Hoppa till sidans innehåll

Hammarby IF Friidrott avslutar samarbetet med Abeba Aregawi

2016-03-01 21:41
En enhällig styrelse har beslutat att samarbetet mellan Hammarby Friidrott och Abeba Aregawi nu upphör med omedelbar verkan. Beslutet grundar sig dels i Skatteverkets utredning om Abebas deklarationer 2010-2013 och dels i IAAFs uppgifter om att hon testats positivt i ett dopingtest.
  • Uppdaterad: 2016-03-01 21:53

-        Vi har med stor förvåning, sorg och bestörtning mottagit uppgifterna om att Abeba stängts av till följd av ett positivt A-prov. Vår förening har nolltolerans gentemot doping och alla typer av fusk inom vår idrott. Att fortsätta samarbetet med Abeba framgent är otänkbart, säger Ingvar Åström, ordförande i Hammarby IF Friidrott.

Den senaste tidens turbulens kring Abeba Aregawi, som kretsat runt Skatteverkets utredning av hennes deklarationer och nu även misstanken om dopingbrott, har föranlett klubbledningen att avhålla ett extra styrelsemöte för att diskutera Abebas framtid i föreningen.

-        Styrelsens beslut grundar sig inte enbart på misstanken om att hon använt otillåtna preparat utan även på den för oss nya utsagan om att hennes intention aldrig varit att bosätta sig i Sverige samt hennes bristande engagemang i vår förenings tävlingsverksamhet. Sammantaget har detta föranlett en diskussion inom föreningen om relevansen i att fortsätta vårt idrottsliga stöd. Vårt beslut kvarstår med andra ord, oaktat ett eventuellt negativt svar från B-provet, fortsätter Åström.

Hammarby Friidrott är en del av Riksidrottsförbundets initiativ ”Vaccinera klubben mot doping”, ett preventions- och åtgärdspaket som riktar sig till alla idrottsföreningar i Sverige. Föreningar som genomför programmet åtar sig att verka för en idrottsrörelse fri från doping. Hammarby Friidrott ska aktivt verka för en dopingfri idrott enligt ändamålsparagrafen i vår förenings stadgar.

-        Det här är en tung dag för Hammarby Friidrott, för svensk friidrott och för den internationella friidrotten. Varje avslöjat dopingfall svärtar ner vår idrott och det är med största obehag som vi nu bevittnar att det även dykt upp i vår förening. Vi är chockade och bestörta över detta besked, avslutar Ingvar Åström.

Skribent: Mikael Thulin

 

 

 

 

Vår Facebooksida

Facebook 

Våra Sponsorer

adidas_logo[1]

 

 

stadium_nylogga1

 

 

 

 

idrottensbingo2

 

 

 

 

 

 sussie logga13

Postadress:
Hammarby IF Friidrott - Friidrott
Enskede Idrottsplats, Enskedevägen 95
12263 Enskede

Besöksadress:
Enskede IP, Enskedevägen
12263 Enskede

Kontakt:
Tel: 08-6480320
E-post: This is a mailto link