femte omgången vilket säkrade medaljen.
   David har en hög potential att fortsätta att förbättra sig i sina grenar. Det har blivit pers i tresteg under säsongen med 14,18. Han har även förbättrat snabbheten med 7,23 på 60m och 11,44 på 100m.