Hoppa till sidans innehåll

Julhälsning från Tilda Kapell

25 DEC 2018 07:00
Julens tredje hälsning kommer från vår stavhoppande Tilda Kapell!
  • Skapad: 25 DEC 2018 07:00

2018 har varit ett händelserikt år, både positivt och negativt. Året startades med inomhustävlingar bland annat en tävling som heter Just pole vault. Förväntningarna inför tävlingen var stora även fast träningarna innanpå inte hade gått så bra. Tävlingen slutade med att jag klarade en höjd, men blev inte jättenöjd med resultatet. Kort därefter blev jag sjuk under en lång period vilket gjorde att träning och tävlingar fick ställas in. Detta gjorde mig nervös för hur jag skulle kunna prestera på nästkommande tävlingar utan att träna. Den tuffa uppbyggnadsperioden kändes som att den inte gav någon nytta när man låg i sängen helt stilla i 2,5 vecka. Däremot hann jag bli frisk till inomhus JSM och hoppade bättre än vad jag någonsin gjort! Det resulterade i ett PB på 3.61m och en fjärdeplats vilket jag var supernöjd med!

Efter JSM började förberedelserna för utomhussäsongen som jag var mycket taggad inför eftersom hoppningen gav bra resultat. Jag tränade på som vanligt och mer med min nya tränare i Täby, Calle Alm som jag fått mycket bra coachning av. Därav blev fler och fler träningar placerade i Sollentunahallen. 

Den första tävlingen för säsongen blev Huddingespelen i slutet av Maj. Jag tävlade två dagar på raken fast i olika klasser. Under samma vecka hade jag fått lite problem med ryggen som jag tidigare hade haft det struligt med. Jag tejpade ryggen och fortsatte att hoppa som vanligt. Under första tävlingsdagen fick jag riktigt ont, men kände inte av det under tävlingen pga mycket adrenalin. På morgonen kändes ryggen bättre och jag värmde upp inför tävlingen som vanligt dagen därpå. Ryggen började göra ont igen och det blev värre. Jag ville inte avsluta tävlingen eftersom gårdagens tävling gick mycket bra och jag var nära på att hoppa PB. Jag lyckades hålla smärtan i styr och hoppade ett  nytt PB på 3.64m med bra försök på 3.74m. Efter tävlingen hade jag dock riktigt ont och kunde knappt stå upp. 

Jag fortsatte att tävla några tävlingar efter den tävlingen, men under hela juli fick det bli alternativ träning för stavhoppandet. Anledningen till smärtan var en överbelastningsskada i nedre ländrygg. Det hade blivit för mycket stavhopp under våren än vad jag innan var van vid och kroppen hann inte anpassa sig till träningen. Med ryggproblem under sommaren blev det några stavtävlingar jag inte kunde vara med på men det blev ändå runt 10-12st. Eftersom jag inte kunde hoppa stav, tävlade jag även i längdhopp och 100m istället (vilket verkligen inte är min gren…) eftersom det ger förutsättningar för stavhoppandet. 

Min rygg blev bättre tillsammans med rehab av sjukgymnast och anpassad träning och stora SM närmade sig. Jag hade tidigare fått förfrågan om att närvara på SM från Ben Herradine eftersom jag hade klarat kvalgränsen, men pga min rygg och hur duktiga alla andra tävlande var, dvs att dem var på en helt annan nivå gjorde mig osäker. Trots mycket velande bestämde jag två dagar innan avfärd att jag skulle med till Eskilstuna och det ångrar jag inte. Det var en kul upplevelse att tävla med dem allra bästa och minst inte med mina tävlingsskompisar som också var med. Resultatet kunde bli bättre, men de förutsättningarna jag hade gjorde mig nöjd ändå. Jag gjorde mitt bästa och kunde inte avsluta säsongen på ett bättre sätt!

Nu är uppbyggnadssäsongen i full gång och inomhussäsongen närmar sig. Hösten startades med att jag fick resultat från magnetröntgen jag gjorde av ryggen tidigare i Augusti. Det var ingen stressfraktur, men det var en svullnad på kotan L4 vilket jag tydligt märkt av. Smärtan började sakta försvinna och jag kunde fortsätta att träna som vanligt. Hösten har varit mycket tuff med ökad träningsmängd från i våras. Jag tränar för tillfället 7 pass i veckan från tidigare 5 pass i veckan vilket var något jag märkte av i början av säsongen. Nu börjar träningen lätta litegrann inför kommande tävlingar.

Innan säsongen startar på riktigt drar jag även iväg till Fuerteventura i 2 veckor med ett antal friidrottare både från Hammarby och Täby! Det ska bli superkul med massa träning, sol och bad och skönt att komma iväg till värmen efter jul. Det blir framförallt en bra uppladdning inför tävlingarna i vinter vilket jag verkligen ser fram emot eftersom träningarna har gått riktigt bra!

Jag är verkligen en person som älskar julen! Jag gillar att julbaka och pynta hemmet så det blir riktigt mysigt och självklart ska man ha en riktigt gran! Under andra advent ska vi ha adventsfika för min pappas del av släkten med pepparkakor, lussebullar, glögg och annat gott som vi ska förbereda dagen innan. Förhoppningsvis hjälper hela familjen till men i min familj vet man aldrig… Det ska även självklart julpyntas! Under adventsfikat ska vi också göra pepparkakshus tillsammans. Det hus som blir finast vinner! 

Detta år kommer jag fira julafton som vi oftast gör hos min farfar med släkt. Vi firar julen på ett traditionellt sätt med gröt på morgonen, julklappsöppning, Kalle Anka och ett svenskt julbord. Något vi också gör är en julklappslek då alla får ta med sig en julklapp som vi sedan spelar ut med hjälp av tärningar. Det är riktigt kul och alla blir helt galna! Det brukar dock alltid sluta med att alla byter julklapp när man väl öppnat dem… 

Vanligtvis brukar jag inte ha något nyårslöfte men jag har alltid mål som jag strävar mot! Mitt mål är att hoppa över 3.70 under inomhussäsongen vilket jag verkligen hoppas att jag gör. Mina resultat har stått still väldigt länge sedan två år tillbaka. År 2017 på tävlingen Just pole vault i januari hoppade jag 3.50. Det blev ett PB på 20cm! Sedan dess har jag inte hoppat högre än 3.64 men jag har accepterat att utvecklingen får gå långsamt och att resultaten inte kommer på en gång. Jag ser fram emot 2019 och ett nytt händelserikt år!

Hoppas ni får en God Jul och ett Gott nytt år

önskar

Tilda Kapell, Team Stav

Skribent: Mikael Thulin
Epost: Adressen Gömd

 

 

Vår Facebooksida

Facebook 

Våra Sponsorer

 

 

adidas_logo[1]

 

stadium_nylogga1

 

 

idrottensbingo2

Postadress:
Hammarby IF Friidrott - Friidrott
Enskede Idrottsplats, Enskedevägen 95
12263 Enskede

Besöksadress:
Enskede IP, Enskedevägen 95
12263 Enskede

Kontakt:
Tel: 086480320
E-post: This is a mailto link